Το Περιοδικό ΣΠΟΥΤΝΙΚ, μετά από ενάμιση χρόνο κυκλοφορίας, έχει πλέον φτάσει σε κάθε Πανεπιστήμιο, σχολείο, πλατεία και γειτονιά της Ελλάδας, ενώ ο Πολυχώρος ΣΠΟΥΤΝΙΚ στο Μεταξουργείο αναδεικνύεται ήδη ως ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια πολιτισμού και αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας. Μετά την πολύ επιτυχημένη πραγματοποίηση του ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival 2016 «Ταξίδι #1: Επιστροφή στο μέλλον», πέρυσι το φθινόπωρο, ήρθε επιτέλους η ώρα για τη δεύτερη φεστιβαλική μας πτήση.

Το ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival 2017 «#2: Ταξίδι για έναν νέο κόσμο» θα διεξαχθεί στο Άλσος Στρατού (Γουδί – πλησίον Μετρό Κατεχάκη) στις 6, 7 & 8 Οκτωβρίου.

Ένα Φεστιβάλ, στο οποίο η φωνή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς συναντά τον πολιτισμό, την τέχνη, τη νεανική δημιουργία, την αλληλεγγύη, τη συλλογική ζωή και στέκεται απέναντι στη λογική του ατομικού δρόμου και στα πρότυπα της τυποποιημένης διασκέδασης.

Για τρεις ημέρες, το Άλσος Στρατού θα φιλοξενήσει συναυλίες και μουσικά αφιερώματα, πολιτικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκθέσεις, αθλητικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπωλείο, παιδότοπο, γεύσεις από κάθε γωνιά του κόσμου και πλήθος δράσεων, δίνοντας στους νέους ανθρώπους μία εναλλακτική διέξοδο ψυχαγωγίας και προβληματισμού.

Το ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival 2017 «#2: Ταξίδι για έναν νέο κόσμο» επιδιώκει να δώσει φωνή σε οργανώσεις της LGBTQI+ κοινότητας, σε δομές αλληλεγγύης, σε μεταναστευτικές και προσφυγικές ομάδες, σε εργαζόμενους/ες και άνεργους/ες, σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στον κλάδο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, σε συλλογικότητες που αγωνίζονται για τα κοινωνικά δικαιώματα. Ακόμη περισσότερο, ελπίζουμε το Φεστιβάλ να αναδείξει νέους/ες, που ασχολούνται με τις τέχνες και τον πολιτισμό, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα προβολής της καλλιτεχνικής τους έκφρασης.

Ακολουθεί το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Παρασκευή 6.10.2017
Sputnik Stage
– Ex-Girlfriend's Perfume
– Gadjo Dilo
– Δημήτρης Ζερβουδάκης
Μαζί του η Ευτυχία Μητρίτσα
Laika Stage
– Λαϊκό – Ρεμπέτικο γλέντι με τη Μαριώ
– Κρητικό γλέντι με τον Γιώργη Μανωλάκη

Σάββατο 7.10.2017
Sputnik Stage
– Ελένη Τσαλιγοπούλου
– Γιώργος Μαργαρίτης
Laika Stage
– Αφιέρωμα στον «Πατριάρχη του Ρεμπέτικου» Μάρκο Βαμβακάρη με το Δημήτρη Μυστακίδη
– Ικαριώτικο γλέντι με την Ικαριώτικη Big Band (Βασίλης Σκούτας, Δημήτρης Μυταράκης, Μαρία Δεικτά, Σπύρος Χαϊκάλης, Παναγιώτης Χούτρας, Θοδωρής Μαραϊδώνης)
Bloco Stage
– Παραθέτης
– By Suspense
– Sunday Afternoon

Κυριακή 8.10.2017
Sputnik Stage
– Sputnik Rock Band
– Goran Bregovic & Wedding and Funeral Band
Laika Stage
– Χειμερινοί Κολυμβητές
– Ρεμπέτικο γλέντι με τους «Πάνε τρένα»

Οι συζητήσεις μας, όπως έχουν διαμορφωθεί ως τώρα:

Παρασκευή 6.10.2017
19:00 Workshop «10 βήματα για να δημιουργήσεις μια κοινωνική επιχείρηση. Ο ρόλος της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στο νέο παραγωγικό μοντέλο»
Παρεμβαίνουν:
– Αντώνης Βορλόου (Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
– Σοφία Λάμπρου (Impact Hub Athens
– Βασίλης Ρίζος (Αλληλεγγύη για Όλους)
19:00 Workshop «Οι έμφυλες διακρίσεις μέσα από τον καθρέφτη της Έβδομης Τέχνης»
Παρεμβαίνουν:
– Μαρία Κατσικαδάκου-Cyber (Director outview film festival)
– Ντέπυ Βρεττού ( Film comissioner, μέλος των WIFT)
19:30 Κεντρική Εκδήλωση «Έγκλημα και τιμωρία: Η Χρυσή Αυγή στο εδώλιο και στον δρόμο»
Παρεμβαίνουν:
– Δημήτρης Ψαρράς (Δημοσιογράφος Εφημερίδας των Συντακτών)
– Κώστας Σκαρμέας (Δικηγόρος – Πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής)
– Πάνος Λάμπρου (Μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ)

Σάββατο 7.10.2017
19:00 Workshop «Διαπολιτισμική εκπαίδευση: Σχολείο ανοιχτό για όλους και όλες»
Παρεμβαίνουν:
– Λευτέρης Κωνσταντινίδης (Νομικός – Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Επιστημόνων)
– Βάλια Καραφέρη (Εκπαιδευτικός – Μέλος ΕΛΜΕ Κορωπίου)
– Μαρία Βουλγαρίδου (Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Σχιστού)
– Εκπρόσωπος από το Ανοικτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά
19:00 Workshop «Εργασία 2017: Κοινωνικές και θεσμικές παρεμβάσεις απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία»
Παρεμβαίνουν:
– Νάσος Ηλιόπουλος (Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας)
– Χρήστος Γιαμπουράνης (Μέλος Δ.Σ. Εργατικού Κέντρου Αθήνας)
Την συζήτηση συντονίζει μέλος των Reworkers

Κυριακή 8.10.2017
19:30 Workshop «Από το Φεστιβάλ Δράμας στο Σπούτνικ Fest: Προβολή των βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους
– «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα (2016, διάρκεια 24')
– «Αλίκη στο Καφέ» του Δημήτρη Νάκου (2016, διάρκεια 19')
– «Twist» του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου (2016, διάρκεια 15')
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς.
19:30 Κεντρική Εκδήλωση «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο. Η μνήμη ενάντια στη λήθη»
Παρεμβαίνουν:
– Άντα Διάλλα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών)
– Κώστας Δουζίνας (Καθηγητής Νομικής και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
– Σία Αναγνωστοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

Οι πολιτιστικές εκθέσεις του Φεστιβάλ:

– Κεντρική Έκθεση «Χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά: ένας αιώνας Κόκκινος Οκτώβρης»
Μια έκθεση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και την παρακαταθήκη της στον πολιτισμό. Οι μέρες του Οκτώβρη, η εξάπλωση των γραμμάτων και των τεχνών σε όλη την επικράτεια. Επανάσταση στη ζωγραφική, στον κινηματογράφο, στο θέατρο, τη μουσική και την ποίηση. Οι μεγάλοι της Ρώσικης Πρωτοπορίας, από τον Συμβολισμό στο Κονστρουκτιβιστικό κίνημα, η γέννηση του φωτομοντάζ, το θέατρο του Λαού σε χωριά και πόλεις, ο Αβαν-γκαρντ κινηματογράφος, η φουτουριστική ποίηση, οι καινοτόμες συμφωνικές ορχήστρες. Η Τέχνη ακολουθεί, όπου η ζωή κυλά και διαδραματίζεται.

– «Γλαροφωλιά»
Η Μακρόνησος, το νησί που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας και στρατόπεδο συγκέντρωσης για χιλιάδες κομμουνιστές και πολιτικούς κρατούμενους. Το νησί που ανακηρύχθηκε ως μνημείο της εποχής του εμφυλίου. Ένας χώρος σημαντικής ιδεολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που πρέπει να σωθεί από τη βορά της ιστορικής ''λήθης''. Πώς ήταν η ζωή των εξόριστων στη Μακρόνησο; Τί ήταν τα αναμορφωτήρια, οι κλωβοί, τα σύρματα, οι αμετανόητοι, τα τρελάδικα; Ο Γιάννη Ρίτσος έγραψε: ''Ο κρατούμενος κοιμάται μάγουλο με μάγουλο με το θάνατο...''

– «Colours of a Journey»
Ζωγραφιές προσφυγόπουλων από την ψηφιακή πλατφόρμα «Colours of a Journey» («Χρώματα ενός ταξιδιού»). Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφιές ασυνόδευτων ανηλίκων από το Ελληνικό. Τα παιδιά αφηγούνται τις ιστορίες τους μέσα από ζωγραφιές, οι οποίες απεικονίζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους. Στο πλαίσιο της επιδεινούμενης πολιτικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασφάλειας, εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη γη τους.

Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, ξεκινούν ένα επικίνδυνο και συχνά απειλητικό για τη ζωή τους ταξίδι προς την Ευρώπη, αναζητώντας έναν ασφαλή τόπο κατοικίας και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Γιατί οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους; Πώς είναι η ζωή τους σήμερα; Πώς φαντάζονται το μέλλον τους; Αναμφίβολα, τα χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους αποτελούν την πιο ευάλωτη κατηγορία. Θα πρέπει να τους παρέχεται χώρος, για να ακουστούν οι εμπειρίες και οι ιστορίες τους.

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να τους προσφέρουμε μια ισχυρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στη σημερινή πολιτική του φόβου, να συγκροτήσουμε όρους αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, ενισχύοντας τα θεμέλια της κοινής μας ζωής στην Ευρώπη. Τα παιδιά, ως οι πιο ευάλωτοι και ειλικρινείς μάρτυρες/πρωταγωνιστές της ιστορίας, πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Η τέχνη είναι ένα μέσο που γεφυρώνει τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Επιπλέον, η ζωγραφική αποτελεί συχνά καλύτερο τρόπο έκφρασης των δύσκολων εμπειριών και συναισθημάτων που δεν μπορούν να αποτυπωθούν μέσω των λέξεων. Συνεπώς, ο στόχος της ψηφιακής πλατφόρμας «Colours of a Journey» είναι να προσφέρει ένα χώρο έκφρασης και να φιλοξενήσει τις «ιστορίες» παιδιών 6-18 ετών.

– «Δικαίωμα στο Όνειρο»
Εικαστική έκθεση από τους μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα.

– Ο πατριάρχης του ρεμπέτικου «Μπουζούκι σύντροφε πιστέ εσύ μονάχα μένεις αυτή την ψεύτικη ζωή να μου την εγλυκαίνεις...»
Πειραιάς. Προσφυγιά. Δικτατορία. Η ζωή των ξενιτεμένων, των κυνηγημένων, του τεχνίτη, του εργάτη, του νησιώτη ζυγιάζεται αγέρωχη στους λιτούς ρυθμούς ενός τρίχορδου, στα δωρικά καραντουζένια του Μάρκου, που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του ρεμπέτικου. Με ένα αργό απτάλικο συντρίβουν τις σκοτούρες της καθημερινής δοκιμασίας, του σεβντά και της ανέχειας. Η ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, η ζωή μιας ολόκληρης γενιάς.

– «Μύθοι και αλήθειες για την κάνναβη»
Σπάζοντας ένα ταμπού. Τα διάφορα είδη κάνναβης και οι πολλές και διαφορετικές χρήσεις της. Προϊόντα που παράγονται από κλωστική κάνναβη. Πού βρίσκεται η αλήθεια, τελικά, αναφορικά με τα όσα ακούμε για την κάνναβη;

Οι αθλητικές δραστηριότητες του Φεστιβάλ:

Παρασκευή 6.10.2017
19:00 Τουρνουά ping – pong

Σάββατο 7.10.2017 & Κυριακή 8.10.2017
19:00 Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Τουρνουά μπάσκετ 3on3

Στο Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί μία σειρά σκακιστικών εκδηλώσεων, τις οποίες συνδιοργανώνουν και φέτος η Εφημερίδα «Αυγή», ο Αθλητικός Όμιλος «Ζήνων» Γλυφάδας, καθώς και εθελοντές.

Πιο αναλυτικά:
Παρασκευή 6.10.2017
19:00 Φιλική συνάντηση σκάκι με ομάδες των Kasapi (Ένωση Φιλιππινέζων Ελλάδας) και Ελλήνων σκακιστών
Σάββατο 7.10.2017
19:00 Γρήγορο σκάκι και επιδείξεις
Κυριακή 8.10.2017
19:00 Λύση προβλημάτων

Ο παιδότοπος θα λειτουργεί και τις τρεις ημέρες από τις 18:00 έως τις 22:00
- Κατασκευές
- Ψυχοκινητικά Παιχνίδια
- Face painting
- Ζογκλέρ
- Αφήγηση Παραμυθιών
- Εικαστικές δραστηριότητες

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 6.10.2017
- Δραστηριότητες με θέμα: Ένα παιδί μετράει τα αστέρια.
- 19:30 Θεατρική Παράσταση «Κουκουμπλής» από την θεατρική ομάδα ''ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ''.
Σάββατο 7.10.2017
- Δραστηριότητες με θέμα: Ένας κόσμος διαφορετικός, ένας κόσμος ίσος.
- 19:00 Εκπαιδευτική Παράσταση Κουκλοθεάτρου «Ο φίλος μου ο Τόμπυ» από την θεατρική ομάδα ''Παπαλάνγκι''.
Κυριακή 8.10.2017
- Δραστηριότητες με θέμα: Κρατάμε τον κόσμο στα χέρια μας, δίνουμε ζωή στο περιβάλλον.
- 19:00 Θεατρική Παράσταση «Ο λύκος κάνει bullying» με την θεατρική ομάδα ''ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ''.

Το Σπούτνικ Festival 2017 θα φιλοξενήσει το "Χωριό Αλληλεγγύης" με δομές αλληλεγγύης, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες κοινωνικής αυτοδιαχείρισης.

Στα πλαίσια του "Χωριού Αλληλεγγύης", θα διοργανωθούν και οι παρακάτω συζητήσεις:

Σάββατο 7.10.2017
19:00 Workshop "Από τις Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες, στις Αγορές Καταναλωτών"
Συμμετέχουν:
- Σάββας Αθανασίου (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ''Χελώνα'')
- Βαρθολομαίος Κύβελος (Λίμανι της Αγωνίας)
- Αθηνά Μερτζέλου (Στέκι Αλληλεγγύης Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος)
- Ανδρέας Παυλόπουλος (Μελισσοπαραγωγός από την Αττική)
Συντονίζει ο Χρήστος Προβέζης (Αλληλεγγύη για Όλους)

Κυριακή 8.10.2017
19:00 Workshop "Για μια κοινωνία ισότητας, ισονομίας και ελευθερίας: δομές αλληλεγγύης, η επόμενη μέρα"
Συμμετέχουν:
- Χαρά Ματσούκα (Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας)
- Μιχάλης Υδραίος (Μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ)
- Κώστας Βενιώτης (Αλληλεγγύη για Όλους)
- Παναγιώτης Καλεσιώρης (Στέκι «Καρντελέν» - Ξάνθη)
Συντονίζει η Βενετία Γραικού (Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου).


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανανεώνεται καθημερινά.
Δέστε τις ζώνες σας, το δεύτερο ταξίδι μας μόλις ξεκίνησε!

Εισιτήρια
Μονοήμερη Είσοδος: 5 Ευρώ
Τριήμερη Είσοδος: 12 Ευρώ

Οι πόρτες ανοίγουν στις 6μ.μ
Θα υπάρχει πρόσβαση σε όλους του χώρους του φεστιβάλ για ΑμεΑ.

Πληροφορίες
Website: fest.spoutnik.gr
Email: [email protected]

Facebook: ΣΠΟΥΤΝΙΚ- Sputnik Magazine – Πολυχώρος Σπούτνικ – Σπούτνικ Festival 2017 

Προβλήθηκε 962 φορές

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2024.

Τον Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα, Jon Fosse, βραβευμένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023, επέλεξε φέτος το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για τη συγγραφή του μηνύματος.