Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης και πρόεδρος του ΣΠΑΥ κ.Βαλασόπουλος συμμετέχει εδώ και κάμποσα χρόνια στην προσπάθεια ανατροπής του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού. 

Σε πρόσφατη ανακοίνωση με τίτλο: " Αρκετά κ. Βαλασόπουλε" (2.12.2016) θέσαμε κάποια ζητήματα στα οποία μέχρι σήμερα δεν απάντησε δημοσίως. Για καλύτερη κατανόηση του όλου ζητήματος που εχει προκύψει επαναδημοσιοποιούμε την "Ανοιχτή Επιστολή προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης" (αρ. πρωτ 10776/14.3.2013) ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ, 17.12.2016

Ανοιχτή επιστολή στον Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης
Αρ.πρωτ Δ.Ηλ: 10776/14.3.2013

Να επανεξεταστεί η  θέση  του Δ.Σ για το Π.Δ προστασίας του Υμηττού

Στις 15 Φεβρουαρίου, εκδικάστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης του νέου και ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ) για τον Υμηττό, που κατέθεσαν έξη Δήμοι, μεταξύ των οποίων και Δήμος Ηλιούπολης.

Την προσφυγή του Δήμου Ηλιούπολης υποστήριξε στο ΣτΕ ο ιδιώτης δικηγόρος Απόστολος Παπακωνταντίνου,  με βάση την ομόφωνη (;) απόφαση 311/31.8.2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, που του ανέθεσε αυτό το έργο.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση, από τις ρυθμίσεις του νέου Π.Δ για τον Υμηττό, (ΦΕΚ 187 Δ’/16.6.2011) και ειδικότερα από την επέκταση της Ζώνης Α’ προστασίας,  στον Δήμο Ηλιούπολης «…πλήττονται δύο συγκεκριμένες περιοχές, της «Δεξαμενής» και της οδού Νεύτωνος.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους.   Παράλληλα, όμοροι Δήμοι που πλήττονται από τις διατάξεις του Π.Δ έχουν αναθέσει στο δικηγορικό γραφείο του κ. Απόστολου Παπακωνσταντίνου την άσκηση όλων των ένδικων μέσων που θα χρειαστούν…»

Ερώτηση 1η: Έχει υπ΄όψιν του ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο πως οι δυο συγκεκριμένες περιοχές που αναφέρει η απόφαση ότι «πλήττονται», από την δεκαετία του 1950  είναι χαρακτηρισμένες, επισήμως και με επανειλημμένες διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις ως «δημόσιες, δασικές, αναδασωτέες και εν μέρει διακατεχόμενες»; Έχει κάποια σημασία αυτό;

Ερώτηση 2η: Έχει υπ’ όψιν του ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, πόσοι και ποιοί είναι  πραγματικοί ιδιοκτήτες και πόσοι και ποιοί πραγματικοί κάτοικοι των προαναφερόμενων δύο περιοχών; Ότι κάποιοι, ελάχιστοι, μεταξύ των οποίων και κάποιοι φερόμενοι ως  ιδιοκτήτες «έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες» εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα, για να κατοχυρώσουν υπέρ αυτών την δημόσια περιουσία, την οποία διεκδικούσαν και οι κληρονόμοι Νάστου και  την οποία εμφανίζουν ως «περιουσία» τους; ΄Εχει κάποια σημασία αυτό;

Ερώτηση 3η: Ποιοί είναι οι «όμοροι Δήμοι», που «πλήττονται από τις διατάξεις» του νέου και ισχύοντος Π.Δ για τον Υμηττό και που «έχουν αναθέσει στο δικηγόρο κ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου την άσκηση όλων των ένδικων μέσων που θα χρειαστούν»; Οι  όμοροι Δήμοι Υμηττού-Δάφνης, Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου δεν έχουν ζητήσει την ακύρωση του νέου Π.Δ, ο δε Δήμος Αργυρούπολης - Ελληνικού προσέφυγε στο ΣτΕ, με την δικιά του νομική υπηρεσία ζητώντας την μη νομιμοποίηση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) που  έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί παράνομα στα όρια με τον Δήμο Ηλιούπολης.

Συνεπώς, μόνο οι … «όμοροι Δήμοι» Κορωπίου και (ενδεχομένως) Παιανίας, ανέθεσαν στον κ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου «να προασπίσει τα συμφέροντά τους καθώς και τα συμφέροντα των κατοίκων τους».  Ο οποίος, όπως μας πληροφορεί, κατέθεσε  αιτήσεις ακύρωσης του νέου Π.Δ  για την προστασία του Υμηττού, «εκ μέρους εκατοντάδων ιδιοκτητών, αλλά και εκ μέρους Δήμων και συλλόγων», με το αζημίωτο φυσικά…(κάποιες πληροφορίες μιλάνε για 500 ευρώ το κεφάλι).

Ερώτηση 4η: Έχει υπ’ όψιν του ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ), στον οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Ηλιούπολης, έχει πάρει θέση υπέρ της επέκτασης της Ζώνης Α’ απόλυτης προστασίας του Υμηττού; Γιατί ο Δήμος Ηλιούπολης θεωρεί «πλήγμα» την επέκταση της Ζώνης απόλυτης προστασίας του Υμηττού και μάλιστα σε περιοχές  δημόσιες , δασικές, αναδασωτέες και διακατεχόμενες;

Ερώτηση 5η: Έχει υπ’όψιν του ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο τι λέει η αίτηση ακύρωσης  του νέου Π.Δ για τον Υμηττό που συνέταξε ο κ. Παπακωνσταντίνου και υποστήριξε στην ολομέλεια του ΣτΕ στις 15 Φεβρουαρίου εκπροσωπώντας τον Δήμο Ηλιούπολης; Έχει υπ’ όψιν του τους λόγους ακύρωσης που επικαλέστηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πόση σχέση έχουν με την απόφαση 511/31.8.2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης;

Ερώτηση 6η: Έχει υπ’ όψιν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης ότι την δεκαετία του 1990 ο τότε Δήμαρχος Θοδ. Γεωργάκης ανέθεσε ειδική μελέτη καταγραφής της κατάστασης στην εκτός σχεδίου δασική περιοχή του Δήμου Ηλιούπολης, όπου βρίσκονται και οι προαναφερόμενες περιοχές «Δεξαμενή» και Νέυτωνος. Έχει υπ΄όψιν του ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης;

Προστασία του Υμηττού, όχι των διεκδικητών της δημόσιας, δασικής γης.

Τελικά ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης θα πρέπει να μας διαβεβαιώσουν αν συμφωνούν με όσα αναφέρει στην αίτηση ακύρωσης ο εντεταλμένος εκπρόσωπος του Δήμου κ. Απ. Παπακωνσταντίνου, όπως π.χ ότι «…με την δραστική αυστηροποίηση των περιορισμών δόμησης και των χρήσεων γης στην Ζώνη Β’… επέρχεται πλήρης αδυναμία του Δήμου μας για επέκταση στις εν λόγω περιοχές του σχεδίου πόλεως, προκειμένου να εκτονωθούν οι οικιστικές πιέσεις που έχουν προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες..»

• Αλήθεια, υπάρχει καμιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης για επέκταση του σχεδίου πόλεως της Ηλιούπολης στον Υμηττό και δεν την ξέρουμε; Όχι βέβαια. Τότε σε τι αναφέρεται ο κ Παπακωνσταντίνου; Μήπως μπέρδεψε την Ηλιούπολη με το Κορωπί;

• Ακόμη, σε ποιές …καλλιεργούμενες εκτάσεις αναφέρεται ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν γράφει στην προσφυγή του Δήμου Ηλιούπολης στο ΣτΕ ότι «..το υπόψη Π.Δ εντάσσει κατά τρόπο ανεπίτρεπτο στην Ζώνη Α’ (απολύτου προστασίας) εκτάσεις με καθαρώς πεδινό και μη δασικό χαρακτήρα, οι οποίες καλλιεργούνται. Στις εκτάσεις αυτές απαγορεύεται πλέον η αγροτική καλλιέργεια»… Από πότε κ. Δήμαρχε η Ηλιούπολη απέκτησε …αγροτικές καλλιέργειες που κινδυνεύουμε να χάσουμε;

• Τελικά ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεπερνώντας κάθε όριο προχειρότητας εξ αιτίας των μαζικών, εκατοντάδων αιτήσεων ακύρωσης που κατέθεσε, κατηγορεί τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) ότι «για την έκδοση του προσβαλλόμενου Π.Δ δεν έλαβε υπόψη κρίσιμα τεχνικά στοιχεία όπως η γεωμορφολογία των επίδικων εκτάσεων (του Δήμου Ηλιούπολης)…ο πεδινός τους χαρακτήρας τους, η γειτνίαση με τον πολεοδομικό ιστό του Κορωπίου» .

Εδώ προφανώς, κάποιος συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου μετέφερε αυτούσιο στην προσφυγή για την Ηλιούπολη, αυτό που γράφτηκε για το Κορωπί, και ξέχασε να το διορθώσει μετά….

Με όσα αναφέρονται παραπάνω, οφείλουν να αντιληφθούν, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, ότι η αίτηση ακύρωσης του νέου και ισχύοντος Π.Δ για την προστασία του Υμηττού που κατέθεσε και υποστήριξε στο ΣτΕ ο μεγαλοδικηγόρος κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου (της γνωστής οικογενείας), είναι διάτρητη και έξω από κάθε έννοια υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και του δημοσίου συμφέροντος.

Ακόμη, στην αίτηση ακύρωσης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ζήτημα της παράνομης λειτουργίας του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στον Υμηττό, στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης - Αργυρούπολης (το οποίο επιχειρείται να νομιμοποιηθεί με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα) και για το οποίο οι Δήμοι και οι κάτοικοι έχουν ζητήσει την μετεγκατάστασή του και όχι την συνέχιση της λειτουργίας του στον χώρο αυτό.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης να επανεξετάσει το όλο ζήτημα στην επόμενη συνεδρίασή του και να ανακαλέσει άμεσα την αίτηση ακύρωσης του ισχύοντος Π.Δ για την προστασία του Υμηττού που έχει κατατεθεί από τον Δήμο Ηλιούπολης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

14.3.2013
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
 

Προβλήθηκε 1953 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...

''ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ'' - Ιωαννέτα (Ιωάννα) Δημουλή (Υποψήφια Περιφ. Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα  Με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Ιωακειμίδη)

Είναι πλέον πασιφανές ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Περιφέρεια, είναι ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο και πλήρως στοχευμένο στην άμεση υποστήριξη και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.