Πηγή: Δήμος Ηλιούπολης

Με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τους ψεκασμούς για το Κουνούπι του Δυτικού Νείλου:

Είναι πάντα θεμιτός ο δημοκρατικός δημόσιος διάλογος και η πολιτική αντιπαράθεση που οδηγούν στην βελτίωση της εφαρμοσμένης πολιτικής, όμως όταν χρησιμοποιούνται ανακρίβειες με σκοπό την τρομοκράτηση του κοινού και την διέγερση ενός θυμικού ανασφάλειας και φόβου, οδηγούμαστε σε επικίνδυνους ατραπούς που θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον.

Είναι γνωστό βέβαια ότι δεν έχω καμία πολιτική συγγένεια με την Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου, ούτε έχω κανένα κίνητρο να την υποστηρίξω όμως με μοναδικό γνώμονα την σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μου θέλω να διευκρινίσω τα εξής:

Όχι! Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι ανοχύρωτη στο θέμα της αντιμετώπισης του κουνουπιού του Δυτικού Νείλου όπως ισχυρίζεται ο κ. Πατούλης.

Από πολύ νωρίς, εγκαίρως και ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων στο θέμα κατάλληλης χρονικής στιγμής των ψεκασμών η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το δήμο και με πλήρη ενημέρωση οδηγιών, προχώρησαν σε πολλαπλούς ψεκασμούς όπου και όπως προβλέπεται και με τα κατάλληλα εγκεκριμένα υλικά ψεκασμού.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα επτά ψεκασμούς προνυμφοκτονίας, ενώ ο όγδοος θα ξεκινήσει μέσα στον Αυγούστου σύμφωνα με τον ενδεδειγμένο προγραμματισμό σε χώρους αρμοδιότητάς της.

Παράλληλα Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο Απεντομώσεων ξεκίνησε εγκαίρως εφαρμογές κουνουποκτονίας που αποσκοπούν στην ελάττωση του πληθυσμού των κουνουπιών καθώς και στην μείωση των κρουσμάτων μόλυνσης από μεταδιδόμενα από τα κουνούπια προς στον άνθρωπο νοσήματα.

Ήδη έχουν εφαρμοστεί ανά 25ημερο οι πρώτες τέσσερις δόσεις των προνυμφοκτόνων και ακμαιοκτόνων σκευασμάτων ενώ αναμένονται και οι υπόλοιπες επαναληπτικές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου της παρούσας περιόδου κινδύνου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Λόγω της απρόβλεπτης εξάπλωσης των κουνουπιών και της σχεδόν ολοκληρωτικής μετακίνησής τους σε κάθε σημείο του Δήμου μας οι εφαρμογές αυτές εστιάζουν μόνο σε χώρους υψηλού συνωστισμού όπως είναι τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, οι πλατείες το γκαράζ του Δήμου, το νεκροταφείο, τα δημοτικά κτίρια τα ΚΕΠ, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, το Κολυμβητήριο, οι Αθλητικοί Χώροι και τα Άλση, καθώς και σε 250 φρεάτια του Δήμου μας και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν ιδιωτικές οικίες, κήπους και οποιαδήποτε άλλη εστία βρίσκεται εντός ή εκτός ιδιωτικού χώρου.

Στα πλαίσια των προαναφερθέντων, ο Δήμος σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο Απεντομώσεων εφαρμόζει εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακμαιοκτόνα (cypermethrin 10%) και προνυμφοκτόνα (Diflubenzuron 15%) σκευάσματα στα επίμαχα σημεία που προαναφέρθηκαν με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών στον Δήμο μας. Λόγω της φύσης των εφαρμογών οι επεμβάσεις στοχεύουν στην μείωση ή/και στη διατήρηση των πληθυσμών των κουνουπιών σε χαμηλά επίπεδα (όπως Πανευρωπαϊκά γίνεται σε αντίστοιχες εφαρμογές άλλων Περιφερειών και Δήμων), επομένως σε καμιά περίπτωση δεν επιτυγχάνεται ολοκληρωτική εξολόθρευση των κουνουπιών.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014 και 2017, κατά τους θερινούς μήνες, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Σύμφωνα με καταγραφές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), το 2018, μέχρι τις 3 Αυγούστου, έχουν συνολικά καταγραφεί 111 κρούσματα της νόσου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 51 κρούσματα στην Ιταλία , 43 κρούσματα στην Ελλάδα, 10 κρούσματα στην Ουγγαρία και 7 στη Ρουμανία, ενώ 70 κρούσματα έχουν καταγραφεί ήδη και στη Σερβία. Επίσης, καταγράφεται τρέχουσα απότομη αύξηση των κρουσμάτων, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες (όπως στην Ιταλία και στη Σερβία).

Δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, κρίνεται αναμενόμενη η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα, κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ θεωρείται πιθανή η επανεμφάνιση και τις επόμενες περιόδους μετάδοσης.

Εκτός των ψεκασμών ο Δήμος Ηλιούπολης και η Περιφέρεια Αττικής έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και για την απαραίτητη ατομική αντιμετώπιση των κουνουπιών του Δυτικού Νείλου από τους πολίτες.

Το δημόσιο συμφέρον λοιπόν σ΄αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται την ορθή και πλήρη ενημέρωση και όχι την παραπληροφόρηση που σαφώς έχει πολιτικές επιδιώξεις και σκοπούς.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης

Βασίλης Βαλασόπουλος 

Προβλήθηκε 2531 φορές

Mεταφορά του Αγάλματος του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στην πλατεία της 25ης Μαρτίου στην Ηλιούπολη

Ο χώρος στην πλατεία της 25ης Μαρτίου διαμορφώθηκε με συντονισμένες εργασίες για να υποδεχθεί το άγαλμα, τοποθετήθηκαν 2 κολώνες με Led για να φωτίζεται ο Εθνικός μας Ήρωας και να τιμάται όπως του αξίζει.