Ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Σωτηρία», διοργανώνουν Εθελοντική Αιμοδοσία την Πέμπτη 27 Απριλίου, 9.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ., στην αίθουσα του Πολυδύναμου Κέντρου Πρόνοιας (Καλλιπόλεως 59 & Αγίας Σοφίας).

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης δήλωσε για την αιμοδοσία:

“Αγαπητοί Συνδημότες,

Σας καλώ στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνουμε και φέτος με σκοπό την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Δήμου.

Προσφέροντας αίμα δίνουμε ζωή σε έναν δικό μας άνθρωπο αλλά και σε έναν άγνωστο με ό,τι αυτό συνεπάγεται την ανιδιοτέλεια της πράξης μας και την εν γένει προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο.

Η Τράπεζα Αίματος του Δήμου Βύρωνα σώζει στην κυριολεξία ζωές και προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Είναι κοινωνικό χρέος όλων μας η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση, ειδικά αν αναλογιστούμε τις ελλείψεις σε αίμα που έχει ο δήμος αλλά και η χώρα μας.

Σας περιμένουμε.”

Συμβουλές για αιμοδότες

Η ιδέα να προσφέρεις αίμα μπορεί να σε φοβίζει, όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείς –αφού οι άκρως εξειδικευμένοι νοσηλευτές/τριες - θα φροντίσουν ώστε αυτή η 20- λεπτη εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη.

Πριν πας να δώσεις αίμα, φρόντισε για τα παρακάτω:

• Σιγουρέψου ότι πληροίς τα κριτήρια αποδοχής του αιμοδότη και δεν ισχύει για σένα κάποιο από τα κριτήρια αποκλεισμού .

• Να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα 3 με 4 ώρες πριν δώσεις αίμα.

• Την ημέρα που θα δώσεις αίμα να παίρνεις πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.

 

Τι θα συμβεί μόλις φτάσεις στην αιμοδοσία

1. Μόλις φθάσεις στην αίθουσα αναμονής θα πρέπει να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη

2. Αυτό συμπληρώνεται κάθε φορά που δίνεις αίμα.

3. Μετά θα ελέγξουν την αιμοσφαιρίνη σου (με ένα μικρό τσίμπημα στο δάκτυλο).

4. Μετά, θα ελέγξουμε την πίεση και τις σφίξεις σου. Μπορεί να χρειαστεί να ερωτηθείς για μερικά πράγματα που αφορούν το ιατρικό σου ιστορικό

5. Εάν όλα είναι καλά, θα περάσεις στην αίθουσα αιμοληψιών, όπου θα ξεκινήσεις να δίνεις αίμα.

6. Στην διάρκεια της αιμοδοσίας θα ξαπλώσεις στις ειδικές καρέκλες, και θα χαλαρώσεις για 10 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο θα δώσεις περίπου 450 ml αίμα – ούτε καν μισό λίτρο. Μόνο με αυτό θα έχεις καταφέρει να σώσεις τρείς ζωές. Δεν είναι καταπληκτικό!

7. Μετά την αιμοδοσία δεν θα πρέπει να βιαστείς. Θα σου προσφέρουμε φρυγανιά, τυράκια και πορτοκαλάδα. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αισθάνεσαι τελείως καλά πριν φύγεις.

8. Θα σε ξαναδούμε σε 90 ημέρες!

 

Πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά την αιμοδοσία

• Χαλάρωσε και πιες αρκετά υγρά. Τα υγρά θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί ο όγκος αίματος που χάθηκε. Καλό είναι την υπόλοιπη μέρα να πιείς αρκετά υγρά (όχι αλκοολούχα)

• Κράτα τον επίδεσμο στο χέρι σου καθαρό και στεγνό για λίγη ώρα.

• Εάν ο επίδεσμος στο χέρι σου ματώσει, σήκωσε το χέρι ψηλά και πίεσε με δύναμη μέχρι να σταματήσει το αίμα.

• Να αποφύγεις να σηκώσεις βαριά αντικείμενα με το χέρι που έδωσες αίμα την ημέρα της αιμοδοσίας.

• Εάν αισθανθείς αδυναμία ή ζάλη, ξάπλωσε ανάσκελα και σήκωσε ψηλά τα πόδια σου.

• Εάν σε ανησυχεί ελαφρύς πόνος στο χέρι που έδωσες αίμα ή δεις μελανιά σε αυτό το σημείο, μην ανησυχείς αλλά επικοινώνησε μαζί μας και ζήτα να μιλήσεις με τον υπεύθυνο ιατρό.

 

Η διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος

Το σώμα σου θα αντικαταστήσει το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα χρειαστούν τρείς με τέσσερεις μέρες για να αποκατασταθούν, ενώ ο σίδηρος θα έχει αναπληρωθεί μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες. 

Προβλήθηκε 1452 φορές

Γλυφάδα: Είχε κακοποιήσει την 21χρονη και στο παρελθόν και είχε εμπλακεί σε τροχαίο με εγκατάλειψη μόλις την προηγούμενη ημέρα ο 29χρονος αυτόχειρας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 29χρονος από τη Γλυφάδα, που έδωσε τέλος στη ζωή του, αφότου αστυνομικοί τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ήταν σεσημασμένος για υποθέσεις κλοπών, ναρκωτικών αλλά και εμπλοκής σε τροχαίο με εγκατάλειψη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλληλέγγυα σε κάθε ανάγκη. Συνεργασία Δήμου Σπετσών και ΣΠΑΥ για την Υδροδότηση του νησιού

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του Δήμου Σπετσών προκειμένου να βοηθηθεί η υδροδότηση του νησιού.