του Γιώργου Μπαλτά

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019 αλλά η περί των εκλογών συζήτηση καλά κρατεί.

Από τις τεκμηριώσεις που διατυπώνονται, της μιας ή της άλλης άποψης σχετικά με το αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, όλες συγκλίνουν στην αναγνώριση του ξένου παράγοντα ως καθοριστικού στην επιλογή του, αν και πότε θα γίνουν!

Ως περιττό αλλά το σημειώνω πως όλοι συμφωνούν πως ο ξένος παράγοντας ακούει στο όνομα Σόϊμπλε – Μέρκελ.

Ο Σόϊμπλε με την Μέρκελ έχουν και αυτοί εκλογές στο τέλος του 2017. Στην ουσία έχουν μπει στο σχεδιασμό της προεκλογικής τους προσπάθειας που θα εκδηλωθεί και ως προεκλογική καμπάνια αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Μέχρι τότε θα έχουν προηγηθεί οι κρίσιμες γαλλικές εκλογές και πιθανόν και της Ιταλίας. Όλα δείχνουν πως ένα αόρατο χέρι οργανώνει τα πράγματα έτσι, ώστε οι εκλογές στη Γερμανία να γίνουν μέσα σε ένα αποσαφηνισμενο περιβάλλον της όλης Ευρώπης.

Αυτό το περιβάλλον, από ιδεολογικής πλευράς, όλα δείχνουν πως θα είναι «δεξιότερο» του σημερινού επίσης «συγκεχυμένου δεξιόστροφου» ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Παρά την προβαλλόμενη από την Ελληνική Κυβέρνηση αυτάρεσκη θεωρία πως η Ευρώπη αλλάζει και αυτό οφείλεται στο ρήγμα που προκαλέσαμε εμείς οι Έλληνες, στην πραγματικότητα συμβάλλαμε στο ρήγμα που «εκτρέπει» την Ευρώπη προς τα δεξιά.

Αυτή η «Ελληνική» πραγματικότητα πρέπει να διορθωθεί και επί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Πως ;

Πρώτον η Γερμανία θέλει να έχει ένα ήσυχο και διαχειρίσιμο εξωτερικό περιβάλλον στη δική της προεκλογική περίοδο. Αυτό άλλωστε θα μετρήσει σημαντικά στον Γερμανό ψηφοφόρο και θα εμπεδώσει στη γερμανική κοινή γνώμη τις ηγετικές φυσιογνωμίες των Σόϊμπλε- Μέρκελ που με τόση επιμέλεια διαμορφώνουν.

Πρέπει λοιπόν να εξουδετερωθεί η πιθανότητα αποπροσανατολισμού του Γερμανού ψηφοφόρου από απρόβλεπτες συμπεριφορές, έστω και αυτής της μικρής και υποτελούς Ελλάδας.

Συμφέρει λοιπόν τους σχεδιασμούς των Σόϊμπλε Μέρκελ να προηγηθούν οι εκλογές στην Ελλάδα και να γίνουν μακριά από το δικό τους κρίσιμο χρόνο στο τέλους του έτους. Αν μάλιστα είναι βέβαιοι πως και η επόμενη Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι "φίλα προσκείμενη" στο Γερμανικό imperium, είναι ένας ακόμα ισχυρός λόγος επανεκλογής του δίδυμου Σόϊμπλε- Μέρκελ!

Δεύτερον, τις εκλογές θα τις αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση και δη το κυβερνών σχήμα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Λογικά σύμφωνα με τα παραπάνω η ελληνική κυβερνητική συμμαχία θα έβλεπε με καλό μάτι την δυνατότητα παρέμβασης, οιασδήποτε μορφής παρέμβασης στις γερμανικές εκλογές.

Αυτό θα είχε νόημα, αν εκτιμάτο πως μια μεγάλη δύναμη του Νότου της Ευρώπης θα έβγαινε ισχυροποιημένη από τις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία και Ιταλία κυρίως στη Γαλλία. Τέτοια προοπτική δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και επί πλέον η ίδια η προοπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ είναι ζοφερή. Τι μένει λοιπόν; Αυτό που μένει είναι η απόπειρα διασφάλισης στοιχειώδους κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ στο λεγόμενο προοδευτικό – σοσιαλδημοκρατικό χώρο που τόσο χειμάζεται τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ανά τον κόσμο!

Με δεδομένο τον επερχόμενο «δεξιό χειμώνα» στην Ευρώπη, οι διεργασίες στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σημερινή «κυβερνητική βάση» που μπορεί να περισώσει πρόσωπα και ομάδες και να τις κρατήσει ενεργές στις επερχόμενες εξελίξεις!

Αν λοιπόν η Γερμανία εξασφαλίσει και σχετική υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ στην διαμόρφωση του νέου πολιτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, είναι ένας ακόμα καλός λόγος να προκηρυχθούν πολύ σύντομα οι εκλογές στην Ελλάδα.

Με άλλα λόγια:

-μια σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα επανεκλέγει τους Σόϊμπλε –Μέρκελ κάτι που έγινε και στις προηγούμενες εκλογές με το Σαμαρά .

-μια σκληρή στάση των Τσίπρα – Καμένου απέναντι στους δανειστές (Σόϊμπλε- Μέρκελ) έχει καλές προϋποθέσεις να τους κρατήσει στο παιγνίδι Σοσιαλδημοκρατίας που θα ακολουθήσει!

Η σύγκρουση μεταξύ δύο αντιθέτων δεν σημαίνει ότι βλάπτει τον έναν ή τον άλλον, μπορεί να οφελεί και τους δύο! 

http://www.agroeconomy.gr

Προβλήθηκε 800 φορές

Τι κάθονται και δεν νομοθετούνε; (του Ιωάννη Παπαδάτου - Δικηγόρου)

Οι Δημοτικές Αυτοδιοικητικές εκλογές δεν απέχουν πολύ. Προ των πυλών είναι και οι αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, παρά το ότι κατά τη γνώμη μου άργησαν αδικαιολόγητα

Ένα φλουρί το κεφάλι... (του Στάθη)

Σύμφωνα με μια πλειάδα νέων ιστορικών (σοβαρών κι όχι αποδομητών) οι πόλεμοι μεταξύ των εθνών στη νεώτερη Ευρώπη μπορούν να εκληφθούν και ως ένας διαρκής εμφύλιος πόλεμος, στον βαθμό που τα έθνη αυτά μπορούν να θεωρηθούν αδελφά έθνη.

Η τελευταία χημειοθεραπεία (Ρέα Βιτάλη)

Οι αρρώστιες μας είναι το αποτύπωμα της ψυχής μας. Σε ποιoν να κάνω τσαμπουκά; Στην ψυχή μου; Σεβάστηκα τον καρκίνο μου. Μελέτησα την πορεία του. Ησυχα. Μου έδωσε την ευκαιρία να δω τόσα και τόσα. Τον φόβο για παράδειγμα

Εγκληματικότητα και ανομία η «αχίλλειος πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ (Του Γιάννη Κ. Τρουπή)

Από αλλού το περίμενε και από αλλού του έρχεται τελικά. Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική φθορά. Μπορεί η πορεία της οικονομίας, και τα αφηγήματα του Μεγάρου Μαξίμου για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, που έχουν πλέον καταρρεύσει, να κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα...