«Αλλάζουμε σιγά σιγά την εικόνα της πόλης μας προς το καλύτερο»

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης παραχώρησε συνέντευξη στον αρχισυντάκτη της τοπικής εφημερίδας «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» Φλοράν Σελάϋ καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από το κοινωνικό εισόδημα, το κολυμβητήριο, τα τεχνικά έργα, τη δημοτική συγκοινωνία, το μουσείο ιστορίας, τη δημοτική βιβλιοθήκη, την οικονομική κατάσταση του δήμου κ.α., ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του με το αισιόδοξο μήνυμα ότι αλλάζει η εικόνα της πόλης προς το καλύτερο.

«Ε»: Κύριε δήμαρχε, τι ρόλο θα αναλάβει ο Δήμος Βύρωνα όσον αφορά την ενίσχυση δημοτών με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, γνωστό και ως Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα; Πόσο θα είναι αυτό και ποτέ θα δοθεί; Πόσοι εκτιμάτε ότι θα ωφεληθούν και με τι κριτήρια;

«Δ»: Ο ρόλος που αναλαμβάνει ο Δήμος Βύρωνα - μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας - στην ενίσχυση δημοτών με το κοινωνικό εισόδημα Αλληλεγγύης είναι καθοριστικός και σημαντικός. Πιο συγκεκριμένα θα:
παρέχει οδηγίες και διευκρινήσεις, διεκπεραιώνει τις αιτήσεις, διορθώνει ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αιτούντων

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου του 2017 με το ποσό που δικαιούνται οι αιτούμενοι να κυμαίνεται από 200 € - 500 € μηνιαίως, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσοι δημότες θα ωφεληθούν. Το υπουργείο εκτιμά ότι πανελλαδικά θα ωφεληθούν περίπου 700.000 πολίτες.

Τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά. Επιπλέον, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, παροχή σχολικών γευμάτων στα παιδιά τους κ.α..

«Ε»: Ποιος είναι ο απολογισμός μετά από ένα χρόνο περίπου λειτουργίας του δημοτικού κολυμβητηρίου; Και επειδή η παράταξη «Νέα Εποχή Βύρωνα – Χρήστος Γώγος» έθεσε πρόσφατα το συγκεκριμένο ζήτημα, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποια μέτρα παίρνει η διοίκηση για να διασφαλίσει την υγιεινή στους χώρους του και ιδιαίτερα στις πισίνες;

«Δ»: Ο απολογισμός του κολυμβητηρίου μετά από ένα χρόνο περίπου λειτουργίας του, είναι εξαιρετικά θετικός, με το κολυμβητήριο να απαριθμεί πάνω από 2.000 εγγεγραμμένους.

Μετά από επίμονες και όπως αποδείχθηκε χρονοβόρες διαδικασίες και σ’ ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη διοίκηση, πετύχαμε την έκδοση άδειας λειτουργίας πισίνας, τον αθλητικό εξοπλισμό, την λειτουργία πλήρους εξοπλισμένου ιατρείου με απινιδωτή, την ενοικίαση των καταστημάτων και την σύνδεση με το φυσικό αέριο. Πρόσφατα, αποκτήσαμε και αναβατόριο για την χρήση της πισίνας από ΑΜΕΑ.

Το κολυμβητήριο του Δήμου μας λειτουργεί με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές, προσφέροντας με τη βοήθεια και την αυταπάρνηση των εργαζομένων σ’ αυτό, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Ειδικά σε θέματα υγιεινής είμαστε πολύ αυστηροί και προσεκτικοί, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας. Και στις δυο δεξαμενές των εγκαταστάσεων πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση δειγματοληπτικοί έλεγχοι που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

Με βάση τα παραπάνω, είναι λυπηρό να χρησιμοποιείται το κολυμβητήριο για πολιτική εκμετάλλευση από οποιονδήποτε, πολύ περισσότερο δημιουργώντας αναίτια, ανασφάλεια στους δημότες.

Προβλήματα σε μία τόσο μεγάλη εγκατάσταση με 2.000 μέλη θα υπάρχουν συνέχεια και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε.

Για του λόγου το αληθές, οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφθεί γειτονικά κολυμβητήρια ή και όλης της Αττικής και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

«Ε»: Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που υλοποιεί η δημοτική αρχή και ποια αναμένεται να δρομολογηθούν σύντομα; (αναφορά σε δρόμους, γήπεδο Εργάνης, πράσινο, περιβάλλοντα χώρο Προσφυγικών Καρέα κ.ά.).

«Δ»: Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται πέντε (5) έργα.

Τελείωσε ήδη η ανακατασκευή της κλειστής αίθουσας του γηπέδου ποδοσφαίρου, προχωρούν οι εργασίες στις αναπλάσεις των σχολικών αυλών: 3ου δημοτικού – 5ου νηπιαγωγείου – 10ου δημοτικού – 6ου δημοτικού – 5ου δημοτικού και 4ου γυμνασίου.

Η ανάπλαση του γηπέδου της Εργάνης προχωρά και αναμένουμε τον χλοοτάπητα για να ολοκληρωθεί, ενώ ξεκίνησε ήδη το έργο: «Ανασφαλτώσεις – Μπετοστρώσεις – Πλακοστρώσεις οδών Δήμου Βύρωνα», με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των πολιτών.

Παρά τα σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία και αντιμετωπίζουμε με επιτυχία, έχουν δρομολογηθεί τα εξής νέα έργα: η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων (η απαλλοτρίωση του οικοπέδου ύψους 92.000 € υλοποιήθηκε μετά από 30 περίπου χρόνια), η ανακατασκευή του εσωτερικού χώρου του Παλαιού Δημαρχείου και του εξωτερικού χώρου του κτηρίου Ντάνκαν, καθώς και η ανάπλαση 13 Παιδικών Χαρών.

Όλα τα παραπάνω έργα χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής με κονδύλια του ΕΣΠΑ και έχουν όλα ενταχθεί στο προϋπολογισμό του 2017 της Περιφέρειας.
Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια ΣΑΤΑ και ΣΑΤΑ σχολείων συντηρούμε με δεκάδες καθημερινές παρεμβάσεις την πόλη και τα σχολεία (πεζοδρόμια – λακκούβες κ.λπ.).

Η προσοχή μας εστιάζεται ακόμη στην απαλλοτρίωση με αγορά συγκεκριμένων χώρων στο τέρμα Αγίου Αρτεμίου και στη Βουτζά, προβλήματα που υφίστανται πάνω από 20 ή 30 χρόνια.

Όπως υποσχεθήκαμε, αλλάζουμε σιγά σιγά την εικόνα της πόλης μας προς το καλύτερο. Με την υλοποίηση των έργων ωφελείται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, μόνιμων κατοίκων αλλά και διερχόμενων οδηγών εστιάζοντας στην ασφάλειά τους, αναβαθμίζοντας σημαντικά τον Δήμο και βελτιώνοντας τη ζωή των δημοτών.

«Ε»: Ο Δήμος διαθέτει οκτώ λεωφορεία εκτός λειτουργίας. Πιστεύετε ότι με τη σχεδιαζόμενη αγορά ηλεκτρονικού εγκεφάλου, τα δημοτικά συνεργεία θα μπορούν να επισκευάσουν τα περισσότερα από αυτά; Ποιο είναι το σχέδιο σας όσον αφορά τη δημοτική συγκοινωνία;

«Δ»: Στον Δήμο μας έγιναν δύο (2) προμήθειες λεωφορείων για τη Δημοτική Συγκοινωνία. Η πρώτη έφερε οκτώ (8) λεωφορεία τα οποία όμως εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα και η δεύτερη τέσσερα (4) λεωφορεία, εκ των οποίων το ένα αποπληρώσαμε με δικαστική απόφαση δίνοντας 225.000 € και πληρώνοντας 70.000 € σε τόκους.

Τώρα βρίσκονται σε κίνηση μόνο τα 3-4 πιο νέα οχήματα τα οποία καλύπτουν μόνο τη μία (1) από τις δύο (2) γραμμές που λειτουργούσαν στο παρελθόν.

Η προμήθεια του ηλεκτρονικού εγκέφαλου από την υπηρεσία μας - που θα πραγματοποιηθεί σύντομα - θα βοηθήσει το συνεργείο μας να επισκευάσει κάποια από αυτά, ενώ πιθανότατα να χρειασθεί και η βοήθεια εξωτερικού συνεργείου.

Κατά αυτόν τον τρόπο θα έχουμε περισσότερα λεωφορεία ώστε να θέσουμε σε λειτουργία πάλι την δεύτερη γραμμή αλλά και για να δημιουργηθεί δρομολόγιο της Δημοτικής Συγκοινωνίας μέχρι την Πανεπιστημιούπολη για να εξυπηρετήσουμε περισσότερους δημότες μας και ειδικά τους φοιτητές μας, ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημά τους.

«Ε»: Μπορείτε να μας αποκαλύψετε μερικά στοιχεία της μελέτης για τη διαμόρφωση του Παλαιού Δημαρχείου σε Μουσείο Ιστορίας του Βύρωνα και Δημοτική Βιβλιοθήκη; Πως σκοπεύετε να διασφαλίσετε τις χρήσεις αυτές εντός του συγκεκριμένου ιστορικού κτιρίου;

«Δ»: Το Παλαιό Δημαρχείο θα γίνει μουσείο της Ιστορίας του Δήμου μας. Είναι προεκλογική μας δέσμευση και θα υλοποιηθεί σύντομα. Το χρωστάμε στους πρόσφυγες που ίδρυσαν το «Συνοικισμό Βύρωνος», στους αντιστασιακούς της πόλης μας, στους πολίτες αυτού του Δήμου.

Ήδη η μελέτη έχει ολοκληρωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία, ενώ απομένουν μόνο μικρές λεπτομέρειες. Προβλέπει χώρους εκθεμάτων και αντικειμένων από τη ζωή των κατοίκων, αλλά και τις ιστορικές στιγμές της αντίστασης.

Στον ίδιο χώρο προβλέπεται να στεγασθεί η αναδιοργανωμένη και εκσυγχρονισμένη δημοτική βιβλιοθήκη, προωθώντας τη φιλαγνωσία, και προσφέροντας στους δημότες ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.

Το Παλαιό Δημαρχείο θα χρησιμοποιηθεί και για την τέλεση των Πολιτικών Γάμων.
Το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Αττικής κα θα υλοποιηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ.

«Ε»: Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Κόκκαλης υποστηρίζει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση όσον αφορά την αποπληρωμή προμηθευτών του Δήμου, παρά την εξόφληση τελεσιδίκων δικαστικών αποφάσεων από παλιές οφειλές. Τονίζει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τους προς τον Δήμο δημιουργεί ευνοϊκότερο περιβάλλον στην προμηθευτική διαδικασία. Πόσο εφικτό θεωρείτε τον στόχο να έχουν εξοφληθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το τέλος του χρόνου;

«Δ»: Από την ημέρα που αναλάβαμε, αντιμετωπίσαμε τεράστια προβλήματα στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Σήμερα – και ενώ η διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης συνεχίζεται - βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τους δημότες μας ότι ο Δήμος είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Εξοφλήσαμε και συνεχίζουμε να εξοφλούμε τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που κληρονομήσαμε, οι οποίες ανέρχονται κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Είναι απόλυτα εφικτό να έχουμε τελειώσει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του χρόνου και το 2018 να έχουμε μόνο τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων μας. Αυτό θα δώσει στο Δήμο Βύρωνα άλλες δυνατότητες, για να βελτιώσει την καθημερινότητα των δημοτών του. Σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε κατάλογο με τις κυριότερες δικαστικές αποφάσεις για να γνωρίζουν οι δημότες τι παραλάβαμε.

«Ε»: Κλείνοντας, υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε Δήμαρχε;

«Δ»: Θέλω να διαβεβαιώσω τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μας, ότι δουλεύουμε πολύ σκληρά, εγώ και οι συνεργάτες μου και οι εργαζόμενοι του δήμου, όχι μόνο για να ξεπεράσουμε το άσχημο παρελθόν και τα χρόνια προβλήματα, ώστε να προσφέρουμε τις βέλτιστες υπηρεσίες στους δημότες.

Ενδεικτικά αναφέρω: την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας από τους μηχανισμούς του δήμου και τους εθελοντές μας, την αποτελεσματική μας παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης στο γυμνάσιο Καρέα, τις μειώσεις δημοτικών τελών σε κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας, την απόσυρση 180 εγκαταλελειμμένων οχημάτων μέσα στο 2016, τον καθαρισμό των 2/3 των φρεατίων του Δήμου μας και το συχνό πλέον πλύσιμο των κάδων καθαριότητας.

Η άψογη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και του Κολυμβητηρίου, η βελτίωση της καθαριότητας των αθλητικών και των πολιτιστικών χώρων δείχνουν ότι με σκληρή δουλειά, σε συνεργασία με τους δημότες, μπορούμε και ευελπιστούμε σε μία καλύτερη πόλη. 

Προβλήθηκε 1073 φορές

Γλυφάδα: Είχε κακοποιήσει την 21χρονη και στο παρελθόν και είχε εμπλακεί σε τροχαίο με εγκατάλειψη μόλις την προηγούμενη ημέρα ο 29χρονος αυτόχειρας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 29χρονος από τη Γλυφάδα, που έδωσε τέλος στη ζωή του, αφότου αστυνομικοί τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ήταν σεσημασμένος για υποθέσεις κλοπών, ναρκωτικών αλλά και εμπλοκής σε τροχαίο με εγκατάλειψη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλληλέγγυα σε κάθε ανάγκη. Συνεργασία Δήμου Σπετσών και ΣΠΑΥ για την Υδροδότηση του νησιού

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του Δήμου Σπετσών προκειμένου να βοηθηθεί η υδροδότηση του νησιού.