Μια απόφαση που έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων πήρε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποφάσισε πως στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων μπορούν να απολύονται ακόμα... και και έγκυες γυναίκες.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο εργοδότης μπορεί να παίρνει «άφεση αμαρτιών» με το να εξηγεί στην έγκυο τους λόγους που την απολύει αλλά και τα κριτήρια που επέλεξε για να απολυθούν οι υπόλοιποι συνάδελφοί της.

Αφορμή υπήρξαν οι ομαδικές απολύσεις της Ισπανικής εταιρείας Bankia, στις οποίες ήταν μεσα και μια έγκυος με την υπόθεση να φτάνει στο δικαστήριο της Ε.Ε για… δικαίωση. Της εταιρείας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις αρχές του 2013 και συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου, η εταιρεία γνωστοποίησε στους εργαζόμενους πως θα ξεκινήσει ομαδικές απολύσεις. Μάλιστα συμφώνησε και με «εκπροσώπους» των εργαζομένων για τα κριτήρια με τα οποία αυτές θα γίνονταν.

Έτσι λοιπόν, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε και τη σύμβαση μιας εγκύου, επειδή όπως της είπες είχε «χαμηλή βαθμολογία» στην απόδοσή της.

Όπως είναι φυσικό η εργαζόμενη κατέφυγε στα Ισπανικά δικαστήρια. Σε πρώτη φάση δικαιώθηκε η εταιρεία, ενώ στην δεύτερη ζητήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή ο Ισπανικός νόμος που απαγορεύει την απόλυση εγκύου.

Έτσι λοιπόν η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο της Ε.Ε, το οποίο αποφάσισε πως η απόλυση εγκύου δεν… αντιβαίνει το νόμο που απαγορεύει την απόλυση εγκύου!

Κι αυτό διότι, όπως είπε, εάν η εταιρεία αιτιολογήσει την απόλυση, και οι λόγοι δεν συνδέονται με την κατάσταση της εγκυμοσύνης τότε… κανένα πρόβλημα.

Όλα αυτά βέβαια στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, και εάν αυτές οι απολύσεις συνάδουν με τα… «αντικειμενικά κριτήρια» που έχει θεσπίσει η επιχείρηση που τις κάνει.

Τέλος το Δικαστήριο της Ε.Ε επισημαίνει ότι δεδομένου ότι η οδηγία περιέχει κατώτατα όρια προστασίας, τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να διασφαλίσουν υψηλότερη προστασία στις εγκύους, λεχώνες ή γαλουχούσες εργαζόμενες.

https://www.newsit.gr 

Προβλήθηκε 850 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο), Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

Συμβούλιο της Επικρατείας: Αλλαγή επωνύμου όταν ο πατέρας ''εξαφανίζεται''

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εγκατάλειψη των παιδιών και η έλλειψη ουσιαστικού δεσμού με τον γονέα, το επώνυμο του οποίου φέρουν, δικαιολογεί την αλλαγή του για ψυχολογικούς λόγους και την υιοθέτηση του επωνύμου της μητέρας

Απεργία ΓΣΕΕ: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν από τις 09:30 το πρωί της Τετάρτης (17.4.24) στο κέντρο της Αθήνας, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.