Toν κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στο Ελληνικό κρούουν με κοινή τους ανακοίνωση οι δήμαρχοι Αλίμου και Γλυφάδας Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης και Γιώργος Παπανικολάου μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γιάννη Μουζάλα.

Αμφότεροι μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «το πρώην αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται να αποτελεί "αποθήκη ψυχών και σωμάτων", καθώς δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν» και υπερτονίζουν ότι «επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες "δομές φιλοξενίας" που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού και λαμβάνει μορφή "γκέτο"».

 

Αυτή είναι η ανακοίνωση των δύο δημάρχων:

Τα σημερινά γεγονότα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού επιβεβαιώνουν αυτό που επισημαίνουμε με κάθε τρόπο, εδώ και πολλούς μήνες:

Η πρόχειρη, ανοργάνωτη και χωρίς σχέδιο ασφαλούς προοπτικής μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο χώρο του πρώην αεροδρομίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Δεν είναι δυνατόν όταν έχει υπάρξει η επιδότηση με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του προσφυγικού να συνεχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να συνωστίζονται σε ένα χώρο που είναι παντελώς ακατάλληλος.

Υπενθυμίζουμε ότι με επιστολές μας στις αρμόδιες αρχές και στον ίδιο τον πρωθυπουργό στις 2 Μαρτίου, στις 7 Απριλίου και στις 18 Απριλίου 2016, ζητούσαμε ενημέρωση για ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, καθώς και μιας σειράς ακόμα θεμάτων που προέκυψαν από την αιφνίδια και άτακτη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο. Ουδεμία απάντηση λάβαμε.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μουζάλας είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς (!) θα έκλεινε η προσωρινή «δομή» στο Ελληνικό και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονταν σε μικρές, αξιοπρεπείς και αποκεντρωμένες μονάδες.

Επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: Το πρώην αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται να αποτελεί «αποθήκη ψυχών και σωμάτων», καθώς δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες «δομές φιλοξενίας» που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού και λαμβάνει μορφή "γκέτο".

Κανέναν δεν απασχολούν οι «ιδεοληψίες» στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Μουζάλας. Όλους, αντιθέτως, μας απασχολεί η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης λύσης, με υπευθυνότητα, σχέδιο και ανθρωπιστική ταυτότητα, δίχως άλλη καθυστέρηση.  

http://www.enikos.gr/

Προβλήθηκε 1463 φορές