Βλέποντας  τα θέματα που θα συζητηθούν  στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης στις 19-1-2017,  μου κίνησε την περιέργεια το ένατο θέμα : Ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Ηλιούπολης.

Έψαξα στο διαδίκτυο για το τι είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων.

Το βρήκα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τεύχος Πρώτο , ΑΡΙΘΜΟΥ ΦΥΛΛΟΥ 41, 27/02/2006 (πατήστε εδώ)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Φεβρουαρίου 2006 που τότε ήταν Υπουργός Εσωτερικών , Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ο Π. Παυλόπουλος .

Άρθρο 18
Έναρξη ισχύος

Έναρξη ισχύος Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2006

Και οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

Στην Ηλιούπολη το 2006 δήμαρχος ήταν ο Κ. Αναγνώστου.

Γιατί όμως τότε δεν Ιδρύθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων;

Μετά εκλέχτηκε δήμαρχος στην Ηλιούπολη ο Κ. Βαλασσόπουλος.

Γιατί ούτε αυτός στην πρώτη τετραετία του δεν ίδρυσε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Ηλιούπολη;

Γιατί το βάζει σαν  θέμα στην δεύτερη τετραετία του;

Και βεβαίως γιατί καθυστέρησε το θέμα αυτό να συζητηθεί (αν έχει δεν το ξέρω) και να ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης 11 χρόνια μετά από την δημοσίευση του στο Φ.Ε.Κ;

Κώστας ( Ηλιούπολη Αττικής ) hlioy-polh.blogspot.gr

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΝΕΩΝ

http://www.neagenia.gr/appdata/documents/histrory_law.pdf


Τα πρώτα Τοπικά Συµβούλια Νέων (∆ηµοτικά και Νοµαρχιακά Συµβούλια Νέων) συστάθηκαν µε πρωτοβουλία της Γενικής Γραµµατείας Νέας Γενιάς για πρώτη φορά το 1997 σε κάποιους ∆ήµους και Νοµαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στην Ελλάδα.

Η χρονική περίοδος που µεσολάβησε µέχρι σήµερα έδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης και θεσµοθέτησης αυτής της πρωτοβουλίας, µε αποτέλεσµα να ακολουθήσει νοµοθετική ρύθµιση (Φεβρουάριος 2006) για τη σύσταση και λειτουργία των Τοπικών Συµβουλίων Νέων (∆ηµοτικών, Κοινοτικών και Νοµαρχιακών Συµβουλίων Νέων) σε όλους τους ∆ήµους, Κοινότητες και Νοµαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΝΕΩΝ
Σύµφωνα µε νόµο που ψηφίσθηκε από τα δύο µεγάλα κόµµατα στη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων και το Υπουργείο Εσωτερικών, ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και Αποκέντρωσης µε πρωτοβουλία της Γενικής Γραµµατείας Νέας Γενιάς, θεσµοθέτησαν τη σύσταση και λειτουργία Τοπικών Συµβουλίων Νέων (δηµοτικών και κοινοτικών) σε όλους τους δήµους και κοινότητες της χώρας.

Τα Τοπικά Συµβούλια Νέων αποτελούν το συµµετοχικό φορέα, ο οποίος εξασφαλίζει στους νέους, ηλικίας από 15 έως 28 ετών, που είναι εγγεγραµµένοι στα δηµοτολόγια του οικείου δήµου ή κοινότητας, τη δραστηριοποίησή τους στα τοπικά κοινά.

Μέσω της λειτουργίας των Τοπικών Συµβουλίων Νέων επιτυγχάνεται η εξάπλωση των δηµοκρατικών αρχών και η προβολή των αναγκών των νέων. Τα Τοπικά Συµβούλια Νέων παρέχουν τη δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική κοινωνία και τους θεσµούς της, ενώ συντελούν και στην αντιµετώπιση του χάσµατος των γενεών, αφού φέρνουν σε επαφή και διάλογο τους νέους µε τις τοπικές -εκλεγµένες- αρχές και τους επίσηµους τοπικούς φορείς.

Έτσι οι αιρετοί τοπικοί και περιφερειακοί εκπρόσωποι και οι υπεύθυνοι για τη λήψη των αποφάσεων θα συζητούν τα προβλήµατα των νέων και θα δρουν µαζί µε τους νέους -και όχι µόνο για αυτούς. Θα τους βοηθούν αποτελεσµατικά να υιοθετήσουν κριτική στάση απέναντι στην καθηµερινή τους ζωή, µε σκοπό να ολοκληρωθούν ως πολίτες.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των νέων στα Τοπικά Συµβούλια κάθε δήµου και κοινότητας διενεργούνται µε άµεση και µυστική ψηφοφορία µε ενιαία ψηφοδέλτια. Οι εκλογές προκηρύσσονται εντός των τριών πρώτων µηνών από την έναρξη του πρώτου και του τρίτου έτους κάθε δηµοτικής ή κοινοτικής περιόδου και διενεργούνται εντός µηνός σε όλους τους δήµους και κοινότητες της χώρας. Την ευθύνη για την οµαλή οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών έχει το οικείο ∆ηµοτικό ή Κοινοτικό Συµβούλιο.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων και Εσωτερικών, ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και Αποκέντρωσης προβλέπεται ο τρόπος ανάδειξης και συγκρότησης των οργάνων των δηµοτικών και κοινοτικών συµβουλίων νέων, καθώς και η επιχορήγησή τους από τους προϋπολογισµούς των δύο Υπουργείων, µε εγγραφή σε ειδικό λογαριασµό του οικείου δήµου ή κοινότητας, υπέρ των δηµοτικών και κοινοτικών συµβουλίων νέων.

Ο ∆ήµος ή η Κοινότητα, αναλαµβάνει την υποχρέωση για την καλή λειτουργία του ∆ηµοτικού ή
Κοινοτικού Συµβουλίου Νέων, αντίστοιχα.

Όλα τα Τοπικά Συµβούλια Νέων θα συνεργάζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, προβλέπεται η σύσταση και συγκρότηση Νοµαρχιακών Συµβουλίων Νέων, καθώς και η εκπροσώπηση των ∆ηµοτικών, Κοινοτικών και Νοµαρχιακών Συµβουλίων Νέων σε πανελλήνιο επίπεδο από την Εθνική Επιτροπή Τοπικών Συµβουλίων Νέων.

Για τα ελληνικά δεδοµένα είναι η πιο ολοκληρωµένη κυβερνητική παρέµβαση που έχει κατατεθεί ως τώρα και επιχειρεί µεθοδικά και ακοµµάτιστα να δώσει στους νέους τη δυνατότητα να συµµετάσχουν στη δηµόσια ζωή. Αποτελεί το έναυσµα µιας νέας πολιτικής που φέρνει τους νέους στο προσκήνιο της κοινωνίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους µέσα από µια νέα δοµή συµµετοχής 

Προβλήθηκε 1237 φορές