Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις» παρουσιάζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ιανουαρίου.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, ώρα 20.00

Βραδιά αφήγησης ελληνικών λαϊκών παραμυθιών για ενήλικες.

Αφηγείται η Μαρία Μπάκα

Παίζουν: λαούτο ο Κωνσταντίνος Φουρλάνος

Kανονάκι η Ελένη Φουρλάνου

Παραμύθια της προφορικής παράδοσης από διάφορα μέρη της Ελλάδος -Χαλκιδική, Σκιάθο, Ανατολική Θράκη, Σκύρο, Ροδόπη - αλλά κι ακόμη μακρύτερα.

Γίνονται τα φίδια άνθρωποι; Και μάλιστα βασιλοπαίδια; Γίνεται η πολλή αγάπη να σε κάνει πέτρα; Ή πάλι, μήπως μπορεί να μεταμορφώσει ένα δαφνοκούκουτσο σε αληθινή γυναίκα; Μπορεί ένα δέντρο να κρύβει μέσα του μια μυστική, ανθρώπινη ψυχή; Κι όμως, στον κόσμο το δικό μας γίνεται, γιατί ο κόσμος μας είναι παραμυθένιος. Κι εκεί γίνεται ό,τι μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου... Ακόμα και μια ακαμάτρα κόρη μπορεί να 'χει την τύχη την καλή. Ποιος ξέρει; Όμως, προσοχή! Γιατί ακόμα και σε τούτον τον κόσμο τον παραμυθένιο, κάποια λόγια άστοχα, μπορεί να σε λαβώσουν...

 

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, ώρα 20.00

Ομιλία του Μιχάλη Παλικισιάνου «Η φύση εμπνευστής και δημιουργός του Ανθρώπινου πολιτισμού»

 Είσοδος ελεύθερη

Ο άνθρωπος από την εποχή που αντιλήφθηκε τον εαυτό του και τις ιδιαίτερες ανάγκες για την επιβίωσή του βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά τρομακτικών προβλημάτων που του δημιουργούσε το ίδιο το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούσε. Η ίδια η φύση, που ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο τμήμα της αρχικά τουλάχιστον ήταν όχι μητέρα του αλλά μητριά του.

Είχε να αντιμετωπίσει το κρύο, τη ζέστη, τη βροχή, το φόβο της νύχτας, τα άγρια ζώα και τέλος τον ίδιο το θάνατο. Ο άνθρωπος όμως σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα ήταν προικισμένος με τη θεϊκή φωτιά του Δία, ήταν δηλαδή κάτι πάρα πάνω από τα υπόλοιπα όντα, ήταν ένθεος. Με τη σκέψη, τη λογική και την ελεύθερη βούλησή του κατάφερε να δαμάσει τη φύση, ώστε να του προσφέρει όχι μόνο τα απαραίτητα για την επιβίωσή του αλλά πολύ περισσότερα.

Θα υπήρχαν άραγε οι μεγάλοι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοσυνθέτες αν δεν εμπνέονταν από τις εικόνες που τους παρείχε καθημερινά η φύση με τις πολλές ομορφιές της; Οι επιστήμονες θα είχαν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα της γνώσης, αν δεν παρατηρούσαν και δεν εφάρμοζαν τους νόμους που διέπουν ολόκληρη τη Δημιουργία; Η απάντηση είναι αρνητική ασφαλώς.

Σήμερα όμως ο άνθρωπος με την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την αλόγιστη παραγωγή ρύπων κινδυνεύει να καταστρέψει το περιβάλλον του πλανήτη μας με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ποια είναι η θέση μας; Υπάρχει λύση στο πρόβλημα; Αν καταρρεύσει το φυσικό περιβάλλον μας τι θα συμβεί στον ανθρώπινο πολιτισμό;

 

Σάββατο 21 Ιανουαρίου, ώρα 22.30

Βαγγέλης Γερμανός

Ο Βαγγέλης Γερμανός τραγουδάει και παίζει όλες τις μεγάλες του επιτυχίες, καθώς και κάποια b-sides, από την πλούσια δισκογραφία του.. Η μακρά μουσική του ιστορία πάει πίσω στη γέννηση και τη δημιουργία του ελληνικού ροκ, όπου συμμετείχε ως μουσικός και στη συνέχεια ως φολκ τραγουδοποιός, για να έρθει η επιτυχία που τον έκανε γνωστό σε ένα ευρύτερο κοινό..

Ο Βαγγέλης Γερμανός με την κιθάρα του, είναι μια εικόνα που έχει το δικό της στίγμα στην πορεία της ελληνικής πραγματικότητας, ενώ χαρακτηρίζεται - όχι άδικα - ως... ο "εθνικός" μας τροβαδούρος...!

Mαζί του ο Σίμος Κοκαβέσης στην κιθάρα

Έναρξη 22.30 |

Εισιτήριο θεάματος: 8ευρώ

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210/86.13.739

Πολυχώρος διέλευσις

Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη

[email protected]www.dieleusis.gr

 

πηγή: www.zougla.gr

 

Προβλήθηκε 1117 φορές

''Έφυγε'' ο Γιάννης Φέρτης

Σε ηλικία 86 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιάννης Φέρτης μετά από μια μακρά καριέρα στο θεατρικό σανίδι εξήντα χρόνων και πολλές κινηματογραφικές εμφανίσεις.