Συνεχίζεται για τρίτη χρονιά το ρώσικο έργο-δυναμίτης στο θέατρο Επί Κολωνώ με την Αριέττα Μουτούση στο ρόλο της δασκάλας Ελένα που κρατείται όμηρος από τους μαθητές της μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Η παράσταση επαναλαμβάνει τη θριαμβευτική πορεία που είχε διαγράψει και στο πρώτο ανέβασμα, δεκαπέντε χρόνια πριν, στο ξεκίνημα του Επί Κολωνώ το 2000.

Τι πρέπει να ξέρετε για το «Αγαπητή Ελένα»

Τέσσερις έφηβοι κρατούν σε ομηρία την καθηγήτριά τους μέσα στο διαμέρισμά της σε ένα εκρηκτικό έργο από τη Σοβιετική Ένωση του 1980.

Tο «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, δεκατέσσερα χρόνια μετά την πανελλαδική και εξαιρετικά επιτυχημένη πρεμιέρα στο ίδιο θέατρο, ανεβαίνει φέτος ξανά στο Επί Κολωνώ από την Ομάδα Νάμα, με την υψηλής ενέργειας σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη.

Στο ρόλο της δασκάλας και πάλι η Αριέττα Μουτούση σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας ως μαραμένη γεροντοκόρη που έχει μείνει υποταγμένη στα «πιστεύω» και στους κώδικες του σοβιετικού σοσιαλισμού και αρνείται να ενδώσει σε ό,τι ευαγγελίζεται η επερχόμενη γλασνόστ.

Οι μαθητές της (Γιάννης Λεάκος, Μιχάλης Πανάδης, Χρήστος Κοντογεώργης και Ηρώ Πεκτέση) την επισκέπτονται με άλλοθι τα γενέθλιά της και απώτερο σκοπό να κλέψουν και να αλλάξουν τα γραπτά τους, ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο.

Στην απόφαση για την πράξη τους αυτή οδηγήθηκαν νιώθοντας θύματα του παράλογου και αρτηριοσκληρωτικού συστήματος, στο οποίο θεωρούν πως η καθηγήτριά τους παραμένει υποταγμένη.

Παρά την ομηρία στην οποία την υποβάλλουν για μια ολόκληρη νύχτα, το χάσμα μεταξύ τους -ένα χάσμα γενεών όσο και ιδεολογιών- θα μείνει αγεφύρωτο σε αυτήν την πολιτική αλληγορία δωματίου που διαθέτει σασπένς ψυχολογικού θρίλερ. 

"Αγαπητή Ελένα" για 3η χρονιά (video παράστασης)

Θέατρο Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94,Κολωνός
Τηλ.: 2105138067

Tέσσερα tips για την παράσταση

Με το εκπληκτικό αυτό έργο η Ομάδα Νάμα, στις αρχές του 2001, είχε ανοίξει για πρώτη φορά την αυλαία του Επί Κολωνώ.

Η παράσταση γνώρισε τότε τεράστια επιτυχία και απέσπασε οχτώ θεατρικά βραβεία κοινού του Αθηνοράματος. Ανάμεσά τους, το α΄ βραβείο παράστασης καθώς και τα α' βραβεία σκηνοθεσίας (Ε. Σκότη), γυναικείου ρόλου (Α. Μουτούση) και σκηνογραφίας (Γ. Χατζηνικολάου).

Η «Αγαπητή Ελένα», χωρίς να αντίκειται στα βασικά ιδεώδη του σοσιαλισμού, στην αρχή κρίθηκε από τη σοβιετική λογοκρισία απαγορευμένο έργο αφού η Λ. Ραζουμόβσκαγια, ανήκε στους λεγόμενους διαφωνούντες διανοούμενους. Στη φάση της περεστρόικα έγινε άρση της απαγόρευσης.

Η Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια γεννήθηκε τo 1946, στη Ρίγα. Τελείωσε το Θεατρικό Ινστιτούτο του Λένινγκραντ το 1974 και την Ανώτερη Σχολή Θεάτρου της Μόσχας το 1978. Από το 1986 έγινε μέλος της «Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων», ενώ απ' το 1990 τα θεατρικά της έργα εκδίδονται στα μεγαλύτερα θεατρικά περιοδικά της χώρας- στα: Dramaturg, Sovremennaja Dramaturgija, Landskrona. Το 2004, τα θεατρικά της έργα εκδόθηκαν σε δύο τόμους. Έχει τιμηθεί με τα λογοτεχνικά βραβεία «Severnaja Pal'myra» και «Petropol'».

Η Ομάδα Νάμα, που ιδρύθηκε από την Ελένη Σκότη και τον Γιώργο Χατζηνικολάου τη δεκαετία '90, είναι αφοσιωμένη από τη σύστασή της στο σύγχρονο διεθνές ρεπερτόριο, ανεβάζοντας τα τελευταία χρόνια στο Επί Κολωνώ, πρωτοεμφανιζόμενα στην Ελλάδα έργα όπως το «Bug» του αμερικανού Τρέισι Λέτς, το «Ροτβάιλερ» του ισπανού Γκιγιέρμο Έρας, το «Λα Τσούνγκα» του περουβιανού νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα, το «Κίεβο» του γαλλο-ουρουγουανού Σέρχιο Μπλάνκο και τις «Αλεπούδες» της βρετανίδας Ντον Κινγκ.

Κοινωνικό της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια
Διαρκεια : 100 '
Ερμηνεύουν: Αρ. Μουτούση, Γ. Λεάκος, Μ. Πανάδης, Χρ. Κοντογεώργης, Ηρώ Πεκτέση. 

Μετάφραση: Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Βάλεια Τζανέτου

παραστάσεις:  Δευτέρα: 8.15 μ.μ., Τρίτη, Κυριακή: 9 μ.μ.

 πηγή: www.athinorama.gr

Προβλήθηκε 1120 φορές

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2024.

Τον Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα, Jon Fosse, βραβευμένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023, επέλεξε φέτος το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για τη συγγραφή του μηνύματος.