ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου (Γ’ Τμήμα) προς τον οποίον είχαν προσφύγει οι κληρονόμοι των Νασταίων σφετεριστών της δημόσιας γης στην πόλη μας και ευρύτερα στους δήμους Αργυρούπολης – Αλίμου κλείνει θετικά ένας κύκλος μακρόχρονων αγώνων του λαού της πόλης για προστασία της δημόσιας περιουσίας από τις ορέξεις των καταπατητών που για χρόνια λυμαίνονταν την ευρύτερη περιοχή.

Με τα χρυσόβουλα του Σουλτάνου και τις πλάτες των μηχανισμών του κράτους oι Νασταίοι που κατείχαν 400 στρέμματα πούλησαν πάνω από 6χιλιάδες στην περιοχή από τον μεσοπόλεμο μέχρι και την δεκαετία του 70. Οι κληρονόμοι τους συνέχισαν τις προκλητικές τους απαιτήσεις μέχρι τις μέρες μας με την συνηγορία πανεπιστημιακών καθηγητών, μεγαλοδικηγόρων, κυβερνητικών παραγόντων.

Η μάχη και διάρκεια των αγώνων για την προστασία της δημόσιας γης στην περιοχή από την αφετηρία της μπολιάστηκε αποφασιστικά με την σφραγίδα των λαϊκών αγώνων και κινητοποιήσεων.

Ήταν οι μαζικές κινητοποιήσεις και η λαϊκή αποφασιστικότητα, με επικεφαλής τον δήμαρχο Δημήτρη Κιντή και την δημοτική αρχή των Κομμουνιστών που το 1984 εξανάγκασαν την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να καταγράψει επιτέλους την καταπατημένη γη ως δημόσια γη.

Να δοθεί στην συνέχεια η χρήση ενός μεγάλου μέρους της ώστε να στεγαστούν πλήθος από λαϊκές ανάγκες όπως είναι σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, να διαμορφώσουν πάρκα και ελεύθεροι χώροι, το ανοιχτό Θέατρο της πόλης, το σύνολο σχεδόν των αθλητικών κέντρων που έχουμε σήμερα, παιδικές χαρές, το κτίριο του ΙΚΑ και του ΟΠΕ στην περιοχή, το Μουσείο της Αντίστασης, σώθηκε το Χαλικάκι σαν ελεύθερος χώρος κ.α.

Σημαντικό στοιχείο των λαϊκών κινητοποιήσεων που ξεχωρίζει στην πρώτη περίοδο οι ανεβασμένες μορφές πάλης που ξεδιπλώθηκαν.

Με την μορφή της κατάληψης και της περιφρούρησης τέθηκαν σε άμεση λειτουργία ο θερινός κινηματογράφος ως δημοτικός, το Πνευματικό Κέντρο στην πλατεία της Κάτω Ηλιούπολης. Αποτέλεσμα αυτής της αποφασιστικότητας ήταν και να λειτουργήσουν αυτές οι δομές ως όαση και ορμητήριο πολιτισμού για χρόνια και να καταγράφουν ως δημόσια περιουσία και να γλυτώσουν από τα νύχια των καταπατητών, με βάση και την πρόσφατη απόφαση, τα οικοδομικά τετράγωνα που τα περιβάλλουν.

Με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου η δημόσιά γη αναγνωρίζεται επιτέλους και νομικά ως τέτοια.

Παρά την θετική κατάληξη ως ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο καλούμε τον λαό και την νεολαία της πόλης να μην εφησυχάσουν. Η περιφρούρηση της δημόσιας γης είναι άρρηκτα δεμένη με την αξιοποίηση της για τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Έτσι μπόρεσε να σωθεί μέχρι τώρα και αυτός είναι και ο μόνος σίγουρος δρόμος, ώστε πραγματικά να υπηρετήσει λαϊκές ανάγκες στους αντίστοιχους δήμους, να αποδοθεί από το κράτος, με την ευθύνη της Κυβέρνησης, άμεσα στους δήμους, ώστε ιεραρχημένο και σχεδιασμένα, να καλύψει τις διαπιστωμένες ανάγκες του λαού της περιοχής. Για να αποκλειστεί το ξεπούλημα της και η «αξιοποίηση» της από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ας μην ξεχάσει ακόμη ο λαός μας ότι η χώρα είναι στην αντιδραστική στρούγκα της ΕΕ και οι απόγονοι των σφετεριστών της δημόσιας γης θα αξιοποιήσουν τα νομικά μονοπάτια των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Ένας Ευρωπαϊκό θεσμός που υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα «την ατομική ιδιοκτησία», απέναντι στο συλλογικό και κοινωνικό συμφέρον, θεμέλιος λίθος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της Ευρωένωσης.

Αυτό το δρόμο είναι παραπάνω από βέβαιο ότι “θα τον ανιχνεύσουν” οι επίγονοι των Νασταίων με την συνδρομή «επιφανών νομικών”. Αρνητικές αποφάσεις απόσχισης μέρους της δημόσιας γης, υπέρ ιδιωτών και αχυρανθρώπων των Νασταίων από το συγκεκριμένο δικαστήριο έχουμε ήδη στην πόλη μας εδώ και μια 10ετια (παιδική χαρά στο Νησάκι).

Ας μας διαφεύγει ακόμη ότι σήμερα η ΕΤΑΔ, (η εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται το σύνολο της δημοσίας ακίνητης περιουσίας) δεν κινείται με οδηγό την κάλυψη των λαϊκών αναγκών αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ΤΑΥΠΕΔ. Του υπερταμείου που διαχειρίζεται σήμερα το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της χώρας με στόχο την λεγόμενη εξυπηρέτηση του χρέους, των δανειστών της χώρας.

Ο κίνδυνος “αξιοποίησης” της δημοσίας γης με αιχμή και άξονα τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι και ανοιχτός και οφθαλμοφανής για όλους όσους δεν θέλουν να εθελοτυφλούν για το τι γίνεται στην χώρα. Με ποιους όρους και για ποιους χαράσσεται ο νέος κύκλος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και η λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή από κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα και δυνάμεις.

Στο επίκεντρο «της δίκαιης ανάπτυξης» και «της ανασυγκρότησης της χώρας» από κυβερνηση – αστικα κόμματα – κεφάλαιο είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι οι λαϊκές ανάγκες που ατενίζοντα ως κόστος. Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα βαθειά άδικο σύστημα δεν υπάρχει. Οι λαϊκοι φορείς, η νεολαία και η δράση τους θα είναι ο καθοριστικός και ο κρίσιμος παράγοντας και το ζήτημα αξιοποίησης της δημόσια περιουσίας στην πόλη και ποιον τελικά θα υπηρετήσει.

Ως ΚΚΕ έχουμε βαθειά την πεποίθηση ότι ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που και πάλι πρέπει να πρωτοστατήσει ώστε να περιφρουρηθεί και να αποδοθεί η δημόσια γη για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Καλούμε το λαό και τους φορείς του να μπουν μπροστά και πάλι.

Να απαιτήσουν την παραχώρηση της δημόσιας γης για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας της περιοχής.

Για την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, σε δομές για το παιδί που είναι από λειψές έως ανύπαρκτες και στην περιοχή μας, δομές για την οικογένεια, πάρκα, ελεύθεροι χώροι, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές. Να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν την κρατική χρηματοδότηση ενός τέτοιου σχεδιασμού.

Άμεσα να προστατευτούν ώστε να μην ξεπουληθούν ή εμπορευματοποιηθούν τα φιλέτα οικοδομικά τετράγωνα στην Κεντρική πλατεία και την πλατεία της Κάτω Ηλιούπολης.

Το δημοτικό συμβούλιο να προσδιορίσει σε συνέργεια με τους λαικούς φορείς και τον λαό της περιοχής, την χρήση όλων των δημοσίων ακινήτων για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς και στην βάση διαπιστωμένων και ιεραρχημένων αναγκών να απαιτήσει την παραχώρηση τους και την ένταξη τους σε προγράμματα δημόσιων επενδύσεων.

Να προστατευτεί με κάθε αναγκαίο μέσο και μέτρο – μέρος της δημόσιας γης που συνεχίζουν να επιβουλεύονται και να εποφθαλμιούν ουρές και αχυράνθρωποι των καταπατητών. 

Προβλήθηκε 588 φορές

Ηλιούπολη: Οκτώ μήνες με αναστολή στον οδοντοτεχνίτη που παρίστανε τον οδοντίατρο

Το πραγματικό επάγγελμα του ήταν οδοντοτεχνίτης, ωστόσο είχε ανοίξει παράνομα οδοντιατρείο και εργαζόταν ως οδοντίατρος κάτι που ο άτυχος ασθενής δεν γνώριζε, όταν τον επισκέφθηκε για πρώτη φορά.

Μέλος του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», η τελετή υποδοχής Επιτίμων, Τακτικών και Αντεπιστελλόντων μελών.