Πηγή: www.m.lifo.gr

Την ώρα που η Ευρώπη διχάζεται για το μεταναστευτικό, η Μεσόγειος συνεχίζει να γεμίζει νεκρούς καθώς πάνω από 200 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σε τρεις μέρες.

Περισσότεροι από 200 μετανάστες πνίγηκαν στη θάλασσα από το Σάββατο και έπειτα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών για τη φετινή χρονιά σε 1.000 και προκαλώντας φόβους ότι οι διακινητές παίρνουν επικίνδυνα ρίσκα λόγω της καταστολής που επιβάλλει η ιταλική κυβέρνηση και η Λιβυκή ακτοφυλακή.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανέφερε τη Δευτέρα ότι 276 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στη λιβυκή πρωτεύουσα τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων 16 επιζώντες από ένα πλοιάριο που μετέφερε 130 άτομα, εκ των οποίων οι 114 εξακολουθούν να αγνοούνται. Περισσότερα θανατηφόρα ναυάγια σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Την Τρίτη, η ακτοφυλακή της Λιβύης αναφέρθηκε σε επτά νεκρούς και σε άλλους 123 μετανάστες που διασώθηκαν.

Το ορόσημο των 1.000 θανάτων επετεύχθη την 1η Ιουλίου. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που περισσότεροι από 1.000 μετανάστες πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Ο Othman Belbeisi, ο επικεφαλής της αποστολής στη Λιβύη στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), ισχυρίστηκε ότι η «ανησυχητική αύξηση» των θανάτων ήταν απαράδεκτη.

«Οι διακινητές εκμεταλλεύονται την απελπισία των μεταναστών να εγκαταλείψουν προτού υπάρξουν περαιτέρω μέτρα καταστολής στις μεσογειακές διαδρομές γα πρόσβαση στην Ευρώπη», δήλωσε.

Συνολικά ο αριθμός των μεταναστών που φθάνει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης είναι κάτω σε στοιχεία του προηγούμενου έτους, αλλά το ποσοστό εκείνων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία και πνίγονται αυξάνεται.
 

Προβλήθηκε 897 φορές
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-05-2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. - Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.