Βαρεθήκατε τα τυπικά cookies με κομματάκια σοκολάτας; Αυτή η συνταγή θα τους δώσει τη θαυμάσια γεύση και το άρωμα των παραδοσιακών μουστοκούλουρων σε ένα «πάντρεμα»-έκπληξη!

Μανώλης Στήθος

Φωτογραφία: The eaters / Δημήτρης Αλβανός


Επειδή μούστος φρέσκος αυτή την εποχή δεν υπάρχει, θα τον αντικαταστήσουμε με ένα μείγμα από καλής ποιότητας μελάσα και πετιμέζι.

20' προετοιμασία
10' ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 30'

Υλικά - Κομμάτια: 18
  •  500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  •  70 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  •  ελάχιστος ανθός αλατιού
  •  5 γρ. μαγειρική σόδα
  •  180 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, μετρημένος σουρωμένος
  •  180 γρ. μελάσα
  •  90 ml ηλιέλαιο
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  30 γρ. πετιμέζι
  •  250 γρ. σταγόνες μαύρης κουβερτούρας
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε cookies μουστοκούλουρο, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε μεγάλο μπολ καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και τον ανθό αλατιού.
  2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, προσεκτικά γιατί το μείγμα θα αφρίσει και θα φουσκώσει.
  3. Προσθέτουμε τη μελάσα, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Αδειάζουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε με λίγες κινήσεις, με το χέρι ή με μια ελαστική σπάτουλα.
  5. Προσθέτουμε και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε ελάχιστα και πάλι. Το ανακάτεμα σε όλη τη διαδικασία πρέπει να είναι λιγοστό, για να μη βγάλει το μείγμα το λάδι του.
  6. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή, ακόμα καλύτερα, για όλο το βράδυ, μέχρι το μείγμα να σφίξει καλά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί.
  8. Κόβουμε το μείγμα σε κομμάτια των 50 γρ. έκαστο και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Τις τοποθετούμε σε αράδες μέσα στο ταψί (όσες χωράνε), σε απόσταση 8 εκ. μεταξύ τους γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν αρκετά.
  9. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 8-20 λεπτά. Αν χρειάζεται, ψήνουμε και δεύτερη δόση.
  10. Αφήνουμε τα cookies να κρυώσουν εντελώς μέσα στα ταψιά πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 70 φορές

Ολυμπιακός - Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League στην OPAP Arena

Μετά τη νέα μεγαλειώδη εμφάνιση επί της Άστον Βίλα, ο Ολυμπιακός “τσέκαρε” το… εισιτήριο για τον τελικό του Conference League, ο οποίος και θα διεξαχθεί φέτος στην Ελλάδα και το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, την OPAP Arena.