Οι εξελίξεις για την θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα είναι καταιγιστικές.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA αποφάσισε την κατά προτεραιότητα εξέταση του θεραπευτικού συνδυασμού του pembrolizumab με χημειοθεραπεία (πεμετρεξίδη και καρβοπλατίνη) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με μεταστατικό ή προχωρημένο μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), ανεξαρτήτως της έκφρασης του PD-L1 στους όγκους τους και χωρίς γονιδιωματικές αλλοιώσεις EGFR ή ALK. Η ετυμηγορία του FDA αναμένεται στις 10 Μαΐου 2017.

Η απόφαση για την κατά προτεραιότητα εξέταση του συνδυασμού pembrolizumab και χημειοθεραπείας ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον ΜΜΚΠ, βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης KEYNOTE-021, που έδειξαν σημαντική υπεροχή του συνδυασμού έναντι της χημειοθεραπείας στο ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία αλλά και στην επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, καθώς το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό (Σταδίου IV) καρκίνο του πνεύμονα είναι 4%, με τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα να αποτελεί το 85% των διαγνωσμένων περιστατικών.

To pembrolizumab είναι αυτή τη στιγμή εγκεκριμένο για τη θεραπεία του προχωρημένου (ανεγχείρητου ή μεταστατικού) μελανώματος και του προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου του πνεύμονα, για ασθενείς που εκφράζουν PD-L1 και έχουν λάβει ένα προηγούμενο σχήμα χημειοθεραπείας.

Πηγή: http://in.reuters.com/article/merck-co-cancer-idINL1N1F0224
 

Προβλήθηκε 1330 φορές

ΚΚΕ: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση, στελέχωση και ενίσχυση των ΚΥ Ηλιούπολης, Δάφνης, Αργυρούπολης

Με ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ ζητά την άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Δάφνης – Υμηττού, όπου σημειώνονται σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε εξοπλισμό και προβλήματα στις υποδομές των Κέντρων Υγείας