Άροτρα στο μουσείο

Αλήθεια η περικοπή των συντάξεων δεν είναι εθνικό θέμα; Η ανασκολόπιση της εργασίας δεν επηρεάζει την εθνική άμυνα; Η αποδόμηση της εθνικής ταυτότητας δεν κάνει τη χώρα ευάλωτη;

Βεβαίως, εδώ και καιρό στην Ελλάδα είμαστε εγκλωβισμένοι στο οξύμωρο να αναφερόμαστε σε σκέψεις που θα αφορούσαν ένα κράτος κι όχι ένα προτεκτοράτο.

Κι έτσι, οι όποιες σκέψεις, προτάσεις, πολιτικές μετεωρίζονται στα πέριξ μιας ουτοπίας, που δεν μπορεί να ανατάξει τη δυστοπία μέσα στην οποίαν ζούμε.

Αν δηλαδή βρισκόμαστε σε κατάσταση υποτέλειας, δεν είναι μάταιο, αλλά κωμικό να μετερχόμεθα ορολογία αυτεξούσιου – να ομιλούμε δηλαδή για διαπραγματεύσεις περί το οτιδήποτε. Αυτό που ονομάζουμε διαπραγματεύσεις είναι στην πραγματικότητα υπαγορεύσεις.

Και το μόνον που μπορεί να κάνει η (κάθε) κυβέρνηση (εντολοδόχων) είναι να διαχειρίζεται επικοινωνιακώς το φαρμάκι – ήτοι να χρυσώνει τα χάπια, να βαφτίζει κρέας τα ψάρια και να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται (δηλαδή δέχεται υπαγορεύσεις για) τρία κυρίως θέματα: το χρέος, το όνομα και την καθαρή έξοδο.

Εκ των πραγμάτων η κατάληξη και των τριών θεμάτων δεν μπορεί να είναι ευνοϊκή για εκείνον (δηλαδή εμάς) που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, όπως, εν προκειμένω, μια κυβέρνηση που έχει παροπλίσει τον λαό της. Πόσω μάλλον, όταν ο λαός αυτός διώκεται είτε με την ανοχή είτε με τη συνενοχή της κυβέρνησής του.

Ο ιδρυτικός μύθος των χιλιόχρονων (κι όχι μόνον) Ρωμαίων αποτυπώνεται στο ρητό «με το σπαθί και με το άροτρο».

Αν δεν έχεις άροτρο (παραγωγή), δεν έχεις σπαθί (άμυνα). Κι αν δεν έχεις σπαθί, δεν μπορείς να προστατέψεις το άροτρο…

Πλην όμως, και για το άροτρο και για το σπαθί, είναι «βαριά η καλογερική»…

e-mail: stathispontiki@gmail.com 

Προβλήθηκε 58 φορές

ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ; (του Νίκου Καραβέλου)

«Στους περασμένους αιώνες, έλεγε κάποιος διανοητής, η βασική σκέψη του ανθρώπου ήταν αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο. Στη σημερινή μας εποχή ο άνθρωπος αναρωτιέται αν υπάρχει ζωή πριν από τον θάνατο». (Ιάσων Ευαγγέλου, «Γλώσσα και Παιδεία)

Η μπόχα πίσω από τα σκουπίδια (Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης)

Εμείς ζούμε τα βουνά των σκουπιδιών που στοιβάζονται μπροστά στα σπίτια μας εδώ και μια βδομάδα, αλλά εσείς δεν ξέρετε ότι από τα 161 εκατ. ευρώ, που έχει διαθέσει η ΕΕ για τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, έχουν εγκριθεί μόνο 4 εκατ.!

Με τις αναπροσαρμογές του ΕΝΦΙΑ μήπως τελικά μας θεωρούν κροίσους; (Κώστας Πουπάκης)

Μπορεί τα μάτια μας να είναι στραμμένα στην Εθνική ήττα για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας με την εκχώρηση ονόματος, γλώσσας, ταυτότητας, αλλά δεν μπορούμε ταυτόχρονα να μην κοιτάμε και να μην ασχολούμαστε και με τα προβλήματα της καθημερινότητας, που δυστυχώς μας αγγίζουν όπως ο ΕΝΦΙΑ-που κάποιοι τάχα θα καταργούσαν-, με τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικων αξιών και τις σοβαρές τους συνέπειες.