Να καταστρέψουν την κούκλα "Cayla" προτρέπει τους γονείς επίσημο παρατηρητήριο στη Γερμανία επειδή υπάρχει κίνδυνος αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χάκερς μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια μη ασφαλή bluetooth συσκευή που είναι ενσωματωμένη στην κούκλα για να ακούσουν και να μιλήσουν με τα παιδιά που παίζουν με την Cayla.

Μέχρι στιγμής η κατασκευάστρια εταιρεία Genesis Toys δεν έχει προβεί σε ανακοίνωση για τη γερμανική προειδοποίηση.

Η Vivid Toy που διανέμει την κούκλα "My Friend Cayla" είχε τονίσει ότι οι περιπτώσεις hacking απομονώθηκαν και διεξάγονταν από ειδικούς. Ωστόσο επισήμαναν ότι θα λάβουν υπόψη την πληροφορία καθώς μπορούσαν να αναβαθμίσουν την εφαρμογή που χρησιμοποιείται στην κούκλα.

Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Η κούκλα Cayla απαντά στις ερωτήσεις του χρήστη μπαίνοντας στο ίντερνετ. Αν για παράδειγμα ένα παιδί ρωτήσει πώς λέγεται το μικρό άλογο, η κούκλα απαντά πουλάρι.

Ένα πρόβλημα ευπάθειας στο λογισμικό της Cayla αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015. Έχουν κατατεθεί καταγγελίες από ομάδες καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Ανησυχώ για τις επιπτώσεις της κούκλας στην ιδιωτική ζωή και ασφάλεια των παιδιών" δήλωσε στο BBC η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Vera Jourova.

Η Επιτροπή διερευνά το κατά πόσο τέτοιες έξυπνες κούκλες παραβιάζουν εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων της ΕΕ.

Εκτός από αυτές τις ανησυχίες, έχει αποκαλυφθεί ότι είναι δυνατό χάκερς να μιλήσουν απευθείας με τα παιδιά μέσω της κούκλας Cayla.

Πηγή: BBC + www.newsit.gr

Προβλήθηκε 3146 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο), Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).