Ο Υμηττός και πάλι σε κίνδυνο !!!

Σύντομο ιστορικό
Το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την προστασία του Υμηττού (ΦΕΚ 187Δ’/16.6.2011) που καθόρισε το νέο πλαίσιο προστασίας του Υμηττού (επέκτεινε την Ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας του βουνού), συνάντησε εξ’ αρχής τις έντονες αντιδράσεις εκατοντάδων αυθαιρετούχων - διεκδικητών - καταπατητών του βουνού, καθώς και κάποιων Δημάρχων όμορων δήμων (Κορωπίου, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης), οι οποίοι έχουν (επίσης) καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αιτήσεις ακύρωσης του Π.Δ., επικαλούμενοι προσχηματικά την «προστασία του περιβάλλοντος», διεκδικώντας ουσιαστικά την νομιμοποίηση περιοχών αυθαιρέτων, την προσθήκη νέων χρήσεων γης και, κυρίως, τη συρρίκνωση της Ζώνης Α’ απόλυτης προστασίας του βουνού.

Το ΣτΕ πριν αποφανθεί επί των αιτήσεων ακύρωσης, ζήτησε γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μετά την προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (10.9.2015), σε απάντηση του ερωτήματος του ΣτΕ που αφορά το Π.Δ 187/2011 “περί καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων” προέκυψε το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το ισχύον Π.Δ. 187/2011 και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς μειωμένης προστασίας του βουνού.

Σε αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ και με δεδομένη την αναγκαιότητα ύπαρξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζητήσαμε πριν ένα χρόνο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού -βλέπε σχετικά το συνημμένο Yπόμνημα της «Διαδημοτικής Επιτροπής για την προστασία του Υμηττού», (14.10.2015) το οποίο συνυπέγραψαν 35 φορείς και συλλογικότητες και έχει κατατεθεί στο ΣτΕ και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Οι πρόσφατες εξελίξεις – Η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η βασική θεσμική εκκρεμότητα, δηλαδή η κύρωση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το πλαίσιο προστασίας του βουνού και οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν την ακύρωση του Π.Δ από το ΣτΕ.

Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στις 2 Δεκεμβρίου 2016 στο ΣτΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) (Δήμαρχος Ηλιούπολης Β. Βαλασόπουλος), αντί να πρωτοστατεί στην υπεράσπιση του Π.Δ. προστασίας του Υμηττού, επιδιώκει μαζί με τους καταπατητές την ακύρωσή του και δήλωσε :

«…Το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 είναι ακραίο…. Δεν μπορεί η Α’ Ζώνη να επεκταθεί έως τα όρια του σχεδίου πόλης… δεν μπορεί να μας απαγορεύουν να κάνουμε νέα Νεκροταφεία… Ούτε είναι λογικό να μας ζητούν να κατεδαφίσουμε αυθαίρετα φτωχών ανθρώπων, απόγονων προσφύγων που ζουν με κοινωνικές παροχές…»(!!!)

Επισημαίνεται ακόμη ότι, το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα του 2011 για την προστασία του Υμηττού προβλέπει την καταγραφή όλων των υφιστάμενων αυθαιρέτων κτισμάτων και ότι, το 2013, με «φωτογραφική» ρύθμιση στον Ν.4178 εξαιρέθηκαν από την κατεδάφιση για 10 χρόνια τα αυθαίρετα στον Υμηττό…

Σήμερα, όχι μόνο ισχύει ακόμη αυτή η «ρύθμιση», αλλά επιδιώκεται η πλήρης κατεδάφιση, ολόκληρου του ισχύοντος Π.Δ. προστασίας του Υμηττού.

Επιπλέον, ως προς τις αυθαίρετες κατασκευές, διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις αν εξακολουθούν να ανήκουν σε φτωχούς, χώρια που αυτό δε μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την παραμονή τους σε δασική έκταση και τη νομιμοποίησή τους!

Καλούμε τα εμπλεκόμενα όργανα και τις υπηρεσίες της πολιτείας, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς - ιδιαίτερα τους όμορους στον Υμηττό Δήμους - να τοποθετηθούν στο θέμα που έχει ανακύψει και να αποτρέψουν οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη.

14/11/2016
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Για επικοινωνία: [email protected]


 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (ένατο τμήμα)
της 10ης Σεπτεμβρίου 2015 (*)

«Προδικαστική παραπομπή — Οδηγία 2001/42/ΕΚ — Εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων — Καθεστώς προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού — Διαδικασία τροποποιήσεως — Δυνατότητα εφαρμογής της οδηγίας αυτής — Ρυθμιστικό σχέδιο και πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας»
Στην υπόθεση C 473/14,
με αντικείμενο αίτηση προδικαστικής αποφάσεως δυνάμει του άρθρου 267 ΣΛΕΕ, που υπέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ελλάδα) με απόφαση της 19ης Σεπτεμβρίου 2014, η οποία περιήλθε στο Δικαστήριο στις 20 Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο της δίκης

Δήμος Κρωπίας Αττικής
κατά
Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

διαβάστε την συνέχεια της απόφασης εδώ.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Ας μην επιτρέψουμε τη λεηλασία του Υμηττού, στο όνομα της προστασίας του!


Ο Υμηττός, εδώ και αρκετές δεκαετίες, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνολικής και γενικευμένης επίθεσης που στοχεύει στην εξαφάνιση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του. Ιδιώτες, εκκλησία, κρατικοί φορείς και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταπατούν συστηματικά εκτεταμένες εκτάσεις του βουνού, χτίζουν αυθαίρετα κτίσματα, μεθοδεύουν, σχεδιάζουν και προωθούν μια σειρά από κτιριακές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, ενώ οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές και οι εμπρησμοί οδηγούν στη ραγδαία συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων.

Με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) του 1978, επιχειρήθηκε η ανακοπή της επέκτασης υφιστάμενων αυθαίρετων οικισμών και δόμησης νέων κατοικιών στις Ζώνες προστασίας του Υμηττού (Α’ και Β’), ενώ δίνονταν η δυνατότητα κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων για κοινωφελή έργα στην Β’ Ζώνη (σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές, πολιτιστικές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κλπ.). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διάνοιξη νέων δρόμων και την κατασκευή ποικίλων ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, σε διάφορα σημεία του Υμηττού, αλλά και την κατασκευή πολυτελών συνήθως κατοικιών οι οποίες αδειοδοτούνταν ως «πολιτιστικές εγκαταστάσεις», «αναψυκτήρια», κλπ.

Τον Ιούνιο του 2011, τροποποιήθηκε το, από το 1978, Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, ως αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι δεν επαρκούσε πλέον για την ανακοπή της συνεχιζόμενης επέλασης της αυθαίρετης και νομότυπης δόμησης.

Οι θετικές διατάξεις του νέου Π.Δ. (ΦΕΚ 187Δ’/16.7.2011) που επέκτειναν την Ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας του βουνού, δεν άρεσαν σε κάποιους ιδιοκτήτες ή φερόμενους ως ιδιοκτήτες, διακατέχοντες ή διεκδικητές εκτάσεων δασικών ή γεωργικών, που οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες τους είχαν ενταχθεί στις Ζώνες προστασίας του βουνού, χάνοντας έτσι κάθε εμπορική και ανταλλακτική αξία. Έτσι, ξεκίνησαν έναν πόλεμο ενάντια στο νέο Π.Δ για τον Υμηττό, καταθέτοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκατοντάδες αιτήσεις ακύρωσης, επικαλούμενοι προσχηματικά την «προστασία του περιβάλλοντος» .

Αιτήσεις ακύρωσης, συνολικά κατά του νέου Π.Δ., κατέθεσαν και οι Δήμοι Παιανίας - Γλυκών Νερών, Κορωπίου, Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, ενώ οι Δήμοι Αργυρούπολης - Ελληνικού και Παπάγου - Χολαργού κατέθεσαν προσφυγές όχι συνολικά κατά του Π.Δ αλλά για κάποια επιμέρους ζητήματα.

Στις 15.2.2013 εκδικάστηκαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης του νέου Π.Δ που είχαν καταθέσει οι Δήμοι. Το ΣτΕ αποφάσισε, προτού αποφανθεί, να απευθύνει προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου (10.9.2015) και με βάση την οδηγία 2001/42/ΕΚ, πριν την έκδοση του Π.Δ. προστασίας του Υμηττού, έπρεπε να προηγηθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Με την απόφαση αυτή, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το ισχύον Π.Δ., προστασίας του Υμηττού και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς μειωμένης προστασίας του βουνού, νομότυπης και αυθαίρετης δόμησης, εμπορικών συναλλαγών στο δασικό χώρο από ιδιοκτήτες και καταπατητές.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι εμπρησμοί των τελευταίων ετών αποτελούν την τελευταία προειδοποίηση. Ας μην επιτρέψουμε να περάσουν τα νέα σχέδια για την λεηλασία του Υμηττού. Ας μην επιτρέψουμε την παραπέρα δόμηση του βουνού και τη συρρίκνωση της προστασίας του.

Σε αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ και με πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, απαιτούμε από το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας και από την κυβέρνηση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού.

14.10.2015

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
[email protected]

Συνυπογράφουν το Υπόμνημα
Φορείς-Συλλογικότητες

1.Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας
2.ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
3.Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας
4.Green It Up Again
5.Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού
6,Κι.Π.Η.- Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
7.Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης
8.Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό
9.Πρωτοβουλία πολιτών Βύρωνα για την διάσωση του Υμηττού
10.Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
11.Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα
12.Δίκτυο Αλληλεγγύης Καισαριανής
13.Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή
14. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ιλισός»
15.Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης
16.Διαδημοτική Πρωτοβουλία κατοίκων Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης
για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης
17.Εξωραϊστικός Σύλλογος «Νηρέας» Ραφήνας
18.Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων – ΠΡΩΣΥΝΑΤ
19.ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Αττικής
20.Εναλλακτική Δράση για την Ποιότητα Ζωής
21.Δίκτυο για την προστασία του Σαρωνικού
22.ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
23.Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης – ΕΥΔΠΗ
24. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 11ου Δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης

Δημοτικά σχήματα

1.Νίκη των πολιτών Αγίας Παρασκευής
2.Δίκτυο πολιτών Χολαργού-Παπάγου
3.Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου
4. «Μαζί για την πόλη μας» Ανεξάρτητη δημοτική παράταξη Ζωγράφου
5. Δημοτική Παράταξη «Στάση Βύρωνα»
6.“ΗΛΙΟΥ- πόλις” Aνθρώπινη πόλη
7.Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού - Αργυρούπολης
8.Ανατροπή στην Γλυφάδα, Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία
9.Δημοτική Κίνηση Αλίμου «Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι»
10.Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου
11.Ανατροπή - Κίνηση Δημοτών Κερατσινίου Δραπετσώνας

 

 

Προβλήθηκε 1723 φορές

Ηλιούπολη: Οκτώ μήνες με αναστολή στον οδοντοτεχνίτη που παρίστανε τον οδοντίατρο

Το πραγματικό επάγγελμα του ήταν οδοντοτεχνίτης, ωστόσο είχε ανοίξει παράνομα οδοντιατρείο και εργαζόταν ως οδοντίατρος κάτι που ο άτυχος ασθενής δεν γνώριζε, όταν τον επισκέφθηκε για πρώτη φορά.

Μέλος του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», η τελετή υποδοχής Επιτίμων, Τακτικών και Αντεπιστελλόντων μελών.