Πηγή: www.newpost.gr

Συνάντηση με τους δημάρχους Αλίμου, Αχαρνών, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Πεντέλης, Ρέντη, και Τρικκαίων είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης, o οποίος συντάχθηκε κατά του συστήματος απλής αναλογικής που προβλέπει το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για την Αυτοδιοίκηση.

«Κύριο θέμα συζήτησης με τους επτά δημάρχους, που τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής στις τοπικές κοινωνίες, ήταν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τρόπο εκλογής των δημάρχων, μέσα από τις διατάξεις του νομοσχέδιου του υπουργείου Εσωτερικών "Κλεισθένης Ι"», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος είναι αντίθετος με την «ισοπεδωτική απλή αναλογική που εισηγείται ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης», άκουσε τις επισημάνσεις των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο για το εκλογικό σύστημα, όσο και για τις αλλαγές που απαιτούνται για την ουσιαστική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης.

Όλοι συμφώνησαν ότι το «νομοσχέδιο Σκουρλέτη» προσθέτει προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση σε μια εποχή που σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται αποφάσεις για την αποκέντρωση και την ενίσχυση των τοπικών εξουσιών, αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, όμως, συμφώνησαν στην ανάγκη αλλαγής του σημερινού εκλογικού συστήματος που επιτρέπει σε δημάρχους που έχουν ψηφιστεί μόνο από το 20% του εκλογικού σώματος να έχουν απόλυτη πλειοψηφία δημοτικών συμβούλων.

Η πρόταση που διατυπώθηκε είναι ο δήμαρχος να αποκτά πλειοψηφία αν συγκεντρώσει την πρώτη Κυριακή 42%. Σε κάθε άλλη περίπτωση να παίρνει bonus ανάλογα με το ποσοστό του και να αποκτά την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αφού συνεργασθεί με άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Επίσης συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει ένα «σκαλοπάτι» της τάξης 3% με 5% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ θα πρέπει να διατηρηθεί η πενταετία στην θητεία των τοπικών αρχών.

Σημαντικό επίσης είναι, τόνισαν, οι ελεγκτές της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό, αλλά μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες που δεν θα επιτρέπουν αυθαιρεσίες κατ' εντολή της κρατικής διοίκησης. 

Προβλήθηκε 705 φορές