ΚΑΝΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΟΥ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗ

1 ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ
Το επάγγελμα ηλεκτρολόγος ήταν και θα είναι σε ζήτηση, επειδή κάθε χρόνο όχι μόνο αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας, αλλά γίνεται και μεγαλύτερη εξάπλωση ηλεκτρικών δικτύων σε όλο τον πλανήτη.

Η ειδικότητα του ηλεκτρολόγου είναι το επάγγελμα του μέλλοντος, καθόσον τα πάντα σήμερα γίνονται με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας έχει εισχωρήσει η αυτοματοποιημένη παραγωγή.

Αυτό δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, τεράστιες ανάγκες σε εξειδικευμένους ηλεκτρολόγους με γνώσεις λειτουργίας των σύγχρονων συσκευών ελέγχου των αυτοματισμών.

Σήμερα η αγορά παρουσιάζεται θετική για τον κλάδο. Είναι ένα επάγγελμα που θίγεται ελάχιστα από την κρίση στην οικοδομή, γιατί παρέχει πολλές διεξόδους απασχόλησης.

Ο Ηλεκτρολόγος είναι πάντα απαραίτητος σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και, ανάλογα με την άδεια που κατέχει, μπορεί να αναλάβει και μεγαλύτερα έργα.

Ορισμένες δυσκολίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες δημιουργεί η παρουσία στην αγορά μεγάλων συνεργείων, τα οποία παρέχουν ταχύτερη εξυπηρέτηση σε χαμηλότερες τιμές.

Όταν απασχολείται στο Δημόσιο, έχει τις προβλεπόμενες οικονομικές απολαβές.

Μπορεί όμως να εξελιχθεί τόσο βαθμολογικά όσο και μισθολογικά.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας έχει καλύτερες αποδοχές, αντιμετωπίζει όμως τους κινδύνους και την ανταγωνιστικότητα της ελεύθερης αγοράς.

Οι Ηλεκτρολόγοι μπορούν να απασχοληθούν σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου. Μπορούν, επίσης, να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα εργαζόμενοι σε οικοδομές, επισκευάζοντας οικιακές ή επαγγελματικές ηλεκτρικές συσκευές, ή διατηρώντας κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με διάφορες τεχνικές εταιρείες και βιομηχανικές επιχειρήσεις, ή εργασίας σε αυτές ως ιδιωτικοί υπάλληλοι.

2 Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ

Οι μαθητές που σπουδάζουν ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ασχολούνται με τις μελέτες των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κτηρίων και βιομηχανικών χώρων. Επίσης, μαθαίνουν πώς να πραγματοποιούν τέτοιεςεγκαταστάσεις με ασφάλεια αλλά και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Η ηλεκτρική ενέργεια, που παρέχεται από τη ΔΕΗ πρέπει να φτάσει σε κάθε συσκευή, που υπάρχει στο σπίτι ή το εργοστάσιο. Ο ηλεκτρολόγος έχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να υλοποιήσει τόσο την ηλεκτρολογική εγκατάσταση όσο και τον αυτοματισμό, που απαιτείται για τη λειτουργία της.

Οι πτυχιούχοι της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ της ειδικότητας "ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ”, γνωρίζουν τους κανόνες που προκύπτουν από την πράξη και τους νόμους που έχουν θεσπιστεί από το κράτος ως “Κανονισμοί Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων” και τους εφαρμόζουν για τη δημιουργία ενός συστήματος αγωγών που μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια με αξιοπιστία, ασφάλεια και οικονομία σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές ενός οικιακού ή βιομηχανικού χώρου.

Στον Άλιμο πολύ κοντά στο σταθμό μετρό Ηλιούπολης, στην οδό Δωδεκανήσου 6, λειτουργούν σχολές ΟΑΕΔ με τη συγκεκριμένη ειδικότητα

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α΄ Τάξης Επαγγελματικών Λυκείων ή Γενικών Λυκείων και έχουν γεννηθεί τα έτη 1993-2000.

Αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται από 28-6-2016 έως 31-8-2016 στις Γραμματείες των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Η επιλογή των μαθητών γίνεται με το βαθμό Τίτλου Σπουδών και με κοινωνικά κριτήρια.

Πληροφορίες Σχολη ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ: 2109915025
Εκπαιδευτές Σκούρας Θεόδωρος 6937904242
Παναγάκης Γιώργος 694 255 7751

3 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Μαθητεία με απασχόληση προσφέρουν οι σχολές του ΟΑΕΔ, παρέχοντας φοίτηση δωρεάν σε νέους άνεργους που μαθαίνουν μια τέχνη, ενώ ταυτόχρονα εξασκούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με αμοιβή.

Οι ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ λειτουργούν με το Δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης.

Δηλαδή κατά τη διάρκεια της μαθητείας ο σπουδαστής συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με την πρακτική άσκηση σε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε ΔΕΚΟ,
Δήμους και στον δημόσιο τομέα.

Η φοίτηση διαρκεί 2 σχολικά έτη, (4 εξάμηνα), κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στην ΕΠΑ.Σ (για 1 πρωινό και 4 απογευματινά) και παράλληλα (για 4 ημέρες την εβδομάδα τουλάχιστον) το πρωί πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε επιχειρήσεις συναφείς προς την ειδικότητά τους.

Την ημέρα, που φοιτούν οι μαθητές στο σχολείο, (πρωινό ωράριο), δεν ασκούνται πρακτικά στον εργοδότη, αν το ωράριο εργασίας της επιχείρησης συμπίπτει με το πρωινό ωράριο παρουσίας των μαθητών στο σχολείο

Κατά τη διάρκεια της μαθητείας ο σπουδαστής συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η φοίτηση στις ΕΠΑΣ διαρκεί δύο έτη (τέσσερα εξάμηνα).

Μεταξύ εργοδότη, μαθητή και Σχολείου υπογράφεται Συμφωνητικό Μαθητείας, στο οποίο αναφέρεται ο χρόνος έναρξης και λήξης της πρακτικής άσκησης, καθώς και οι υποχρεώσεις, τόσο του εργοδότη, όσο και του μαθητή

4 ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Με την υπ’ αριθμ. 10186/Δ5.12/9-4-2013 KYA Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας “Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 1186/2011 ΚΥΑ - Καθορισμός ημερομισθίου και ποσοστών αμοιβής των μαθητών των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν.3475/2006” (ΦΕΚ 894/B/12-4-2013), καθορίζεται το ποσοστό αμοιβής των μαθητών των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Ν.3475/06, που απασχολούνται για πρακτική άσκηση, καθώς και το ημερομίσθιο, επί του οποίου θα υπολογίζεται η αμοιβή των μαθητών. Συγκεκριμένα, ορίζεται ως ποσοστό αμοιβής όλων των
μαθητών των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του Οργανισμού το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83€), δηλαδή 17,12€. Το ως άνω ποσοστό αμοιβής ισχύει για όλα τα εξάμηνα σπουδών. Η ως άνω ΚΥΑ έχει εφαρμογή από 1/4/2013.

Ο πρακτικά ασκούμενος μαθητής ακολουθεί, κατά κανόνα, το ισχύον ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας στην επιχείρηση, με την προϋπόθεση ότι η απασχόληση όλων των μαθητών είναι έξι (6) ώρες την ημέρα και μέχρι τριάντα έξι (36) ώρες την εβδομάδα στην περίπτωση εξαήμερης απασχόλησης.

Σε περίπτωση τετραήμερης ή πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, οι ώρες απασχόλησης είναι είκοσι τέσσερες (24) ή τριάντα (30) αντίστοιχα. Συμψηφισμός στις ώρες εργασίας των υπολοίπων ημερών δεν γίνεται και δεν επιδοτείται σε καμία περίπτωση ημέρα κατά την οποία δεν πραγματοποιείται Πρακτική Άσκηση – Μαθητεία. Επίσης δεν επιδοτείται η ημέρα κατά την οποία ο μαθητής υποχρεούται να προσέρχεται πρωί στο σχολείο.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις(1) οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ του ΟΑΕΔ του Ν.3475/2006 κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης - Μαθητεία , αμείβονται με ημερομίσθιο ίσο προς το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83€), δηλαδή με 17,12€.
Το ως άνω ποσοστό αμοιβής ισχύει για όλα τα εξάμηνα σπουδών.

Σύμφωνα με το ισχύον ημερομίσθιο και δεδομένου ότι οι εισφορές στο ΙΚΑ, τόσο του εργοδότη όσο και του μαθητή θα υπολογίζονται στο ήμισυ (1/2) των πραγματικών αποδοχών, (δηλ στο ποσό των 8,56 ευρώ), οι επιβαρύνσεις εργοδοτών και μαθητών για κάθε ημέρα Πρακτικής Άσκησης διαμορφώνονται ως εξής:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΑ ΣΕ ΕΥΡΩ (€)
Ημερομίσθιο 22,83€ x 75% = 17,12€
Ποσό στο οποίο υπολογίζονται οι ασφαλεισφορές17,12/2 = 8,56€
Εισφορές εργοδότη 8,56€ x 36,78% = 3,15€
Εισφορές μαθητή 8,56€ x 3,28% = 0,28€
Σύνολο εισφορών 3,15€ + 0,28€ = 3,43€
Καθαρό εισπραττόμενο ποσό μαθητή17,12€ - 0,28€ = 16,84€
Επιβάρυνση του εργοδότη, αφαιρούμενης της επιδότηση 17,12€ (ημερομίσθιο) – 11€
(επιδότηση) = 6,12€
6,12 + 3,15€ (ασφαλιστικές εισφορές) = 9,27€

5 ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Οι μαθητές από την πρώτη ημέρα απασχόλησης ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 του Ν. 2335/95 και της εγκυκλίου 19 του ΙΚΑ (αρ. πρωτ. Α20/251/4/18-3-1996) και οι ασφαλιστικές τους εισφορές καθορίζονται ως εξής:

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ(%)ΜΑΘΗΤΗ( %)
Ι.Κ.Α. & Ι.Κ.Α. - Τ.Ε.Α.Μ. 33,65% ------
ΑΝΕΡΓΙΑ 3,17% 1,83%ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ 1,00% ------
ΔΛΟΕΜ 1,00% 1,00%
ΕΛΠΕΚΕ 0,45% ------
ΛΠΕΑΑΕ 0,15% ------
ΟΕΚ (ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤ.) ------ 1,00%
ΟΕΕ (ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ) ------ 0,35%
ΕΚΛΑ 0,26% 0,10%
ΣΥΝΟΛΟ 39,68% 4,28%
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 43,96%

Επίσης, βαρύνουν τον εργοδότη, εάν υπάρχουν:
Επαγγελματικός κίνδυνος + 1%
Βαρέα και ανθυγιεινά + 3,6%
ΙΚΑ – ΤΕΑΜ + 2% (όπου υπάρχουν βαρέα και ανθυγιεινά)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1) Οι εισφορές, τόσο του εργοδότη, όσο και του μαθητή θα υπολογίζονται στο ήμισυ (1/2) των πράγματι καταβαλλομένων αποδοχών.
                  2) Οι μαθητές, κατά το διάστημα της πρακτικής τους άσκησης, υπάγονται στην ασφάλιση, τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος, διότι καταβάλλονται από πλευράς τους εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

5. ΑΔΕΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
α) Κανονικές άδειες: Οι πρακτικά ασκούμενοι μαθητές δικαιούνται κάθε ημερολογιακό έτος κανονική άδεια με αποδοχές (Ν. 1346/83), μετά από συμπλήρωση δωδεκάμηνης συνεχούς ή και διαλείπουσας απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 Ν. 3144/03, ΦΕΚ 111/Α/08-05-03, οι μαθητές δικαιούνται κατά τον πρώτο χρόνο απασχόλησής τους να λάβουν, από την έναρξη της απασχόλησής τους, ποσοστό της ετήσιας αυτής κανονικής άδειας με αποδοχές

β) Σπουδαστική άδεια: Οι μαθητές, που δεν έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους, δικαιούνται κάθε χρόνο – πέρα από την κανονική άδεια – πρόσθετη άδεια, (σπουδαστική), μέχρι 30 εργάσιμες ημέρες, κατ’ ανώτατο όριο το χρόνο, ανεξάρτητα από το χρόνο προηγούμενης απασχόλησής τους, για συμμετοχή τους στις εξετάσεις (άρθρο 2 του Ν. 1346/83 και υπ’ αριθμ. 34651/29-11-96 ΚΥΑ Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης). Η ως άνω άδεια χορηγείται σε συνεχείς ημέρες ή τμηματικά.

6. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Από το 1995 μέχρι σήμερα, με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που εκδίδονται κάθε χρόνο, επιδοτείται η κάθε μέρα πρακτικής άσκησης των μαθητών τετραήμερης, πενθήμερης ή εξαήμερης πραγματικής απασχόλησης (από 1η Ιανουαρίου έως 31η Δεκεμβρίου). Το ποσό της επιδότησης για το διάστημα από 1/4/2013 έως 31/12/2014 στα 11.00€ και δύναται να καταβάλλεται στους εργοδότες (που απασχολούν μαθητές) ή στους ίδιους τους μαθητές από την ΕΠΑ.Σ, για κάθε ημέρα πρακτικής άσκησης τετραήμερης, πενθήμερης ή εξαήμερης απασχόλησης (π.χ. τους θερινούς μήνες).

Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της σπουδαστικής άδειας, κανονικής άδειας, ασθένειας, δώρων εορτών και λοιπών επιδομάτων (αν αυτά συνεχίσουν να καταβάλλονται). Οι αμοιβές, που αντιστοιχούν στις ως άνω ημέρες, ή επιδόματα, θα καταβάλλονται κανονικά από τον εργοδότη στο σύνολό τους.

7. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

α) Έως σήμερα δεν υφίσταται υποχρέωση των εργοδοτών να προβούν σε «αναγγελία πρόσληψης» των μαθητών στον ΟΑΕΔ, καθώς και δήλωσής τους στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθότι οι μαθητές είναι «πρακτικά ασκούμενοι» και όχι  «μισθωτοί εργαζόμενοι». β) Οι εργοδότες υποχρεούνται στην εγγραφή των μαθητών στο βιβλίο νεοπροσλαμβανομένων του ΙΚΑ, διότι οι μαθητές καταβάλλουν εργοδοτικές εισφορές. Κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 20 παρ.1 του ν.4255/2014 ΦΕΚ 89/Α/11-04-2014 το βιβλίο νεοπροσλαμβανομένων του ΙΚΑ καταργείται από 1-6- 2014.

Μαθητείας του ΟΑΕΔ συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”. (ΕΣΠΑ 2007-2013)

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ
Facebook
“ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ” 

Προβλήθηκε 1751 φορές

Γλυφάδα: Είχε κακοποιήσει την 21χρονη και στο παρελθόν και είχε εμπλακεί σε τροχαίο με εγκατάλειψη μόλις την προηγούμενη ημέρα ο 29χρονος αυτόχειρας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 29χρονος από τη Γλυφάδα, που έδωσε τέλος στη ζωή του, αφότου αστυνομικοί τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ήταν σεσημασμένος για υποθέσεις κλοπών, ναρκωτικών αλλά και εμπλοκής σε τροχαίο με εγκατάλειψη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλληλέγγυα σε κάθε ανάγκη. Συνεργασία Δήμου Σπετσών και ΣΠΑΥ για την Υδροδότηση του νησιού

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του Δήμου Σπετσών προκειμένου να βοηθηθεί η υδροδότηση του νησιού.