Από σύγχρονα αστυνομικά μέχρι δοκίμια και μυθιστορήματα για να μη βαρεθείτε ούτε σε μισή αράδα

1. TOBIAS WOLFF Η χαρά του πολεμιστή και άλλα διηγήματα Μτφρ.: Τάσος Αναστασίου, Γιάννης Παλαβός Εκδόσεις Ίκαρος Σελ.: 192

Η ανθολογία συγκεντρώνει δέκα από τα αρτιότερα διηγήματα του κορυφαίου Αμερικανού διηγηματογράφου Τομπάιας Γουλφ. Επιλεγμένα από το σύνολο του έργου του, τα κείμενα συνθέτουν ένα γοητευτικό πανόραμα της καθημερινότητας, με τις μικρές χαρές και λύπες της, γεμάτο χιούμορ, ευαισθησία και συγκρατημένη μελαγχολία.

2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ Ευτυχισμένες οικογένειες Εκδόσεις Μεταίχμιο Σελ.: 416

«Οι ευτυχισμένες οικογένειες δεν έχουν μυστικά, αλλιώς δεν είναι ευτυχισμένες». Αυτό ισχυρίζεται ο Άγης Δημητριάδης-Σέραρντ, αν και ζει δύο ζωές. Στο μεταξύ, η οικογένειά του, από τις επιφανέστερες της Αθήνας, περνά δύσκολες ώρες, καθώς ο Ρόμπερτ Σέραρντ, ιδρυτής του ομώνυμου πολυτελούς ξενοδοχείου, βρίσκεται στο στόχαστρο νεαρού φοιτητή που απειλεί να αμαυρώσει τη μνήμη του.

3. JOSHUA RUBENSTEIN Οι τελευταίες ημέρες του Στάλιν Μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος Εκδόσεις Ψυχογιός Σελ.: 360

Η συγκλονιστική αφήγηση του Τζόσουα Ρούμπενσταϊν μας μεταφέρει πίσω στο δεύτερο μισό του 1952, όταν κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το τέλος του δολοφονικού καθεστώτος του Ιωσήφ Στάλιν. Ο συγγραφέας ρίχνει νέο φως σε γνωστά και άγνωστα γεγονότα εκείνης της δραματικής περιόδου.

4. ΛΕΓΚΩ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Kατ' Οίκον Εκδόσεις Φερενίκη Σελ.: 512

Ένα θαύμα έρχεται να ανατρέψει την καθημερινότητα των ενοίκων, των εργαζομένων αλλά και των ιδιοκτητών του οίκου ευγηρίας «Η Ανανέωσις». Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και οριζόντων παρακολουθούν τον χρόνο να κυλά, με τις συνήθεις εντάσεις και μικροχαρές. Ποια είναι η ιστορία του καθενός;

5. THOMAS W. GALLANT Νεότερη Ελλάδα Μτφρ.: Γιάννα Σκαρβέλη Eκδόσεις Πεδίο Σελ.: 496

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συνοπτική και ολοκληρωμένη ιστορία της Ελλάδας από το 1821 έως το 2015, με όλα τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το νεότερο ελληνικό κράτος. Διαφέρει από άλλες παρόμοιες γενικές ιστορίες γιατί προβάλλει την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία ως ουσιώδες και όχι ως περιφερειακό στοιχείο.

6. RYAN HOLIDAY To εγώ είναι ο εχθρός Μτφρ.: Χαριτωμένη Βόντα Eκδόσεις Πεδίο Σελ.: 368

Αυτό το βιβλίο μάς μιλά με έναν εμπνευσμένο τρόπο για το τέρας του Εγώ. Ο συγγραφέας του Ράιαν Χόλιντεϊ επιτίθεται στο ακόρεστο Εγώ και μας δείχνει πώς να διαχειριστούμε το «κτήνος» μέσα μας προκειμένου να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει ουσιαστική σημασία στη ζωή.

7. ROBERT Κ. WIΤTΜAN & DAVID KINNEY To ημερολόγιο του διαβόλου Eκδόσεις Πεδίο Σελ.: 576

∆ηλητηριώδες, κυνικό και εξαιρετικά αποκαλυπτικό, φωτίζει µεγάλης σηµασίας γεγονότα της περιόδου 1936-1944: την άνοδο του Χίτλερ, τις διεργασίες ενίσχυσης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόµµατος, τη διάβρωση της γερµανικής κοινωνίας, την εισβολή στην ΕΣΣΔ κ.ά. Ένα εξαιρετικό ιστορικό αφήγηµα που µας βοηθά να κατανοήσουµε λίγο περισσότερο µία από τις µεγαλύτερες θηριωδίες του 20ού αιώνα.

8. JOHN VERDON Η λίμνη των λύκων Μτφρ.: Γεώργιος Μπαρουξής Εκδόσεις Διόπτρα Σελ.: 520

Η «Λίμνη των Λύκων» είναι το νέο συναρπαστικό θρίλερ αγωνίας του Verdon, που οι «New York Times» έχουν χαρακτηρίσει αριστοτέχνη, και εξιστορεί τις περιπέτειες του Ντέιβ Γκάρνεϊ, που οι κριτικοί έχουν παρομοιάσει με τον Σέρλοκ Χολμς.

9. ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Η συχνότητα του θανάτου Εκδόσεις Μεταίχμιο Σελ.: 416

Στην καινούργια περιπέτειά του, ο Χάρης Νικολόπουλος και η αφοσιωμένη ομάδα των συνεργατών του θα εμπλακούν προσωπικά στην υπόθεση που καλούνται να διαλευκάνουν. Στην πορεία της εξιχνίασης ο Χάρης θα αναζωπυρώσει παλιές έχθρες, θα διευρύνει τις μουσικές του γνώσεις και θα δει τη ζωή του να παίρνει μια τελείως ανεξέλεγκτη τροπή.

10. Μ.J. ARLIDGE Στο στόμα του λύκου Μτφρ.: Σοφία Τάπα Εκδόσεις Διόπτρα Σελ.: 392

Στο νέο αστυνομικό θρίλερ της best seller σειράς του M.J. Arlidge η επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις έρχεται αντιμέτωπη με έναν ζωντανό εφιάλτη και ένα βασανιστικό δίλημμα. Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει, ο δολοφόνος δεν θα σταματήσει αν δεν βγει στο φως η αλήθεια: η μοίρα ορισμένων ανθρώπων είναι χειρότερη και από τον θάνατο.

11. KRISTIN HANNAH O κήπος του χειμώνα Μτφρ.: Έφη Τσιρώνη Εκδόσεις Κλειδάριθμος Σελ.: 544

Μια επική ιστορία αγάπης στη Ρωσία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μια ιστορία για τους ακατάλυτους δεσμούς ανάμεσα στις γυναίκες –μητέρες, κόρες, αδερφές–, την ενοχή και την εξιλέωση. Είναι μια ιστορία για τον πόλεμο όχι των ηρώων αλλά των απλών ανθρώπων, που τον κουβαλούν μέσα τους, ακόμα κι όταν έχει πια από καιρό τελειώσει.

12. ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης Εκδόσεις IANOS Σελ.: 232

Ο συγγραφέας εστιάζει την έρευνά του σε περιόδους και γεγονότα που σηµάδεψαν αρνητικά τη ζωή της Θεσσαλονίκης κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Κάνοντας ευρεία χρήση µαρτυριών και ντοκουµέντων, επιχειρεί να φωτίσει µια σειρά από µελανά στίγµατα που κηλίδωσαν την ιστορική διαδροµή της συμπρωτεύουσας και της γύρω περιοχής και είναι εν πολλοίς άγνωστα.

13. DARCEY BELL Μια μικρή χάρη Μτφρ.: Αναστασία Δεληγιάννη Εκδόσεις Κλειδάριθμος Σελ.: 376

Όλα άρχισαν με μια μικρή χάρη: η Στέφανι και η Έμιλι ζουν σε ένα προάστιο του Κονέκτικατ. Μητέρες και οι δύο, γίνονται φίλες και μοιράζονται τα μυστικά τους, αν και πολύ διαφορετικές. Τρεις άνθρωποι παγιδευμένοι σ' ένα αδυσώπητο παιχνίδι προδοσίας, ανατροπών, πάθους, αφοσίωσης και εκδίκησης μέχρι θανάτου.

14. ΑΘΗΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Η αθώα γλώσσα των ονείρων μας Εκδόσεις Gutenberg Σελ.: 161

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα μάθουμε πώς να μεταφράζουμε και να κατανοούμε τα όνειρά μας και πώς οι ψυχοθεραπευτές, που τα αντιμετωπίζουν ως σημαντικές αφηγήσεις, αξιοποιούν τη δυνατότητα των ονείρων για αυτo-ίαση. Η συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας όνειρα δικά της, μελών της οικογένειάς της, φίλων και θεραπευομένων της, αλλά και όνειρα που δανείστηκε από συναδέλφους της.

15. ENRIQUE VILA-MATAS Στο Κάσελ δεν υπάρχει λογική Μτφρ.: Νάννα Παπανικολάου Εκδόσεις Ίκαρος Σελ.: 392

Ένας συγγραφέας καλείται να συμμετάσχει στην documenta του Κάσελ, τη θρυλική έκθεση σύγχρονης τέχνης. Η αποστολή του θα είναι να κάθεται κάθε πρωί σε ένα κινέζικο εστιατόριο στα προάστια της πόλης και να γράφει, μετατρέποντας τον εαυτό του σε μια ζωντανή καλλιτεχνική εγκατάσταση. Εκεί θα παρασυρθεί από την αστείρευτη ενέργεια της έκθεσης.

16. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ Η νύχτα του Σάουιν Εκδόσεις Bell Σελ.: 376

Από την Αθήνα μέχρι τη Βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία, ο Κίμων αναζητά την καλύτερή του φίλη, μια ζωγράφο που εξαφανίστηκε έπειτα από την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Η νύχτα του Σάουιν». Μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι σε διαφορετικούς χρονοτόπους, καλείται να λύσει τα σκοτεινά μυστήρια της ταυτότητας και του παρελθόντος της.

17. WILKIE COLLINS Το θαμμένο μυστικό Μτφρ.: Άννα Παπασταύρου Εκδόσεις Gutenberg Σελ.: 640

Ένα μυστικό κρυμμένο στα χαλάσματα ενός πύργου στην Κορνουάλη απειλεί το μέλλον ενός ερωτευμένου ζευγαριού: το πρώτο μυθιστόρημα του Κόλινς, του πατέρα της αισθηματικής λογοτεχνίας μυστηρίου. Το πρώτο μυθιστόρημα του Ουίλκι Κόλινς που ο Ντίκενς δημοσίευσε σε συνέχειες στο περιοδικό του «Household Words» το 1857.

18. ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Διάλογοι στο λυκόφως Εκδόσεις IANOS Σελ.: 680

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό υλικό, μέσα από το οποίο ο συνθέτης παραθέτει τις απόψεις του για την πολιτική, τη μουσική και την κοινωνία, όπως δεν έχει καταγραφεί σε κανένα βιβλίο του έως τώρα. Το βιβλίο προλογίζει ο Μίμης Ανδρουλάκης.

19. ANNA ΚATHERINE GREEN Υπόθεση Λέβενγουoρθ Μτφρ.: Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος Εκδόσεις Gutenberg Σελ.: 544

Ο Οράτιος Λέβενγουορθ βρίσκεται σκυμμένος στο γραφείο του με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ποιος τον δολοφόνησε; Ο εκκεντρικός επιθεωρητής Γκράις αναλαμβάνει την υπόθεση. Ένα μυθιστόρημα-σταθμός στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας, γραμμένο από τη συγγραφέα-πρότυπο της Άγκαθα Κρίστι, που θαύμαζαν ο Ουίλκι Κόλινς και ο Κόναν Ντόιλ.

20. EMMA DONOGHUE Το Θαύμα Mτφρ.: Ρηγούλα Γεωργιάδου Εκδόσεις Παπαδόπουλος Σελ.: 360

Την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Ιρλανδία, επέλεξε η διάσημη συγγραφέας Emma Donoghue ως σκηνικό για το νέο της μυθιστόρημα. Αντλώντας έμπνευση από το άγνωστο φαινόμενο των «νηστευουσών νεανίδων», συνέθεσε ένα ψυχολογικό θρίλερ με ήρωες ανθρώπους που τα «πιστεύω» τους δοκιμάζονται από την πραγματικότητα και τα κρίσιμα διλήμματά τους μετεωρίζονται μεταξύ ζωής και θανάτου.

21. JORN LIER HORST Τα Κυνηγόσκυλα Μτφρ.: Δέσποινα Παπαγρηγοράκη Εκδόσεις Διόπτρα Σελ.: 448

Λόγω μιας παλιάς υπόθεσης δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας και της σύνδεσής της με την εξαφάνιση ακόμα μίας ξεκινά ένας εξοντωτικός αγώνας δρόμου για τον επιθεωρητή Βίλιαμ Βίστιν. Αυτός που πέρασε όλη του τη ζωή ως «θηρευτής» τώρα γίνεται «θήραμα».

22. CHARLES DICKENS Νυχτερινοί Περίπατοι Mτφρ.: Νάσος Ταρκαζίκης Εκδόσεις Παπαδόπουλος Σελ.: 144

Μια γοητευτική και άκρως αποκαλυπτική περιπλάνηση του Τσαρλς Ντίκενς στο Λονδίνο των μέσων του 19ου αιώνα, μέσα από τα δημοσιογραφικά του κείμενα. Το εξαιρετικά ζωντανό πορτρέτο ενός μοναχικού, ευάλωτου και βαθιά ανθρώπινου συγγραφέα, και συνάμα η εικόνα ενός Λονδίνου συναρπαστικού αλλά και ερεβώδους.

23. ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ Να επαναστατήσει η αξιοπρέπεια Εκδόσεις IANOS Σελ.: 344

Η αξιοπρέπεια: ένα σιωπηρό, άκρως διακριτικό, χωρίς οργανική δομή και διακηρύξεις, χωρίς ηγεσία, λαϊκό κίνημα. Θεωρητική ραχοκοκαλιά και άξονας συνοχής του «κινήματος» η Γενιά του '30, που έδειξε ότι για το ριζικά αποτυχημένο, θλιβερό και κωμικό μεταπρατικό μας κρατίδιο εκσυγχρονισμός σημαίνει εξελληνισμός. Ενεργό μετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι εγγυάται ο ελληνοκεντρισμός, όχι ο πιθηκισμός και η ξιπασιά.

24. ROBERT KIRKMAN The walking dead Μτφρ.: Χρήστος Μπαρουξής Εκδόσεις Bell Σελ.: 376

Ποιος είναι ο Φίλιπ Μπλέικ και από πού ξεκίνησε; Και πώς κατέληξε να γίνει ένας από τους σκληρότερους και πιο μοχθηρούς «κακούς» στην ιστορία του «The Walking Dead»; Όλες οι απαντήσεις κι ακόμη περισσότερα στο συγκλονιστικό «The Walking Dead: Η άνοδος του κυβερνήτη»!

25. NELE NEUHAUS Ο κακός λύκος Μτφρ.: Ιάκωβος Κοπερτί Εκδόσεις Κλειδάριθμος Σελ.: 560

Μια ζεστή μέρα του Ιουνίου ανασύρεται από τον ποταμό Μάιν το πτώμα μιας δεκαεξάχρονης. Tο παράξενο είναι ότι δεν την αναζητά κανείς... Μετά την επιτυχία της «Η Χιονάτη πρέπει να πεθάνει», η συγγραφέας επανέρχεται με ακόμη ένα θρίλερ που θα σας κόψει την ανάσα.

26. ΟΤΕΣΑ ΜΟΣΦΕΓΚ Αϊλίν Μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου Εκδόσεις Ψυχογιός Σελ.: 328

Το όνομά μου είναι Αϊλίν Ντάνλοπ. Εργαζόμουν ως γραμματέας σε ένα ιδιωτικό σωφρονιστήριο. Σε μια βδομάδα θα το έσκαγα από το σπίτι. Αυτή είναι η ιστορία της εξαφάνισής μου. Τιμήθηκε με το PEN/Hemingway για πρωτοεμφανιζόμενο μυθιστόρημα και συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο Man Booker 2016.

27. IAN MΑΚΓΚΟΥΑΪΡ Σκοτεινός Αρκτικός Μτφρ.: Γιώργος Μπλάνας Εκδόσεις Ψυχογιός Σελ.: 376

«Σκληρός, αδυσώπητος με τον αναγνώστη, ρεαλιστικός και, με έναν περίεργο τρόπο, ιμπρεσιονιστικός, ο "Σκοτεινός Αρκτικός" είναι μόλις το δεύτερο μυθιστόρημα του ΜακΓκουάιρ και δίκαια διεκδίκησε το Booker του 2016, ενώ ψηφίστηκε από τους "New York Times" σαν ένα από τα 10 καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν πέρσι». Κυριάκος Αθανασιάδης, LiFO

28. ΚΑΡΙΝ ΣΛΟΤΕΡ Πτώση Μτφρ.: Χρήστος Καψάλης Εκδόσεις Ψυχογιός Σελ.: 520

Η μητέρα της Φέιθ δεν απαντά στο τηλέφωνο. Η εξώπορτα του σπιτιού της είναι ανοιχτή. Το κοριτσάκι της είναι κρυμμένο σε ένα υπόστεγο πίσω απ' το σπίτι. Καθώς η Φέιθ ορμά στο σπίτι με προτεταμένο το όπλο της, αντικρίζει έναν νεκρό άντρα στο πλυσταριό, μια κατάσταση ομηρίας στην κρεβατοκάμαρα.

29. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ Εκδόσεις Ψυχογιός Σελ.: 216

Δεκαεννέα διηγήματα και μια παραλογή για τον γενέθλιο τόπο ως παντοτινή πατρίδα, τις αποχρώσεις των ονείρων, την τραγικότητα της μοναξιάς, την κοινωνική μειονεξία, το βάπτισμα στο αίμα της τέχνης, τα θηρία που μας τρώνε ψυχή, νου και κορμί, τη θεία φύση και τη γυναίκα-ζωή.

30. GEORG SIMMEL Μητροπολιτική Αίσθηση Μτφρ.: Ιωάννα Μεϊτάνη Εκδόσεις Άγρα Σελ.: 88

Τα κείμενα αυτά επηρέασαν έντονα διανοητές και καλλιτέχνες, όπως ο Βάλτερ Μπένιαμιν, ο Γιόζεφ Ροτ, ο πρώιμος Μπρεχτ, ο σκηνοθέτης Φριτς Λανγκ, ο ζωγράφος Γκ. Γκρος κ.ά. Περισσότερο από έναν αιώνα μετά την πρώτη τους δημοσίευση, παραμένουν επίκαιρα και ρίχνουν νέο φως στη σύγχρονη μητροπολιτική συνθήκη.

Πηγή: www.lifo.gr 

Προβλήθηκε 1689 φορές

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2024.

Τον Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα, Jon Fosse, βραβευμένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023, επέλεξε φέτος το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για τη συγγραφή του μηνύματος.