Ανατροπές στους δήμους αναμένεται να φέρει σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση...

Ήδη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», έχουν συσταθεί επιτροπές εμπειρογνωμόνων που έλαβαν τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και προσπάθησαν να τις αξιολογήσουν.

Ωστόσο, οι δήμαρχοι φέρονται να αντιδρούν έντονα καθώς θεωρούν ότι «πριονίζονται» οι αρμοδιότητές τους.

Με βάση τις πληροφορίες τους Ελεύθερου Τύπου, οι προτάσεις της Επιτροπής προβλέπουν:

Απλή αναλογική: Θα ισχύει και στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Έως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφάλιζε ισχυρή πλειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει και τις αποφάσεις. Με το νέο σύστημα, είναι εμφανής ο κίνδυνος ο εκλεγόμενος δήμαρχος να συναντά «τοίχο» όποτε θέλει να περάσει κάποια απόφαση, καθώς οι δικοί του σύμβουλοι θα είναι μειοψηφία.

Μείωση θητείας: Η πρόταση είναι να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η/1 του επόμενου έτους.

Ψήφο στους νόμιμους αλλοδαπούς: Μέσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι αλλοδαποί μένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί ήταν 580.161 άτομα τον Ιανουάριο του 2017 και αυτό σημαίνει αύξηση του εκλογικού σώματος κατά περίπου 6%. 

Προβλήθηκε 3712 φορές