Από τα ιστορικότερα Σωματεία της χώρας μας, το Σ.Ε.Η. που ιδρύθηκε στα 1917, αποτελεί τον μοναδικό συνδικαλιστικό φορέα και πόλο συσπείρωσης των Ελλήνων Ηθοποιών του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης.

Καταξιωμένο στη συνείδηση όχι μόνο των καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρης της Ελληνικής Κοινωνίας, το Σ.Ε.Η. έχει καταφέρει άλλοτε με σκληρούς αγώνες και άλλοτε με προτάσεις και παρεμβάσεις του προς την Πολιτεία, να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας, τους όρους αμοιβής, αλλά και την εικόνα των μελών του ως πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών.

Στην μακροχρόνια πορεία του, το Σ.Ε.Η. έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του τόπου και πήρε μέρος στους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.

Σπουδαίοι ηθοποιοί που ήταν δραστήρια μέλη του, πήραν μέρος σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στην Εθνική Αντίσταση κατά της φασιστικής κατοχής, έδωσαν τη ζωή τους, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν.

Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το Σ.Ε.Η. διαλύθηκε από τη χούντα, αλλά τα μέλη του –σχεδόν το σύνολο των ηθοποιών- αγωνίστηκαν για την ανατροπή της μέσα από διάφορες παράνομες οργανώσεις.

Κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι ηθοποιοί του διαλυμένου Σ.Ε.Η. κατάφεραν να συντονιστούν και να οργανώσουν απεργία, κλείνοντας όλα τα θέατρα και καλώντας τους θεατές να συγκεντρωθούν στο Πολυτεχνείο.

Μετά την πτώση της δικτατορίας, το Σ.Ε.Η. επανασυστάθηκε και έδωσε μια σειρά σκληρές μάχες, πετυχαίνοντας να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να διασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα των μελών του στις νέες συνθήκες.

Μερικές από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του Σ.Ε.Η. τα τελευταία χρόνια ήταν:
• Η καθιέρωση της αργίας της Δευτέρας
• Η μείωση των παραστάσεων, σταδιακά, από 14 σε 8 την εβδομάδα
• Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα Κρατικά και Ιδιωτικά θέατρα, στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και τον Οπτικοακουστικό χώρο.
• Η καθιέρωση ωραρίου εργασίας.
• Η ίδρυση (επί Υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, η οποία ήταν ενεργό μέλος του Σ.Ε.Η.) των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ
• Η λειτουργία του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ του Σ.Ε.Η.
Σήμερα το Σ.Ε.Η., αριθμεί άνω των 3.000 μελών, συνεχίζει να αγωνίζεται για την ανάπτυξη της θεατρικής Τέχνης και την τόνωση της πνευματικής ζωής, μέσω της βελτίωσης της θέσης των ηθοποιών. Ειδικότερα προωθεί τα εξής αιτήματα του Κλάδου των Ηθοποιών:
• Ανωτατοποίηση της θεατρικής παιδείας, σε πανεπιστημιακό επίπεδο και επαναφορά της ’δειας ’σκησης Επαγγέλματος του Ηθοποιού.
• Μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα Κρατικά και τα Δημοτικά Θέατρα, την Τηλεόραση, το Ραδιόφωνο και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (με την εισαγωγή θεατρικών μαθημάτων στα σχολεία).
• Τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από τους εργοδότες.
• Περιφρούρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ηθοποιών, που κινδυνεύουν από τη λεγόμενη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Το Σ.Ε.Η. διοικείται από 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Στους κόλπους του λειτουργεί και το ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ του Σ.Ε.Η. (Τ.Α.Σ.Ε.Η.) που παρέχει επικουρική περίθαλψη στους ηθοποιούς και ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ (Ο.Ε.Θ.) που χορηγεί άτοκα δάνεια σε συνεταιρικούς θιάσους που συγκροτούνται από μέλη του Σ.Ε.Η.

Μέλος των:
Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Ε.Κ.Α.)
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.)
Federation International des Acteurs (F.I.A.)

Κάνιγγος 33, 10682 210.38.17.369, 210.38.33.742 fax 210.38.08.651 

Προβλήθηκε 724 φορές