Μία ιερή παραβολή για το καλό

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

''Θέλω όλα να τα εξηγήσω, όλα, όλα, όλα! Ω ναι! Νομίζετε πως είμαι ουτοπιστής; Ιδεολόγος; Ω όχι, οι σκέψεις μου είναι τόσο απλές… Δε με πιστεύετε; (VI) “Ο Ηλίθιος'', (1868) του Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι.

Πρεμιέρα Παρασκευή 13 Απριλίου

Ένας πρίγκιπας που θρυμματίζεται από καλοσύνη.

«Ο Ηλίθιος», ο πρίγκιπας Μίσκιν, πάσχων από επιληψία, επιστρέφει στη Ρωσία μετά από πολυετή απουσία. Στην Αγία Πετρούπολη περιφρονούν και χλευάζουν την αθωότητά του. Εκείνος όμως ανταποδίδει καλοσύνη. Όταν έξαφνα κληρονομεί μια μεγάλη περιουσία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για όλους η αγαθή φύση του πρίγκιπα είναι ακατανόητη και προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο ιερός «Ηλίθιος» όταν βρίσκεται στη δίνη των ανθρώπινων παθών, της απαξίωσης, της απληστίας, του έρωτα και της ζήλιας, απαντά με αυταπάρνηση, αγάπη και αυτοθυσία.

Όμως ποιος είναι καλός; Αυτός που δεν πράττει το κακό; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλός; Στην εποχή μας, και σε κάθε εποχή, έχουν μερίδιο οι καλοί άνθρωποι; Και πάνω απ’ όλα, υπάρχει περίπτωση ο καλός να μην «σταυρωθεί»;

Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, γράφεται εξ’ ολοκλήρου στην Ευρώπη, μακριά από την Ρωσία, σε μια εποχή απελπισίας, δριμύτατης φτώχιας και νοσταλγίας του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι για την πατρίδα. Με τις επιληπτικές κρίσεις να τον βασανίζουν και τις προσωπικές υπαρξιακές αγωνίες να τον ταλανίζουν, γεννιέται «Ο Ηλίθιος», ένα μυθιστόρημα που όπως σημείωνε ο ίδιος ο συγγραφέας «σχετίζεται με την απόδοση της εικόνας ενός πραγματικά καλού και θετικού ανθρώπου».

«Ο Ηλίθιος» είναι η εικόνα μιας κοινωνίας που φαίνεται να θέλει να ξορκίσει το κακό και να αναζητά το καλό. Ο “ιερός μωρός”, όπως χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι, ο πρίγκιπας Μίσκιν, ο ηλίθιος, κηρύττει την αγάπη. Αγάπη. Αγάπη που οδηγεί πάντα στην σταύρωση.

 

Σημείωμα Νίκου Διαμαντή
Ημείς μωροί δια Χριστόν, υμείς δε φρόνιμοι εν Χριστώ
Προς Κορινθίους επιστολή Αποστόλου Παύλου (Α Κορινθίους 4,10 )

Ένας πρίγκιπας που θρυμματίζεται από καλοσύνη.
Όμως τι σημαίνει «καλός» ; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλός; Στην εποχή μας, και σε κάθε εποχή, «χωράνε» οι καλοί άνθρωποι; Και πάνω απ’ όλα, υπάρχει περίπτωση να μην τους «σταυρώσουμε»;
Στο μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι Ο Ηλίθιος, το οποίο έχει ως κεντρικό ήρωα τον πρίγκιπα Μίσκιν τα ερωτήματα είναι πολλά …
Γραμμένο εξ’ ολοκλήρου στην Ευρώπη, μακριά από την Ρωσία, σε μια εποχή απελπισίας, δριμύτατης φτώχιας και νοσταλγίας του Φιοντόρ για την πατρίδα. Με τις επιληπτικές κρίσεις να τον βασανίζουν και τις προσωπικές υπαρξιακές αγωνίες να τον ταλανίζουν, γράφει τον Ηλίθιο.
Ένα μυθιστόρημα που όπως σημείωνε ο ίδιος «σχετίζεται με την απόδοση της εικόνας ενός πραγματικά καλού και θετικού ανθρώπου».
Ο Ηλίθιος είναι η εικόνα μιας κοινωνίας που θέλει να ξορκίσει το κακό και μοιάζει να αναζητά το καλό.
Ο “ιερός μωρός” όπως χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι πρίγκιπας Μίσκιν, ο ηλίθιος, κηρύττει την αγάπη.
Αγάπη. Αγάπη που οδηγεί στη σταύρωση.
Μία ιερή παραβολή για το καλό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση – Διασκευή: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης
Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής
Σκηνικά – Κοστούμια: Λίλη Πεζανού
Μουσική – Sound Design: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κίνηση: Γιάννης Γιαπλές
Δημιουργία Video παράστασης: Xρυσούλα Κοροβέση
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Μαργαρίτη
Β’ Bοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Μόργκαν Κωνσταντουδάκης

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Promo Video: Μιχάλης Μαυρομούστακος

Παίζουν:
Πέτρος Φιλιππίδης
Γιάννης Στάνκογλου
Μαρία Κίτσου
Λένα Παπαληγούρα
Γιώργος Κωνσταντίνου
Γιώτα Φέστα
Ιωάννης Παπαζήσης
Γιώργος Δεπάστας
Στάθης Μαντζώρος
Χάρης Χιώτης

Συμμετέχει το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro:

Αλεξανδράκης Στέλιος, Αλμυράντη Ειρήνη, Αμπραχαμιάν Μαρία ,Αργύρη Πηνελόπη, Αριστείδη Τίνα, Βαραμογιάννη-Μαματσή Βασιλική, Βλάχου Μαρία, Γουρουντή Ανθή, Δάλλας Κωνσταντίνος, Δανά Μικαέλα, Δημόγλου Ηλέκτρα, Δροσινού Χριστίνα, Καισαρίνης Σταύρος, Καραγιάννης Στράτος, Κολοσιώνης Δημήτρης,Κουκουράκης Ιωσήφ, Κουρσάρη Κυριακή, Κουρσάρης Χαράλαμπος, Κυριακίδου Ειρήνη, Κυριακίδου Φωτεινή, Κωστήρη Αγάθη, Μαματσή Νίκη, Μανταλόβα Ανδριάννα, Μάντζαρης Θανάσης, Μαυρογιάννη Τζένια, Μαυρομάτη Σοφία, Πηνελόπη,Μπαξεβανάκη Κατερίνα, Μπαρμπαγιάννη Ελένη, Μπούμπουλη Χρυσάνθη, Ξενοκτιστάκη Εβίτα, Οδαμπόσογλου Αλεξάνδρα, Πανδής Χριστόφορος, Παπαχειμώνα Κλεοπάτρα, Πουλέτσος Κώστας, Ράπτης Χρήστος, Ροδίτη Μαρίνα, Ρόμπας Ιωάννης,Ρούσου Αλεξία, Σκούτας Παναγιώτης, Τζίτζη Ελεάνvα, Τζίτζη Μαργιάννα, Τσουμπρής Διονύσης, Φουντουλάκη Ευαγγελία, Χυτήρη Σταυρούλα

Συμμετέχουν οι: Βεατρίκη Μίνα, Βούλγαρη Μαίρη, Κέντογλου Μελίνα, Κερολλάρη Ελένη, Μακρομαρίδου Βέρα, Στάικου Δήμητρα, Φωτίδη Σοφιάνα – Ανθίπη 

http://artinfo.gr

Προβλήθηκε 1234 φορές

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2024.

Τον Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα, Jon Fosse, βραβευμένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023, επέλεξε φέτος το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για τη συγγραφή του μηνύματος.