Τσουχτέρα πρόστιμα προβλέπει νέα εγκύκλιος για το κάπνισμα και το άτμισμα που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Τέλος στο κάπνισμα και άτμισμα ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο όταν επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών, βάζει το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του, ενώ προβλέπει και τσουχτερά πρόστιμα.

Ξεκινούν οι συστηματικοί έλεγχοι για τον έλεγχο του καπνίσματος αλλά και του ατμίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ για πρώτη φορά προβλέπονται υψηλά πρόστιμα για όσους καπνίζουν μέσα σε αυτοκίνητο όπου επιβαίνουν παιδιά.

Ειδικότερα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας επιβάλει πρόστιμα 1500 ευρώ σε όσους οδηγούς καπνίζουν ή ατμίζουν και μεταφέρουν παιδιά, ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται και γίνεται 3000 ευρώ όταν πρόκειται για όχημα δημοσίας χρήσεως.

Η εγκύκλιος προβλέπει χαρακτηριστικά: «Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού , ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο».

Ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ξεκινούν άμεσα αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε όλες τις Μονάδες Υγείας, σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε εστιατόρια, καφετέριες και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αρμόδιες αρχές για τους ελέγχους αλλά και για τα πρόστιμα είναι:

οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β ́ βαθμού, η δημοτική αστυνομία, καθώς και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.

Παράλληλα ελέγχους θα πραγματοποιεί και ο Τομέας Ελέγχου Δημόσιας Υγείας και Ψυχικής Υγείας του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.). που θα διερευνά τις σχετικές καταγγελίες παραβάσεων και θα συνεργάζεται με τις άλλες ελεγκτικές Αρχές.

Επίσης το ΣΕΥΥΠ θα βεβαιώνει «παραβάσεις και θα επιβάλλει τα οριζόμενα πρόστιμα για την ορθή εφαρμογή της απαγόρευσης χρήσης προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού , ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα».

Πρόστιμα όχι μόνο στους καταστηματάρχες

Η εγκύκλιος προβλέπει ξεκάθαρα ότι πρόστιμο θα επιβάλλεται όχι μόνο στον καταστηματάρχη ή στον υπεύθυνο μιας Μονάδας αλλά και στους ίδιους τους καπνιστές αφού σημειώνεται: «Διευκρινίζεται ότι πρόστιμο επιβάλλεται τόσο στους υπευθύνους εφαρμογής των διατάξεων όσο και στον παραβάτη καπνιστή ή χρήστη προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα».

Τα τσουχτερά πρόστιμα με βάση και τον νόμο που ισχύει στην Ε.Ε. και τον οποίο υιοθέτησε η χώρα μας, πρόστιμα θα επιβάλλονται και σε όσους κάνουν χρήσητων νέων προϊόντων καπνού, των ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα.

Που θα γίνονται οι έλεγχοι

Με βάση τη σειρά προτεραιότητας οι έλεγχοι θα γίνονται σε:

-νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,

-εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,

-χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων , -καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, -κέντρα διασκέδασης, κ.ά.

Πηγή: healthreport.gr 

Προβλήθηκε 1761 φορές

ΚΚΕ: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση, στελέχωση και ενίσχυση των ΚΥ Ηλιούπολης, Δάφνης, Αργυρούπολης

Με ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ ζητά την άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Δάφνης – Υμηττού, όπου σημειώνονται σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε εξοπλισμό και προβλήματα στις υποδομές των Κέντρων Υγείας