Συντάκτης: Βασιλική Τζεβελέκου

Ενα ολόκληρο μουσείο, με την υπογραφή μάλιστα του Ρέντσο Πιάνο, και όχι ένα απλό στέγαστρο, θα στηθεί για τους Δεσμώτες του Φαλήρου στον τόπο εύρεσής τους.

Το συγκλονιστικό αρχαιολογικό εύρημα του 2016, το πολυάνδριο με τους 80 αλυσοδεμένους από τους καρπούς δεσμώτες που αποκαλύφθηκε εντός του ΚΠΙΣΝ στο Δέλτα Φαλήρου στην περιοχή της Εσπλανάδας, όπως όλα δείχνουν θα στεγαστεί και θα αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Οι διαδικασίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάμεσα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που έχει πρόθεση δημιουργίας κτιρίου για τη στέγαση και ανάδειξη των ευρημάτων, στο υπουργείο Πολιτισμού, που εξέφρασε το αίτημα, και στον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, που έχει αναλάβει τη μελέτη προκειμένου να υπάρχει συνάφεια με τα κεντρικά κτίρια του ΚΠΙΣΝ.

Ρέντσο Πιάνο Ρέντσο Πιάνο 

«Είναι θετική η πρόθεση του Ιδρύματος και προχωρεί στη διερεύνηση όλων των παραμέτρων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής Τεχνικού Τμήματος του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, σχετικά με τη χορήγηση δωρεάς για την κατασκευή ενός μουσείου στο σημείο εύρεσης των Δεσμωτών.

Σε επαφή που είχαμε με το υπουργείο Πολιτισμού μάς επιβεβαίωσαν την πρόθεση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επισημαίνοντας «αναμένουμε τη μελέτη».

Το υπουργείο έχει προστατεύσει τις αρχαιότητες, έστω με προσωρινό τρόπο, και χρηματοδοτεί τις συντηρήσεις των ευρημάτων και την ολοκλήρωση της ανασκαφής.

«Δρομολογείται η δημιουργία κτιρίου, αλλά δεν θέλω να πω τίποτα πριν δω τα σχέδια. Είναι καλή η πρόθεση του Ιδρύματος και πολύ σημαντική. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν έχει εμπλακεί προς το παρόν στη διαδικασία της συνομιλίας. Το αίτημά μου στην εισήγησή μου προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ήταν να δημιουργηθεί μουσείο και όχι στέγαστρο. Γιατί είναι σημαντικό να υπάρξει η αφήγηση της ιστορίας τους και όχι μόνον η εικόνα των σκελετών. Το νεκροταφείο είναι πολύ σημαντικό. Σημαντικότατο είναι και το εύρημα των δεσμωτών γι' αυτό ακριβώς δεν πρέπει να διαχωριστεί από τον τόπο εύρεσής του» λέει στην «Εφ.Συν.» η Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, επικεφαλής των ανασκαφών στο ΚΠΙΣΝ.

Ο χώρος της ανασκαφής  

Η αποκάλυψη, πέρυσι τον Απρίλιο, της ομαδικής ταφής των αλυσοδεμένων 80 Δεσμωτών χαρακτηρίστηκε συγκλονιστικό εύρημα καθώς αγγίζει την Ιστορία.

Χρονολογείται με ακρίβεια στο τρίτο τέταρτο του 7ου αιώνα, δηλαδή 650-625 π.Χ., την εποχή του Κύλωνα, από τις πιο ταραγμένες περιόδους της αρχαίας Αθήνας.

Σε μια πρώτη υπόθεση, λοιπόν, ο τάφος μπορεί να συνδέεται με το Κυλώνειο Αγος (632 π.Χ.) ή με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα.

Το εύρημα θεωρήθηκε ένα από τα δέκα σημαντικότερα διεθνώς για το 2016, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Archaeology (όπως και ο σκελετός του Ναυαγίου των Αντικυθήρων).

Η δημιουργία του μουσείου σίγουρα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πάρκα πολιτισμού διεθνώς, με πρότυπες υποδομές, όπου θα συνυπάρχει ο σύγχρονος κόσμος με την αρχαϊκή Αθήνα.

«Το μουσείο θα δώσει το περιβάλλον της εποχής της αρχαϊκής Αθήνας και πώς σιγά σιγά προετοιμάζονται τα πράγματα για την πολιτειακή αλλαγή. Υπάρχουν εξαιρετικά ευρήματα γιατί το νεκροταφείο του Φαλήρου ήταν ένα κανονικό νεκροταφείο. Δεν ήταν όπως ο Κεραμεικός, όπου γινόταν η προβολή του ιδεολογικού αφηγήματος της Αθήνας.

Αυτό είναι νεκροταφείο με ταφές παιδιών, ενηλίκων, με ταφές ζώων, μια εικόνα σύνθετη για την πόλη και τους οικισμούς της, όπου μέσα από τα ευρήματα θα έχουμε την εικόνα της αρχαϊκής Αθήνας που μας λείπει», καταλήγει η Στέλλα Χρυσουλάκη. 

http://www.efsyn.gr/

Προβλήθηκε 1113 φορές

Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ

Πώς θα παραμείνει ενεργή η πλατφόρμα στη χώρα - Η απαγόρευση πέρασε με την ψηφοφορία στην αμερικανική Βουλή για το πακέτο βοήθειας 95 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν