Η Ζωή Πετροπούλου (1925-2018) , ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ Ηλιούπολης και πρόεδρος των Εξορίστων Γυναικών στο Τρίκερι τα μετεμφυλιακά "πέτρινα χρόνια".

Μια ακόμα θαρραλέα αγωνίστρια, από την δρακογενιά της Εθνικής Αντίστασης, πέρασε στην αντίπερα όχθη της Αχερουσίας.

Συμμαθήτρια της Ηρώς Κωνσταντοπούλου στο 3ο Γυμνάσιο Πλάκας είχαν μυηθεί μαζί στην ΕΠΟΝ, την θρυλική νεολαιίστικη οργάνωση του ΕΑΜ.

Ήταν, ίσως, η τελευταία που είδε τον Νίκο Γιαταγατζή, γραμματέα του ΚΚΕ Ηλιούπολης, πριν αυτός πάρει τον δρόμο για την Αργυρούπολη και δολοφονηθεί από γερμανοτσολιάδες πίσω από την παλιά εκκλησία του Αι-Νικόλα.

Είχα την τύχη να την γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί της, στην ίδρυση και την λειτουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης. Ήταν μοναδική στις αφηγήσεις της προς τις ομάδες των μαθητών που επισκέπτονταν το Μουσείο και απαντούσε με υπομονή σε όλες τις ερωτήσεις τους, όπως μια καλή γιαγιά κάνει πάντα με τα αγαπημένα της εγγόνια.

Ήταν πολύτιμος συνεργάτης και αστείρευτη πηγή πληροφοριών για την Ηλιούπολη της Κατοχής και του Εμφυλίου, ακούραστη και πάντα πρόθυμη να βοηθήσει. Οι συνεντεύξεις της αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το Ψηφιακό Αρχείο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, όταν αυτό δημιουργηθεί.

Εκεί που πας, αν ανταμώσεις, την Ηρώ και τον Κομνηνό, τους φίλους σου ΕΠΟΝίτες που "έφυγαν" νωρίς, πες τους τα νέα μας. Και αν θελήσετε κάποια βραδιά, ας έρθετε και οι τρεις να παίξετε στο πιάνο της Ηρώς, εκεί στα αριστερά, τον Ύμνο της ΕΠΟΝ.

Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι, όπως πάντα.

Θα σε θυμάμαι με αγάπη για όσα απλόχερα χάρισες στους ανθρώπους θυσιάζοντας τα καλύτερά σου χρόνια.

Ο φίλος και συνεργάτης σου

Περικλής Καπετανόπουλος

Το τελευταίο αντίο στη Ζωή θα πουν αύριο, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές, στις 4 μ.μ στο Νεκροταφείο Καισαριανής. 

Προβλήθηκε 997 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...