Της Άντζελας Πεΐτση (www.zougla.gr)

Στον αέρα αναμένεται να βρεθούν 1.112 εργαζόμενοι στις «δομές αντιμετώπισης της φτώχειας», που πραγματοποιούνται σε 66 δήμους όλης της χώρας, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε 118.000 ωφελουμένους, αφού, όπως αποκάλυψε ο Σύλλογος Κοιν.Δ.Α.Φ, μετά από την ενημέρωση που είχαν από τον Γ.Γ. Πρόνοιας, Δ. Καρέλλα στις 15/02/2017 «το Υπουργείο Εργασίας δεν προτίθεται να δώσει παράταση στην λειτουργία των Κοινωνικών Δομών μετά τις 28/02/2017».

«Αν δεν αλλάξει κάτι, αναμένονται λουκέτα σε κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία, τράπεζες χρόνου, γραφεία διαμεσολάβησης, κοινωνικοί λαχανόκηποι, κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων και υπνωτήρια αστέγων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ωφελούμενους» ανέφεραν οι εργαζόμενοι και εξέφρασαν την αγωνία τους αλλά και την απογοήτευσή τους.

Μάλιστα, σε σχετικό δελτίο που εξέδωσαν, υπογράμμισαν μεταξύ άλλων: «το κλείσιμο τους έστω και για μια ημέρα θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις ποιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες, όπως άστεγοι, άποροι, ανασφάλιστοι κτλ.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως παρά το γεγονός ότι έχουν βγει προκηρύξεις για την επαναστελέχωση των Δομών στο νέο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 μέσω των Π.Ε,Π., κανένας φορέας, δεν θα είναι έτοιμος να υλοποιήσει το πρόγραμμα από 1-3-2017, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενοι να βρεθούν χωρίς τα απαραίτητα για διάστημα από 2 έως και 5 μήνες».

Η ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με νέα της επιστολή, στις 16 Φεβρουαρίου 2017, προς τους συναρμόδιους Αναπληρωτές Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Οικονομίας και Ανάπτυξης – Οικονομικών, κ.κ. Θεανώ Φωτίου, Αλέξανδρο Χαρίτση και Γιώργο Χουλιαράκη, αντίστοιχα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αυτό το πολύτιμο έργο που προσφέρουμε στους αδύναμους συμπολίτες μας, κινδυνεύει να σταματήσει καθώς στις 28 Φεβρουαρίου 2017 λήγει η τελευταία παράταση που έχει δοθεί στις Κοινωνικές Δομές.

Αποτελεί λοιπόν αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών μέχρι την ουσιαστική επανένταξη τους από το νέο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 μέσω των Π.Ε.Π.

Οι Δήμοι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, από τη στιγμή που έχουν αναρτηθεί οι αποφάσεις ένταξης των Δομών από τα κατά τόπους Π.Ε.Π. με γοργούς ρυθμούς καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια προχωρούν τις διαδικασίες για την έκδοση των τελικών προσκλήσεων που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού.

Δυστυχώς, οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες αλλά και οι Φορείς που εμπλέκονται για την εποπτεία της διαδικασίας και την προέγκριση (Α.Σ.Ε.Π) καθυστερούν στην απάντηση των αιτημάτων μας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον την 1η Μαρτίου 2017 να επαναλειτουργήσουν οι Κοινωνικές Δομές από το Ε.Σ.Π.Α 2014-2020».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Άμεσες και καίριες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων και των βουλευτών στο θέμα, οι αρνητικές επιπτώσεις του οποίου είναι τεράστιες τόσο προς το «ωφελούμενο» κοινωνικό σύνολο όσο και προς το εργαζόμενους.

Μάλιστα, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά συγκυρία με την οικονομική κρίση να έχει «εξοντώσει» εκατοντάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, ανθρώπους και οικογένειες ενώ ταυτόχρονα, η ανεργία και η ημιαπασχόληση να «καλπάζουν» με ταχύτατους ρυθμούς.
 

Προβλήθηκε 1930 φορές