Στις προσκλήσεις για τις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης το Προεδρείο σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Δήμου περιλαμβάνει πλήθος θεμάτων μεταξύ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών διατυπώνεται με την «ευρηματική» φράση «Ανάληψη Νομικής Δέσμευσης για…..»

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης 19 Μαίου 2016 τα παρακάτω 6 θέματα εισάγονται προς συζήτηση υπό την διατύπωση «Νομικές δεσμεύσεις….»!

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα:
8. Νομικές δεσμεύσεις, καθορισμός τρόπου εκτέλεσης έργων, προμηθειών, εργασιών, εγκρίσεις μελετών κλπ. της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών

9. Νομικές δεσμεύσεις, καθορισμός τρόπου εκτέλεσης έργων, προμηθειών, εργασιών, εγκρίσεις μελετών κλπ. της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών

10. Νομικές δεσμεύσεις, καθορισμός τρόπου εκτέλεσης έργων, προμηθειών, εργασιών, εγκρίσεις μελετών κλπ. της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών

11. Νομικές δεσμεύσεις, καθορισμός τρόπου εκτέλεσης έργων, προμηθειών, εργασιών, εγκρίσεις μελετών κλπ. της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Καθαριότητας

12. Νομικές δεσμεύσεις, καθορισμός τρόπου εκτέλεσης έργων, προμηθειών, εργασιών, εγκρίσεις μελετών κ.λπ. του Αυτοτελούς τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών

13. Νομικές δεσμεύσεις, καθορισμός τρόπου εκτέλεσης έργων, προμηθειών, εργασιών, εγκρίσεις μελετών κ.λπ. του Αυτοτελούς τμήματος Αθλητισμού – Πολιτισμού – Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Δημότη

Αναζητήσαμε σε προσκλήσεις άλλων Δήμων ανάλογες διατυπώσεις και δεν βρήκαμε.

Βέβαια δεν μελετήσαμε το σύνολο των Δήμων της Χώρας αλλά μια πρώτη ματιά ρίξαμε στους όμορους Δήμους, στο Δήμο Αθηναίων και μερικούς άλλους.

Οι φράσεις που κυριαρχούν στις προσκλήσεις και βάζουν τα προς συζήτηση θέματα είναι: «Συζήτηση για…», «Λήψη απόφασης για…», « Έγκριση …», «Επιχορήγηση…..», «Επιβολή…..» κ.λ.π.

Προφανώς όλα ρυθμίζονται από την αντίστοιχη Νομοθεσία και τους, προσαρμοσμένους σ΄αυτή, εσωτερικούς τους κανονισμούς.

Για να αποφύγουμε τον παραπέρα κόπο σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε δημόσια την Νομική άποψη της Νομικής υπηρεσίας του Δήμου για την χρησιμοποίηση του όρου «Νομικές Δεσμεύσεις…» που χρησιμοποιείται κατά κόρον από το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θεωρούμε απόλυτα λογικό και αναγκαίο την ύπαρξη πάγιου και σταθερού εσωτερικού κανονισμού που ρυθμίζει αυτές τις «Νομικές δεσμεύσεις».

Η προσαρμογή των δεσμεύσεων κατά περίπτωση και κατά έργο όπως προκύπτει από τις εκάστοτε προσκλήσεις προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη πάγιου και σταθερού κανονισμού.

Βέβαια θα ήταν χρήσιμη για τους Δημότες και η άποψη των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Ηλιούπολης τόσο για την χρήση του όρου όσο και για την ύπαρξη ή μη, πάγιου και σταθερού κανονισμού νομικών δεσμεύσεων.

Προφανώς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν νομοθετεί ούτε ορίζει δεσμεύσεις πέραν του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση το οποίο εγκρίνει ή απορρίπτει τα διάφορα θέματα.

 

 

Από τη Σύνταξη του Ηλιούπολη για Όλους

16.5.2016

 

Προβλήθηκε 763 φορές