Mερικές οδηγίες δράσης για τους παρατηρητές περιστατικών Σχολικού Εκφοβισμού

 Ο σχολικός εκφοβισμός είναι πολύ δυσάρεστος για τους/τις μαθητές/τριες. Είτε εκφράζεται με σωματική βία, είτε με λεκτική βία συνήθως προκαλεί μεγάλη αναταραχή στα θύματα εκφοβισμού τα οποία βρίσκονται στην πολύ αμήχανη θέση της στοχοποίησης. Συνήθως δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, φοβούνται ότι η αντίδρασή τους

θα χειροτερέψει τα πράγματα και τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους. Όλοι οι άνθρωποι στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, χρειαζόμαστε έναν ή περισσότερους συμμάχους να μας υποστηρίξουν. Εάν είσαι παρόν/ούσα σε σχολικό εκφοβισμό μπορείς να κάνεις τα εξής και να γίνεις σύμμαχος.

 

Όταν κάτι συμβαίνει μπροστά σου:

 

Μη νομίζεις ότι θα σταματήσει από μόνο του. Οι δύσκολες καταστάσεις δεν σταματάνε από μόνες τους. Πρέπει να συμβεί κάτι για να ξεκινήσει η αλλαγή προς το καλύτερο. Μπορείς να είσαι εσύ η αφορμή για την αλλαγή αυτή.

Μη συμμετέχεις με κοροϊδίες και γέλια στο περιστατικό. Ο εκφοβισμός έχει μια έντονη ανισότητα μεταξύ των θυτών, των μαθητών που δείχνουν να διασκεδάζουν, των μαθητών που δεν αντιδρούν καθόλου και του θύματος που είναι μόνο του. Μπορείς να σπάσεις την ανισότητα αυτή και να μην ενθαρρύνεις έμμεσα ή άμεσα την κακοπροαίρετη συμπεριφορά.

Προσπάθησε να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου. Οι φωνές, οι προσβολές, οι προσωπικές επιθέσεις και οι απειλητικές διαθέσεις και συμπεριφορές μπορεί να κάνουν χειρότερα τα πράγματα. Η βίαιη απάντηση στη βία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την ασφάλεια μαθητών είτε εκείνη τη στιγμή είτε κάποια άλλη μέρα.

Δοκίμασε να αντιδράσεις με κάποιο άλλο τρόπο. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντίδρασης πέραν της απάντησης με βία.

Δοκίμασε να ενεργοποιήσεις τους υπόλοιπους παρατηρητές του σκηνικού. Ενθάρρυνε τους να διαμαρτυρηθούν για αυτό που συμβαίνει

Δοκίμασε να εμποδίσεις την βιντεοσκόπηση του περιστατικού (εάν δεις να συμβαίνει κάτι τέτοιο)

Δοκίμασε να φωνάξεις άμεσα κάποιον ενήλικα να διαχειριστεί την κατάσταση

Εάν κρίνεις ότι δεν θα ριψοκινδυνέψεις την ασφάλειά σου δοκίμασε με ήρεμο τόνο να πεις στον νταή ότι αυτό που κάνει είναι πολύ άσχημο. Η δήλωση υπεράσπισης σου μπορεί να είναι σημαντική για ανάληψη δράσης από το θύμα. Παράλληλα μπορεί να φέρει τον νταή στην δυσάρεστη θέση να προβληματιστεί σχετικά με τις συνέπειες των πράξεων του

Μετά το περιστατικό:

 Δοκίμασε να προσεγγίσεις το μαθητή που εκφοβίστηκε. Προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με το άτομο αυτό και να του σταθείς. Κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση μετά το συμβάν οπότε ένας σύμμαχος του είναι απαραίτητος. Ρώτησε τον τι χρειάζεται και τι θα ήθελε να συζητήσετε ή να κάνετε ώστε να ξεχαστεί.

Προσπάθησε να του δείξεις ότι η ζωή μπορεί να συνεχιστεί κανονικά μετά το συμβάν. Πολλές φορές τα θύματα εκφοβισμού ανησυχούν ότι θα μείνουν για πάντα εξευτελισμένα από το συμβάν που έγινε σε δημόσιο χώρο.

Μπορεί να είσαι το πρώτο ή ένα από τα πρώτα άτομα που θα του πουν ότι το έχουν ήδη ξεχάσει και πως θέλουν να εστιάσουν αλλού. Η διαβεβαίωση αυτή στον κατάλληλο χρόνο μπορεί να είναι πάρα πολύ ανακουφιστική.

Συζήτα με τον/την δάσκαλο το περιστατικό. Όπως και να εξελίχθηκε το περιστατικό πάντα μπορείς να το συζητήσεις με έναν ενήλικα και να μάθεις κάποια πράγματα από αυτό που συνέβη. Μπορείτε να συζητήσετε την πλευρά του θύματος, τα κίνητρα του θύτη αλλά και τις κινήσεις που έκανες εσύ ο ίδιος.

Αυτό θα σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι καλύτερα τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Οι δύσκολες καταστάσεις είτε αυτές αφορούν τον σχολικό εκφοβισμό είτε αφορούν έναν οικογενειακό τσακωμό για κακούς βαθμούς στο σχολείο είτε κάτι πιο ανάλαφρο είναι πιο εύκολες προς διαχείριση όταν έχουμε έναν ή περισσότερους συμμάχους στο πλευρό μας. Μπορείς να διαλέξεις να είσαι σύμμαχος των συμμαθητών που βλέπεις να αδικούνται στο σχολείο.

Εάν δυσκολεύεσαι να αναλάβεις το ρόλο αυτό μπορείς να το συζητήσεις με τους εκπαιδευμένους συμβούλους στο chat της πλατφόρμας δωρεάν και ανώνυμα. Θα χαρούμε πολύ να μιλήσουμε μαζί σου!

πάτησε πάνω στην φωτογραφία και μπες.

 «Μην το αγνοήσεις μπορείς να βοηθήσεις»

χορηγός επικοινωνίας: Ηλιούπολη για όλους (www.ilioupoligiaolous.gr)
 

Προβλήθηκε 1077 φορές
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 20-05-2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις. - Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί - Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Δ.ΥΠ.Α πρώην ΟΑΕΔ: ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ SITE ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ-τ ΟΕΕ-τ ΟΕΚ με ανακοίνωση του αναφέρεται στην ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ 33.790,00€ ΤΗΣ Δ.ΥΠ.Α ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ SITE ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ