Με αφορμή τη συναυλία που θα δώσει στις 21/6 στις 21:00 στον Φλοίσβο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής, η διεθνούς φήμης υψίφωνος Άννα Μορφίδου, μιλά στο Ηλιούπολη για όλους για τις συνθέσεις που ξεχωρίζει, το ρόλο της μουσικής, τη δύναμη του διαδικτύου αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Τι θα ακούσει όποιος έρθει στις 21 Ιουνίου τον Φλοίσβο;

Κάτω από έναν έναστρο ουρανό και δίπλα ακριβώς στη θάλασσα θα είμαστε δυο γυναίκες, η εξαιρετική Σοφία Ροσμαράκη στο πιάνο και εγώ.

Με τις ερμηνείες μας θα σας προσφέρουμε την ψυχαγωγία μέσα από την ποιότητα των ωραιότερων μελωδιών του μουσικού πενταγράμμου από το γαλλικό και ισπανικό ταγκό στον ελληνικό λυρισμό καθώς και τραγούδια που αγαπήθηκαν από τον ξένο και ελληνικό κινηματογράφο !

Η συναυλία σας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής. Τι σηματοδοτεί για εσάς αυτή η μέρα;

Όπως όλες οι γιορτές έτσι και η Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής είναι συμβολική. Μας υπενθυμίζει την ουσία της τέχνης. Συμπίπτει, μάλιστα, με το θερινό ηλιοστάσιο. Η συγκεκριμένη γιορτή της μουσικής ήταν πρωτοβουλία του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού το 1982. Από τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο θα πραγματοποιούνται συναυλίες, προσωπικά το βλέπω σαν παγκόσμια δέηση προς τη μούσα, σαν προσευχή για την ειρήνη , σαν ελεγεία στο κάλλος και σαν υπενθύμιση ότι μόνο με την αισθητική της μουσικής μπορούμε να έχουμε αρμονία στη ζωή μας!

Έχετε ερμηνεύσει όλα τα είδη του λυρικού τραγουδιού (άριες, ορατόρια, μιούζικαλ κ.ά). Είναι κάποιο που ξεχωρίζετε περισσότερο και γιατί;

Ως Ελληνίδα με έντονο το μεσογειακό ταπεραμέντο πιστέψτε με δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω τη μουσική. Αγαπώ το λυρικό τραγούδι διότι στο σύνολο του έχει έμφυτη ευγένεια και αρμονική δομή, εξευγενίζοντας και τα πιο άγρια ένστικτα. Η στοχαστική μουσική από την άλλη εναρμονίζει τον γήινο με τον πνευματικό μου εαυτό και με φέρνει κοντά στον Δημιουργό. Η επιθυμία μου όμως να ερμηνεύσω λόγια μουσική με οδήγησε κοντά σε σύγχρονους συνθέτες ώστε να ανακαλύψω νέους τρόπους ερμηνείας.

Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι νέες συνθέσεις που μπορούν να μιλήσουν στην καρδιά μου και να με εξελίξουν ως καλλιτέχνη.

Πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό με το λυρικό τραγούδι;

Το κοινό στην εποχή μας έχει τη δυνατότητα ιδιαιτέρως μέσα από το διαδίκτυο να ενημερώνεται, να παρακολουθεί πάρα πολλές ερμηνείες ώστε να μπορεί να κρίνει ακόμα κι αν δεν έχει μουσική κατάρτιση πάνω στο τι του αρέσει.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης στην Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης;

Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα θα πρέπει κάποιος να είναι όχι απλά καλλιτέχνης αλλά «δεξιοτέχνης» ώστε να μπορεί να επιβιώνει και να έχει ποιότητα όμως αυτό ισχύει για όλους. Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες ανέκαθεν είχαν και έχουν τη στήριξη των χορηγών. Πάντα έτσι λειτουργούσαν τα πράγματα. Την περίοδο αυτή της οικονομικής ύφεσης μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν γεννηθεί πολλές μουσικές σκηνές και πολυχώροι τέχνης για την παρουσίαση εικαστικών αλλά και μουσικών συνόλων. Άλλωστε η ιστορία της ανθρωπότητας μας έχει αποδείξει ότι όταν υπήρχε ύφεση ποτέ δεν πέθαινε η ανθρώπινη έκφραση και πρωταρχικός μας σκοπός θα πρέπει να είναι το τι θα παραδώσουμε στη νέα γενιά.

Τι περιλαμβάνουν τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Για την καλοκαιρινή περίοδο θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες παραγωγές τέλος Ιουλίου, ενώ παράλληλα σχεδιάζω νέες ηχογραφήσεις.

Διαβάστε εδώ : ''Η σοπράνο Άννα Μορφίδου στον Φλοίσβο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21/6)''


 

Προβλήθηκε 1965 φορές

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2024.

Τον Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα, Jon Fosse, βραβευμένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023, επέλεξε φέτος το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για τη συγγραφή του μηνύματος.