Μέσα σε σημαντικές περιόδους της ιστορίας μας η ζωή έχει να επιδείξει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες με τη δική τους λαϊκή διάσταση!

Για την Ηλιούπολη ο θάνατος του Αρχιπραξικοπηματία Στυλιανού Πατακού έχει μια ενδιαφέρουσα πλευρά που βέβαια και να εξηγούμαστε δεν τον σώζει των πολιτικών αμαρτημάτων του!.

Η Αγία Παρασκευή Ηλιούπολης είναι χτισμένη πάνω στο δρόμο του ΝΑΤΟ όπως ήταν γνωστή τότε η Ελευθερίου Βενιζέλου που συνέδεε το Πεντάγωνο με την Αμερικανική βάση.

Το 1969 ο τότε διορισμένος Δήμαρχος Κώστας Δελλαπόρτας , που ούτε και αυτός σώζεται των πολιτικών του αμαρτημάτων, με θρησκευτικούς παράγοντες της Πόλης παίρνουν την απόφαση να χτίσουν την Αγία Παρασκευή πάνω στον, αραιής κυκλοφορίας, δρόμο του ΝΑΤΟ τη σημερινή Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο Χώρος όμως ήταν περιορισμένος προκειμένου να τηρηθεί ο κανόνας της Ναοδομίας πως οι Ναοί πρέπει να βλέπουν την Ανατολή.

Αποφασίστηκε λοιπόν πως προκειμένου να χτιστεί ο Ναός ας μη βλέπει την Ανατολή. Έτσι λοιπόν η Αγία Παρασκευή είναι από τις λίγες εκκλησίες, αν όχι μοναδική που δεν βλέπει την Ανατολή.

Αυτό όμως ξεπεράστηκε γιατί αφορούσε εσωτερική υπόθεση της εκκλησίας η οποία επί πλέον φρόντισε να εγκαινιάσει την Αγία Τράπεζα όταν η εκκλησία ήταν ακόμα «οικοδομή».

Οι Αμερικανοί όμως οι οποίοι εντοπίσανε την αυθαίρετη τροποποίηση της «λειτουργικότητας» του δρόμου του ΝΑΤΟ , διαμαρτυρήθηκαν στην δικτατορική Κυβέρνηση, στους Ανθρώπους τους δηλαδή για την αυθαίρετη εκκλησία , την Αγία Παρασκευή!

Εκλήθη λοιπόν από τον ίδιο τον Παττακό ο Χουντικός Δήμαρχος Ηλιούπολης να δώσει εξηγήσεις.

Μετά την στρατιωτική υποδοχή του Δελλαπόρτα στο γραφείο του Παττακού και αφού περιέλουσε τον Δήμαρχο, τον χουντικό Δήμαρχο για να μην ξεχνιόμαστε, με τις σχετικές επιπλήξεις για το πρόβλημα που δημιούργησε στις σχέσεις της Εθνικής Κυβέρνησης με τους φίλους και συμμάχους Αμερικανούς, του ζητήθηκε να διακοπούν οι εργασίες και να γκρεμιστεί άμεσα η οικοδομή.

Ο Δελλαπόρτας , δασκαλεμένος από εκκλησιαστικούς παράγοντες, γνώριζε πως ο Παττακός ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενος. Συμφώνησε λοιπόν για να γκρεμιστεί ο Ναός και ζήτησε την βοήθεια του Παττακού σε ένα σημαντικό θέμα θρησκειολογικού ενδιαφέροντος που έπρεπε να ξεπεραστεί.

Ποιο είναι το θέμα που χρειάζεσαι τη βοήθειά μου ρώτησε τον Δελλαπόρτα ο Παττακός! Έχομε εγκαινιάσει την εκκλησία κ. Αντιπρόεδρε και έχει καθαγιαστεί με την Αγία Τράπεζα!

Καλά ρε Δήμαρχε, τη φτιάξατε κιόλας την εκκλησία; Ακολούθησε μικρή σιωπή την οποία διέκοψε ο Παττακός: Δεν μου λες Δήμαρχε πως την είπατε την εκκλησία;

Ο Δελλαπόρτας που γνώριζε πως ο Παττακός ήταν από την Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου και έτρεφε ιδιαίτερο σεβασμό στην Αγία Παρασκευή του χωριού του λέει με το σχετικό δέος: Αγία Παρασκευή κ. Αντιπρόεδρε!

Και τώρα τι θα γίνει; Αναρωτήθηκε ο Παττακός! Θα υποχωρήσουν οι Αμερικανοί συμπλήρωσε! Και με σιγανή φωνή λέει στο Δήμαρχο: Φύγε!

Αργότερα όταν κόπηκε η Ηλιούπολη στη Μέση με την σημερινή Κατεχάκη – Αλίμου, η Αγία Παρασκευή στάθηκε εμπόδιο στην επιλογή της Ελευθερίου Βενιζέλου ως μοναδική επιλογή για την υπερτοπική κυκλοφορία που ταλανίζει σήμερα την Ηλιούπολη!

 

Το Μάτι πίσω από την Πλάτη

9.10.2016
 

Προβλήθηκε 6152 φορές