«Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός» τιτλοφορείται το βιβλίο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη που παρουσιάζει τη Δευτέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Ο Γιάννης Μανιάτης στο βιβλίο του περιγράφει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης την περίοδο 2010-2015 στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της χωροταξίας.

«Σε λίγες σελίδες καταγράφω την προσπάθειά μας να υλοποιήσουμε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε μια κοινωνία απογοητευμένη και να αναδείξουμε τον προοδευτικό πατριωτισμό ως μια σπουδαία συνιστώσα της εθνικής αυτοπεποίθησης που τόσο ανάγκη έχουμε» τονίζει.

Οπως σημειώνει ο συγγραφέας στον πρόλογο «Τα πέντε κρίσιμα χρόνια των μνημονίων βρέθηκα να έχω την ευθύνη βασικών τομέων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μέσα σε ένα καταρρέον πολιτικό σύστημα, στον κυκλώνα της διεθνούς κι ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης, με μια οικονομία βαθιά βουτηγμένη σε πολλαπλά ελλείμματα και χρέη, με μια κοινωνία απολύτως απροετοίμαστη για τους τυφώνες και με ένα διεθνοπολιτικό σύστημα που αντιμετώπισε για μεγάλο χρονικό διάστημα την πατρίδα μας ως μαύρο πρόβατο, ή ως τον αμνό που θα άρει τις αμαρτίες των υπολοίπων».

Υπογραμμίζει δε ότι το στοίχημα ήταν «ιστορικά προκλητικό: Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου και ταυτόχρονα επανάκτηση της εθνικής αυτοπεποίθησης και της θεσμικής μας ισορροπίας σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα».

Οπως σημειώνει ο Γιάννης Μανιάτης «η θετική απάντηση στο διπλό αυτό δίλημμα αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για όλους μας. Για μια κοινωνία που θα πιστέψει ότι το καλύτερο μπορεί να είναι ρεαλιστικό.

Η διαμόρφωση παραγωγικής βάσης και δημόσιας διοίκησης που να λειτουργούν με διεθνή ανταγωνιστικότητα, μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και ταυτόχρονα η διαμόρφωση μιας νέας εθνικής συνείδησης για την Ελλάδα που «μπορεί να τα καταφέρει» μέσα από τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε να ξαναγίνει σημαντικός ευρωπαϊκός παράγοντας ειρήνης, περιφερειακής συνεργασίας και ισότιμης συμμετοχής στην ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Μια Ευρώπη της πολιτικής ένωσης ομοσπονδιακής κατεύθυνσης, θεσμών σε δημοκρατικές βάσεις, ενίσχυσης της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Η εθνική αυτοπεποίθηση στηρίζεται στην απόφαση να αρνηθούμε την ήττα της χώρας, την παραίτηση, το δήθεν μοιραίο και αναπόφευκτο, να απαντηθεί η εθνική μιζέρια με μαχητικότητα, διεθνοπολιτική αξιοπιστία, με επαναφορά σε επίπεδα ισοτιμίας».

Ο Γιάννης Μανιάτης αποκαλύπτει ότι προβληματίστηκε για τη δομή του βιβλίου. «Θα μπορούσε να είναι ένα μυθιστορηματικό αφήγημα προσωπικών αγωνιών, επιτυχιών, αποτυχιών, διαψεύσεων και οραμάτων. Άπειρα ξενύχτια, εκατοντάδες ταξίδια, πολύ δύσκολες συζητήσεις με ομολόγους υπουργούς, διαρκής διαπραγμάτευση με την τρόικα, συνεχείς παρουσίες στην ελληνική περιφέρεια για την υπεράσπιση του εθνικού έργου, μεγάλες κόντρες στη Βουλή.

Τελικά, επικράτησε η ακαδημαϊκή κι επιστημονική αυστηρότητα του ορθού λόγου, να κατατεθεί στη δημόσια κριτική ένα σύνολο κειμένων και πρωτοβουλιών με λιγότερη συναισθηματική φόρτιση, αλλά περισσότερη επιστημονική επάρκεια και τεκμηρίωση.

Η εθνική ανάγκη να διαχειριστούμε με επιτυχία την ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. το α΄ εξάμηνο του 2014, στο μέσο της ρωσοουκρανικής κρίσης, με κορύφωση την πρόκληση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων ώστε να διατηρήσει η Ευρώπη την παγκόσμια πρωτοπορία σε πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής».

Τέλος, ο Γιάννης Μανιάτης περιγράφει τις αγωνιώδεις στιγμές για το άνοιγμα του φακέλου «Ελληνικοί Υδρογονάνθρακες, τους διαλόγους με τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Αμπου Ντάμπι, την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την εθνική σύμπνοια στο ελληνικό κοινοβούλιο κλπ πρωτοβουλίες.

Πηγή: www.iefimerida.gr  

Προβλήθηκε 1084 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...

''ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ'' - Ιωαννέτα (Ιωάννα) Δημουλή (Υποψήφια Περιφ. Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα  Με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Ιωακειμίδη)

Είναι πλέον πασιφανές ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Περιφέρεια, είναι ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο και πλήρως στοχευμένο στην άμεση υποστήριξη και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.