Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης κ. Αραμπατζής Γαβριήλ υπέβαλε την Ειδική Πρόταση 5/2017 προς τον Δήμαρχο Ηλιούπολης, κ. Βασίλη Βαλασόπουλο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων τα οποία μπορούν να ληφθούν εκ μέρους του Δήμου.

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και, δύο χρόνια μετά, η ημερομηνία αυτή καθορίστηκε ως η Μέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Με ευκαιρία λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και λαμβάνοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι οι Συνήγοροι του Δημότη είναι θεσμοί με αποστολή, μεταξύ άλλων, την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Ηλιούπολης διατυπώνει ειδική πρόταση για την εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων χωρίς να επιχειρείται παράθεση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. με τίτλο «Ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προώθηση και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων - Τελική έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» και το Ψήφισμα 296 του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων» εστιάζουν στους εξής κυρίως πυλώνες:

- την σύμπραξη των ΟΤΑ με την Κοινωνία των Πολιτών μέσω της διαδικασίας της διαβούλευσης, αλλά και με άλλες καλές πρακτικές,

- την εκπαίδευση των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των αιρετών, ώστε να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών,

- την λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού εξέτασης καταγγελιών, υπό τη μορφή συνηγόρου (Ombudsman) και την παροχή πρόσβασης στην πληροφόρηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της θέσπισης Χαρτών ή άλλου ενημερωτικού υλικού,

-την λήψη υπόψη των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην κατάρτιση των προϋπολογισμών.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη προτείνει, στο πλαίσιο της προώθησης και υποστήριξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τον Δήμο Ηλιούπολης:

- να διερευνηθεί η επίγνωση της υποχρέωσης σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους και τα στελέχη του Δήμου, με την συμπλήρωση ερωτηματολογίου, σε επίπεδο Διευθύνσεων ή Αυτοτελών Γραφείων (χωρίς συλλογή προσωπικών δεδομένων),

- να αιτηθεί ο Δήμος Ηλιούπολης την συμμετοχή της στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

- να θεσπιστεί ο Κανονισμός Διαβούλευσης.

Ειδική Πρόταση (εδώ

πηγή: http://www.cityofilioupolis.gr

Προβλήθηκε 793 φορές