Ένα πλούσιο μουσικό οδοιπορικό με κοινό παρονομαστή την Ανατολή, από το πιο δυτικό της άκρο, τη Μικρασία, μέχρι τα βάθη της.

Τέσσερις δεξιοτέχνες μουσικοί, ο Χρίστος Τσιαμούλης (ούτι-φωνή), ο Haig Yazdjian (ούτι-φωνή), ο Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά) και ο Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι-φωνή), συμπράττουν στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, στις 15.30, για να αφηγηθούν με ένα μοναδικό τρόπο μια μουσική ιστορία στο χρόνο.

Ο Χρίστος Τσιαμούλης γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Το 1984 ίδρυσε μαζί με άλλους το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Δυνάμεις του Αιγαίου». Συνεργάστηκε με γνωστούς συνθέτες της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς και με σημαντικούς εκπροσώπους της παραδοσιακής μουσικής. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Ρωμηοί συνθέτες της Πόλης», σε συνεργασία με τον Π. Ερευνίδη (Δόμος, 1998) και «Αριθμητικό τροπικό σύστημα της ελληνικής μουσικής» (Παπαγρηγορίου-Νάκας, 2010). Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο Τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Haig Yazdjian θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας μουσικής. Γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, από γονείς Αρμένιους. Στην Ελλάδα ήρθε το 1980. Καθιερώθηκε γρήγορα ως κορυφαίος σολίστ, αλλά και ως ιδιαίτερα εκφραστικός ερμηνευτής, και συνεργάστηκε με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς και τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων η Loreena McKennitt, η Ελένη Βιτάλη, ο Theodossi Spasov, η Μαρία Φαραντούρη, ο David Lynch, ο Omar Farouk Tekbilek, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και πολλοί άλλοι. Ξεχωρίζει για το μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμειγνύει διαφορετικά στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, αναπτύσσοντας ένα προσωπικό ύφος με χαρακτηριστικά αραβικά και αρμένικα ηχοχρώματα.

Ο Βαγγέλης Καρίπης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με το ούτι και τη βυζαντινή μουσική από μικρή ηλικία, ενώ από 17 ετών άρχισε τη μελέτη των κρουστών. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Δ. Σαββόπουλος, ο Ν. Κυπουργός, ο Σ. Μάλαμας, ο Αλκ. Ιωαννίδης, η Ελ. Αρβανιτάκη, ο Theodossi Spasov, η Loreena McKennitt κ.ά. Συνιδρυτής του συνόλου κρουστών ΚΡΟΤΑΛΑ. Έχει εκδώσει τα άλμπουμ «Κρουστά» και «Φωνές Κρουστών». Διδάσκει παραδοσιακά κρουστά στη μουσική σχολή Modern Music School στην Αθήνα.

Ο Στέφανος Δορμπαράκης είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. και αριστούχος διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από μικρή ηλικία, κάνοντας μαθήματα κλασικού πιάνου και αρμονίου. Στην ηλικία των δεκαπέντε, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική και αφιερώθηκε στο κανονάκι. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ το βιβλίο του «Σε τεντωμένη χορδή» και ο πρώτος προσωπικός του δίσκος του «λευκό γράμμα» από το ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΚΑΡΑΒΙ.

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.

Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο. (Παιδιά έως 12 ετών χωρίς επιβάρυνση εισιτηρίου.)

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896

«Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
Λεωφόρος Δεκελείας 20, Νέα Χαλκηδόνα
http://www.peran.gr  

Προβλήθηκε 1140 φορές

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2024.

Τον Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα, Jon Fosse, βραβευμένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023, επέλεξε φέτος το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για τη συγγραφή του μηνύματος.