του Στέλιου Κολομβούνη - Φυσικοθεραπευτή

Πάρα πολύ σύνηθες το φαινόμενο να πονάμε στον αυχένα μας, να πηγαίνουμε στον Γιατρό, να βγάζουμε μια ακτινογραφία και η γνωμάτευση να λέει «εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους σπονδύλους Α6-Α7…» και άλλα περίεργα ιατρικά.

Και μετά να ακούμε ότι έχουμε «αυχενικό σύνδρομο» και να φοβόμαστε ότι κάτι κακό έχουμε πάθει και ο αυχένας μας έχει διαλυθεί και ότι ποτέ δε θα γίνουμε καλά και όλο θα πονάμε στη ζωή μας.

Εδώ, λοιπόν, σας προτείνω να σταματήσετε λίγο το διάβασμα του άρθρου, να πάρετε μια βαθιά και όμορφη ανάσα, να σκεφτείτε κάτι όμορφο και να χαλαρώστε..!

Η μελέτη που σας παρουσιάζω παρακάτω, έδειξε ότι τα σημάδια εκφυλισμού (αλλοιώσεων) των σπονδύλων σε μια ακτινογραφία δεν σχετίζονται απαραίτητα με τα συμπτώματα πόνου στον αυχένα, μουδιάσματος στα χέρια και πονοκεφάλου.

Το πιο καλό που έχετε να κάνετε αν έχετε τέτοια συμπτώματα είναι να ζητήσετε να συνεργαστεί ο Γιατρός σας με έναν Φυσικοθεραπευτή ο οποίος μπορεί να κάνει μια σωστή Φυσικοθεραπευτική εκτίμηση και σε συνδυασμό με την διάγνωση του Γιατρού θα σας προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί αυτά τα συμπτώματα.

Κάποιες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων μπορεί να είναι η έλλειψη γυμναστικής, η κακή στάση μέσα στις καθημερινές σας συνήθειες, η υπερκόπωση, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες (στρες, αντιλείψεις, απόψεις που έχετε ακούσει και σας επηρεάζουν), πιθανές μυικές ανισορροπίες, πιθανές ανατομικές ανισορροπίες σε όλη τη σπονδυλική στήλη κ.α.

Επίσης, βγάλτε από το μυαλό σας αυτό που συχνά ακούμε όλοι μας ότι οι μύες του αυχένας μας είναι «σκληροί» ή «κοντοί» γιατί σηκώνουμε πολύ συχνά τους ώμους μας όταν καθόμαστε στο γραφείο μας.

Η 3η έρευνα που σας δίνω παρακάτω στα links δείχνει ότι ο πόνος στον αυχένα δεν έχει καμία σχέση με «σκληρούς» ή «κοντούς» μύες, αλλά έχει σχέση με αγύμναστους μύες και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες (πάλι;!).

Χαλαρώστε, λοιπόν, και συνεργαστείτε με σωστούς επαγγελματίες υγείας που μπορούν να σας δουν ολιστικά ως άτομο και όχι ως μια ακτινογραφία!

Μπορώ να σας βοηθήσω ακόμα και με μια ΔΩΡΕΑΝ Φυσικοθεραπευτική εκτίμηση online. 

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4322563

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19333104

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20015697

H σελίδα μου στο facebook: Stelios Kolomvounis Physio

Προβλήθηκε 2483 φορές