Νέο μπλόκο στην επένδυση του Ελληνικού μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο οικολογικών οργανώσεων οι οποίες υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού (6.168.759 τ.μ.) δεν υπάγονται στις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα στο ΣτΕ προσέφυγαν το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Οικολογική Συνεργασία, οι οποίες οργανώσεις στρέφονται κατά της Συντονιστικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αλλά και του δασάρχη Πειραιά.

Όπως υποστηρίζουν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τις δασικές εκτάσεις από την οποία διάταξη συνάγεται και η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη.

Πρόκειται για το δεύτερο εμπόδιο μετά τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται πως αύριο, Τρίτη, συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για να συζητήσει και πιθανόν να αποφανθεί για το θέμα των αρχαίων στην περιοχή.

Δεν είναι δάσος η έκταση των 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό- Δεκτή η ένσταση

Την ίδια ώρα, δεκτή έγινε η ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά για τα 37 στρέμματα, έκταση που είχε χαρακτηρίσει δάσος.

Η επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την ένσταση της Ελληνικό ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά με την οποία 37 στρέμματα περίπου της έκτασης θεωρούντο δασική περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες.

Με την απόφαση της επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων εθεωρείτο ότι κλείνει το ένα από τα δύο βασικά εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό.

Σημειώνεται ότι το κομμάτι των 37 στρεμμάτων που χαρακτήρισε ο δασάρχης Πειραιά ως δασική έκταση είναι κομβικής σημασίας για την επένδυση. «Έχουμε σχεδιάσει το ολοκληρωμένο resort ξενοδοχείο 1200 δωματίων, καζίνο, συνεδριακούς χώρους που θα συνδέεται με γέφυρα με την παραλιακή οδό.

«Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το business plan που σχεδιάστηκε από διεθνείς συμβούλους και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια. Δε μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι και να το πας αλλού! Δεν είναι Legoland» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Αύριο η συνεδρίαση του ΚΑΣ -Σε αναμμένα κάρβουρα η κυβέρνηση

Επειτα από αρκετές εβδομάδες καθυστερήσεων και...παλινωδιών, η κυβέρνηση αναμένει με αγωνία την απόφαση από την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα ανάψει το «πράσινο φως» για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ υπάρχουν τρία βασικά θέματα:

• της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
• του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης
• της κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή


Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου,δεν συνεπάγεται ότι περιορίζει τη δόμηση και άρα δεν φαίνεται να θέτει εμπόδια στο επενδυτικό σχέδιο στην περίπτωση που προκριθεί κάτι τέτοιο.

Σε... αναμμένα κάρβουνα

Και παρότι η ύπαρξη αρχαίων μνημείων δεν αμφισβητείται ούτε από τον επενδυτή, οι κυβερνητικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πιθανή αντίδρασή του στο ενδεχόμενο κήρυξης αρχαιολογικού χώρου.

Ο λόγος ανησυχίας τους οφείλεται στο γεγονός ουδείς γνωρίζει –όπως λένε- ποια μπορεί να είναι η πιθανή εξέλιξη αν ο επενδυτής αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί.

Συν τοις άλλοις, το θέμα του Ελληνικού δεν αφορά μόνο την εσωτερική πολιτική ατζέντα. Αντιθέτως, έχει τεθεί πολλάκις ως προαπαιτούμενο στις συνεδριάσεις του euroworking group αλλά και του eurogroup. Όπερ και σημαίνει ότι στο Μαξίμου δεν θέλουν να το βρουν μπροστά τους, διαμορφώνοντας ένα αρνητικό κλίμα αρχής γενομένης της τρίτης αξιολόγησης.

Άνω-κάτω Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση βρέθηκε σε εμφανή... σύγχυση. Πρωτοκλασάτα στελέχη και υπουργοί (Φίλης, Σκουρλέτης) υποστήριξαν δημόσια τους χειρισμούς της Μ. Βλαζάκη. Την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida που διαψεύδονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη, στο Πολιτικό Συμβούλιο κάποιοι εμφανίζονταν να ζητούν την αποπομπή της, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι εκρηκτικό.

Αυτό που μένει στην παρούσα φάση, είναι αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για λήξη του θρίλερ αύριο ή αν η υπόθεση του Ελληνικού, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ -καθώς σχετικοποιεί το φιλοεπενδυτικό προφίλ του Πρωθυπουργού- θα έχει και συνέχεια. Τέλος, από το Μαξίμου εμφανίζονται βέβαιοι ότι «όλα θα γίνουν σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου ανεξαρτήτως των πολιτικών και άλλων πιέσεων».

Πηγή: iefimerida.gr  

Προβλήθηκε 629 φορές

Γλυφάδα: Είχε κακοποιήσει την 21χρονη και στο παρελθόν και είχε εμπλακεί σε τροχαίο με εγκατάλειψη μόλις την προηγούμενη ημέρα ο 29χρονος αυτόχειρας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 29χρονος από τη Γλυφάδα, που έδωσε τέλος στη ζωή του, αφότου αστυνομικοί τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ήταν σεσημασμένος για υποθέσεις κλοπών, ναρκωτικών αλλά και εμπλοκής σε τροχαίο με εγκατάλειψη.