Η «κραυγή της σιωπής» είναι το ένατο βιβλίο του Σπύρου Τζόκα και παρουσιάζεται σε δραματοποιημένη μορφή την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής.

 

 
Στον ίδιο χώρο που πρωτοπαρουσιάστηκαν και τα προηγούμενα, λίγα μέτρα από τη γειτονιά που γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να ζει ο συγγραφέας.

 

 
«Η Kραυγή της Σιωπής»  φιλοδοξεί να θέσει ένα λιθαράκι στη θεμελίωση της ατομικής και συλλογικής μνήμης.

 

 
Πρόκειται για  ένα ιστορικό μυθιστόρημα μνήμης. Παρακολουθεί τη συγκλονιστική  ιστορία του έθνους μας μέσα από τη ζωή, τις ελπίδες, τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις ματαιώσεις  μιας τραγικής οικογένειας: της οικογένειας του Μιχάλη και της Όλγας Κοντούλη. 

 

 
Η οικογένεια Κοντούλη βίωσε τις δραματικές περιόδους της πατρίδας μας με επώδυνο τρόπο: η μεγάλη ιδέα που τους είχε κυριεύσει όλους, η ανασφάλεια του μικρασιατικού ελληνισμού αλλά και των άλλων αλλόθρησκων, η εξαθλίωση στα Αμελέ Ταμπούρια, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και οι εκτοπισμοί των Χριστιανών.  Και μετά οι ελπίδες, οι προσδοκίες: «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» με τη Συνθήκη των Σεβρών!  Ύστερα η τραγωδία στην προκυμαία της Σμύρνης και μετά το σκοτάδι και η απώλεια. Και η πορεία στο λασπωμένο δρόμο που δεν είχε τελειωμό. 

 

 
Δύσκολες μέρες. Στη Σμύρνη τα πλοία των «συμμάχων» τους έριχναν καυτό νερό για να τραβήξουν τα απλωμένα χέρια τους. Τους έκαιγαν τα χέρια για να μην πιαστούν από την ελπίδα.  Στην Ελλάδα τους έκαιγαν τις καρδιές, για να μην ορθοποδήσουν.  Γκιαούρηδες ή Ρωμιοί στη Μικρασία, Τούρκοι ή Τουρκόσποροι στην Ελλάδα. Και μετά οι αγώνες των προσφύγων να στεριώσουν στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.

 

 
Η οικογένεια Κοντούλη εγκαθίσταται στην Κοκκινιά. Μεγάλη οικογένεια·  επτά παιδιά. Τα έξι γεννήθηκαν στη Μικρασία και ευτυχώς σώθηκαν. Το τελευταίο παιδί γεννήθηκε στην Ελλάδα, ο Βασιλάκης. Μεταξύ αυτών και ο Σπύρος, ο ήρωας του μυθιστορήματος.

 

 
Και μόλις στέριωσαν στους νέους τόπους, στα αποκαΐδια του προηγούμενου πολέμου, φούντωσε ο νέος· τότε που ο προσφυγικός ελληνισμός έστρωνε τη νέα του ζωή. Ακολούθησαν η Κατοχή και η εθνική αντίσταση, οι φυλακίσεις, οι  εξορίες και οι εκτελέσεις. Στα χρόνια αυτά ορθώνει το ανάστημα του και ο Σπύρος Κοντούλης, μεγάλος ποδοσφαιριστής της εποχής του Μεσοπολέμου, που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ και την Εθνική Ελλάδας, αλλά και μεγάλη ψυχή, ατρόμητη.

 

 
Η Κραυγή της Σιωπής είναι η απόλυτη σιγή αλλά, ταυτόχρονα, και η τόσο εκκωφαντική της μάνας, της κάθε μάνας  για τα  χαμένα παιδιά της.

 

 
Η διαχρονική κραυγή της μικρασιάτισσας μάνας που κυνηγημένη διαφύλαξε τα παιδιά της στον κατατρεγμό και της τα πήραν λίγα χρόνια αργότερα οι κατακτητές Γερμανοί και οι δοσίλογοι Έλληνες.  

 

 
Αυτή την εκκωφαντική σιωπή, την κραυγή της σιωπής, επέβαλε η Όλγα Κοντούλη για πάντα. Απόλυτη σιγή στην οικογένεια. Είχε μια παράξενη δύναμη και συγκίνηση αυτή η σιωπή. Ποτέ δεν παραδέχθηκε την «ήττα», το θάνατο.

 

 
Ποτέ.

www.kessariani-vironas.gr 

Προβλήθηκε 709 φορές