Το παλιό πολιτικό σύστημα στη χώρα μας και οι κατ’ εξοχήν εκφραστές του (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ) προφανώς πνέουν τα λοίσθια.

Ακόμη και οι τελευταίες προσπάθειες των ηγεσιών τους για μια επανάκαμψη δεν μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Τόσο το συνέδριο της ΝΔ όσο και το εγχείρημα της λεγόμενης κεντροαριστεράς χάθηκαν κάπου στην αχλή της καθημερινότητας.

Δεν είναι τυχαίο πως η λέξη «πασοκοποίηση» κάνει το γύρο της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια στον Τύπο όσο και σε ακαδημαϊκές έρευνες. Το ένα μετά το άλλο κραταιά κόμματα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας συντρίβονται στις εκλογές , βουλιάζουν σε εσωτερικές έριδες, αποκόβονται από την κοινωνική τους βάση, χάνουν τη θέση τους σαν κόμματα εξουσίας. Βέβαια η «πασοκοποίηση» εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικές συγκυρίες ανά περίπτωση.

Έτσι στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε για την εφαρμογή ενός μοναδικά σκληρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την οικοδόμηση (μαζί με τη ΝΔ, τον άλλο πόλο του δικομματισμού) του συστήματος διαφθοράς πελατειακού κράτους διαπλοκής και παραγωγικής καχεξίας που οδήγησε στη χρεωκοπία και τη συντριβή της κοινωνίας.

Όπως έγραψε ο ¶γγελος Ελεφάντης «το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κόσμο δημοκρατικό και αριστερό, δεν τον έκανε ούτε πιο αριστερό ούτε πιο δημοκρατικό. Τον έκανε κυνικό». Και το επιβεβαιώνουν άριστα οι σημερινοί αμοραλιστές της ηγετικής του ομάδας.

Κοντολογίς οι αρτηριοσκληρωτικές ηγεσίες της Σοσιαλδημοκρατίας είναι πλέον τόσο αποκομμένες από την κοινωνική τους βάση και τόσο βαθιά ενσωματωμένες στις τοπικές ολιγαρχίες των χώρων τους και στην Ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη ελίτ ώστε να προτιμούν να βουλιάξουν το καράβι μόνες τους παρά να του αλλάζουν κατεύθυνση.

Νέες πλέον δυνάμεις παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και καθορίζουν την πολιτική ζωή της χώρας. Η Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να οδηγήσει τις λαϊκές δυνάμεις που εκπροσωπεί σε μια νέα συνειδητότητα, να ψηλαφήσει στο παρελθόν τα αίτια της σημερινής κρίσης και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση.

Και όχι μόνο αυτό. Η μεταρρύθμιση των θεσμών (Σύνταγμα, Κρατική Διοίκηση, Φορολογικοί μηχανισμοί, Εκπαίδευση, Τοπική Αυτοδιοίκηση ) θα πρέπει να αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους σκοπούς. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεραπευτούν θεσμικές δυσλειτουργίες και αμαρτίες δεκαετιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτελέσει « αλλαγή καθεστώτος» όχι απλά κυβέρνησης.

Στη ριζική μεταρρύθμιση , στην επαναθεμελίωση των θεσμών θα κερδηθεί ή θα χαθεί η μάχη της καθημερινότητας και θα επιβιώσει ή θα αλλάξει ο καθεστωτισμός των προηγούμενων χρόνων.

Μαζί με τη μεταρρύθμιση των θεσμών και άλλες μικρές, αλλά όχι αμελητέες αλλαγές, που αφορούν τις μαθητικές παρελάσεις, τον αγιασμό στη Βουλή, την πρωινή προσευχή στα σχολεία, την υποδοχή του Αγίου Φωτός, τις αμυντικές δαπάνες, τη διάκριση των ρόλων Πολιτείας-Εκκλησίας αποτελούν τις στιγμές της τόλμης.

Σίγουρα ο ασφαλέστερος τρόπος για να επανασυνδεθεί μια πολιτική δύναμη με την κοινωνία είναι η χωρίς όρους, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς σκοπιμότητες επιστροφή στις αρχές της.

Και μαζί μ’ αυτά αδήριτη ανάγκη είναι να προταχθεί και το θέμα του μοντέλου κόμματος. ¶ραγε για να σώσουμε το κόμμα, πρέπει να εγκαταλείψουμε το σημερινό μοντέλο κόμματος που έχει βασιστεί σε αυτό που από παλιά ονομάστηκε «κόμμα νέου τύπου»; Ο χρόνος και ο χώρος της παραγωγικής διαδικασίας πλέον άλλαξε και η πολιτική αποκεντρώνεται.

Το καταστατικό συνέδριο του κόμματος αποτελεί μοναδική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί. Απόψεις και μοντέλα υπάρχουν πολλά. Τόλμη; Το ζητούμενο σήμερα είναι η σύνθεση, αλλά σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφού ο ύστερος καπιταλισμός δεν καταθέτει τα όπλα.

ΥΓ1. Στην Ηλιούπολη διαβάσαμε πρόσφατα, μεταξύ των άλλων, απόψεις όπως: «Ο Διαφωτισμός ήταν ο πατέρας του ναζισμού, του φασισμού και του κομμουνισμού». Ευλαβείς, Βλαμμένοι;

ΥΓ2. Νέα ήθη στην πολιτική ζωή της Ηλιούπολης. Πληροφορηθήκαμε πως ο Δήμαρχος έχει καταθέσει μήνυση εναντίον συμπολίτη μας με αφορμή την πυρκαγιά στον Υμηττό το 2015 και δήθεν επεισόδιο στο δημοτικό συμβούλιο. Αλόγιστο θάρρος; Φόβος; Πανικός; O tempora! O mores!

ΥΓ3. Νίκο, συγκρατήσου ... Νίκο, μες τον υπόκοσμο της γλώσσας...

Γενάρης 2018
Γιάννης Παπαδάτος
Δικηγόρος
Μέλος της Ο.Μ. Σύριζα Ηλιούπολης

Προβλήθηκε 239 φορές

Το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» σε εθνικές διαστάσεις (του Στάθη)

Όταν γίνεται μια πολιτική συζήτηση, μεταξύ φίλων, σε μια παρέα, σε ένα καφενείο, στην τηλεόραση, στο κοινοβούλιο, υπάρχουν συμφωνίες, διαφωνίες, βγαίνει άκρη, δεν βγαίνει άκρη, υπερισχύει η λογική, πρυτανεύει το παράλογο, κάποιοι πείθονται κάποιοι όχι, άλλοτε κατισχύει η αλήθεια διά της αποδείξεώς της κι άλλοτε πρυτανεύει η αλήθεια του καθενός – έτσι είναι οι συζητήσεις, οι αντιπαραθέσεις, ακόμα και οι πολεμικές.

Ρομπόλης: Εκρηξη της φτώχειας στην Ελλάδα από το 2019

Σύμφωνα με νέα μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Παντείου κ.Σάββα Ρομπόλη, με τις μειώσεις που έρχονται το 2019 -2020 η μέση σύνταξη, που σήμερα είναι 722 ευρώ, θα πέσει στα 480 ευρώ και αν εφαρμοστεί το 2020 και η μείωση του αφορολόγητου, οπότε θα μπουν οι χαμηλές συντάξεις στη φορολόγηση, τότε η μέση καθαρή σύνταξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 450 ευρώ

Λόγιες και λαϊκοδημώδεις φράσεις και εκφράσεις του ελληνικού δημόσιου βίου (Τά Πρασσεινάλογα!... του Στάθη)

Η Τουρκία ζώνει το Αφρίν. Επίσης ισχυρίζεται ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την από κοινού «ασφαλή απομάκρυνση» αμάχων απΆ το Μανμπίτζ (το οποίον έως τώρα οι Αμερικάνοι διεκήρυσσαν ότι θα προστατεύουν).

Κλίνατε επΆ (ακρο)δεξιά - Από το «πειρατικό του Στάθη» στο Ποντίκι, 8-3-2018

Η εδραιωμένη πλέον τάση της ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη (πρόσφατο παράδειγμα – αλλά και ειδικού ιστορικού βάρους – η Ιταλία), καθώς και η όλο και πιο απενοχοποιημένη διαδικασία σχηματισμού κυβερνήσεων δεξιάς - κεντροδεξιάς - ακροδεξιάς...