Ένα μωράκι τεσσάρων ημερών κοιμάται τυλιγμένο με κουβέρτες σε ένα καφάσι. Δίπλα του η μητέρα του το κοιτάζει τρυφερά.

Δεν πρόκειται για κάποια φολκλόρ αναπαράσταση της φάτνης, εν όψει Χριστουγέννων, στις στολισμένες ελληνικές πόλεις. Πρόκειται για ένα τραγικό στιγμιότυπο από την καθημερινή ζωή των προσφύγων στο κέντρο κράτησης της Μόριας, στη Μυτιλήνη.

Με τους πρόσφυγες να περνάνε τον δεύτερο χειμώνα σε αντίσκηνα, η εικόνα που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του φωτορεπόρτερ Γιώργου Μουτάφη αποτελεί καθημερινότητα για χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα η δημοτική αρχή της Μυτιλήνης επιχείρησε να μπλοκάρει την μεταφορά 50 οικίσκων στο νησί για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στη Μόρια.

Αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου απορριμματοφόρα του δήμου απέκλεισαν την μπουκαπόρτα του πλοίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος με αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας της Μόριας και κατοίκους του χωριού, στάθηκαν μπροστά στο πλοίο απαγορεύοντας έτσι την εκφόρτωση των οικίσκων.

Οι αντικατάσταση των σκηνών με οικίσκους αποτελούσε μέρος της δέσμης μέτρων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των αντίξοων καιρικών συνθηκών στους καταυλισμούς.

Τα εν λόγω μέτρα είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νεκροί στη Μόρια, δήλωση που προκάλεσε αίσθηση και πυροδότησε αντιδράσεις.

Τους πρώτους μήνες του 2017, οπότε και σημειώθηκαν έντονες χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Μυτιλήνη, τρεις πρόσφυγες πέθαναν από το κρύο.

www.documentonews.gr

Προβλήθηκε 850 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο), Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).