Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και στην κεντρική πλατεία της πόλης μας έχει στηθεί το «Χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου Ηλιούπολης».

Η επιχειρηματίας στην οποία κατακυρώθηκε μετά από δημοπρασία, το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την κεντρική πλατεία για διάστημα από 2-12-2017 έως 11-1-2018 κατέβαλε στον Δήμο για την εγκατάσταση και λειτουργία παγοδρομίου και θεματικού χριστουγεννιάτικου χωριού, (20 περίπτερα) ποσό 2.400 ευρώ.

Όπως προκύπτει από την απλή ανάγνωση της διακήρυξης δημοπρασίας που υπογράφεται από τον Δήμαρχο Ηλιούπολης, με αρ. πρωτ. 25418/15-9-2017 (ΑΔΑ: ΩΚΠΣΩΡΥ-ΣΨΜ) και από το μισθωτήριο που υπέγραψαν ο Δήμος Ηλιούπολης και η επιχειρηματίας στην οποία κατακυρώθηκε η παραχώρηση της πλατείας, δεν υπάρχει πουθενά ο όρος, η υπομίσθωση των περιπτέρων που θα κάνει η μισθώτρια του χώρου σε αυτούς που θα νοικιάσουν τα περίπτερα, να γίνεται είτε με γραπτή συναίνεση του Δήμου Ηλιούπολης (όπως συμβαίνει συνήθως σε οποιαδήποτε επαγγελματική μίσθωση μεταξύ ιδιωτών) είτε ο Δήμος να εισπράττει κάποιο ποσοστό από αυτή την υπομίσθωση.

Άρα το ποσό της μίσθωσης των 20 περιπτέρων θα το εισπράξει ακέραιο η παραπάνω επιχειρηματίας.

Και μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4 της διακήρυξης δημοπρασίας που υπογράφει ο κ. Δήμαρχος «το κόστος του ρεύματος και του νερού για την λειτουργία της παγοπίστας και του χωριού θα βαρύνει τον Δήμο» και αυτό ακριβώς ορίζεται και στο υπ’ αριθμόν 4 όρο του από 24-11-2017 συμφωνητικού μίσθωσης που υπογράφει ως εκπρόσωπος του Δήμου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Σημειωτέον δε ότι ο παραπάνω όρος αναφέρεται στο κεφάλαιο υποχρεώσεων της μισθώτριας. Εξάλλου η χρήση του παγοδρομίου δεν είναι δωρεάν αφού στην διακήρυξη του διαγωνισμού αναφέρεται επί λέξει:14. Ο ανάδοχος. Για την χρήση του παγοδρομίου δικαιούται στην είσπραξη εισιτηρίου. Υποχρεούται να έχει τιμολόγιο για διαστήματα τουλάχιστον : 15 λεπτών μισής ώρας και μιας ημέρας. Η τιμή των 15 λεπτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2,50 ευρώ.
Δωρεάν είσοδος μόνο για τους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου.

Προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

Ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος δεν σκέφτηκαν ότι αυτά τα 20 περίπτερα που θα μείνουν σχεδόν ένα μήνα στην κεντρική πλατεία δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού στα καταστήματα της πόλης μας που καταβάλουν εκτός από φόρους ασφαλιστικές εισφορές σε μια δύσκολη δημοσιονομική περίοδο για την χώρα μας, πληρώνουν δημοτικά τέλη και ρεύμα και μάλιστα με αυξημένο συντελεστή ως επαγγελματικοί χώροι;

Γνωρίζει ο Δήμος ποιό είναι το αντίτιμο της ενοικίασης των περιπτέρων;

Γιατί ο Δήμος δεν παίρνει έστω ένα ποσοστό από τις υπομισθώσεις των 20 περιπτέρων που έγιναν;

Πόσο θα στοιχίσει το ρεύμα και το νερό που θα χρησιμοποιηθεί από τον ιδιώτη και το οποίο το αναλαμβάνει ο Δήμος δηλαδή οι δημότες της Ηλιούπολης;

Δεν θα μπορούσε να ληφθεί μέριμνα για να βοηθηθούν τα καταστήματα της πόλης μας που περιμένουν τις μέρες των γιορτών για να αυξήσουν τα έσοδά τους και να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους;

Ο λαός και οι επαγγελματίες της Πόλης, περιμένουν απαντήσεις.


Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προβλήθηκε 1811 φορές