Η φάβα όταν συνδυάζεται με την σαλτσάτη κάπαρη, μεταμορφώνεται σε ένα εξαιρετικό συνοδευτικό ή μεζέ.

Γρηγόρης Χέλμης και Μιχάλης Πουλαράκης

Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος


10' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά - Μερίδες: 4
Για τη φάβα
  •  250 γρ. φάβα
  •  1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
  •  220 ml ελαιόλαδο
  •  1 μικρό καρότο, σε φέτες
  •  700 ml νερό
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κάππαρη
  •  100 γρ. κάππαρη, μουλιασμένη σε χλιαρό νερό για 2 ώρες
  •  1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  •  1 κουτ. γλυκού κοφτό πελτές ντομάτας
  •  2 ντοματάκια κονσέρβας, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι
  •  5 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  40 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Φάβα
  1. Για να φτιάξουμε την φάβα λαδερή με κάππαρη, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις πάρει βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για τα πρώτα 10 λεπτά.
  3. Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας, για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά η φάβα, να διαλυθούν οι κόκκοι της και να έχει χυλώσει, έχοντας πιει όλο το νερό.
  4. Στο τέλος ανακατεύουμε έντονα για να γίνει πιο κρεμώδης.
Κάππαρη
  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  2. Ρίχνουμε τον πελτέ και καβουρδίζουμε ελαφρώς για 3-4 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με το ξίδι και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον άνηθο και τόσο νερό ώστε να σκεπάσει τα υλικά.
  5. Στραγγίζουμε την κάππαρη και την προσθέτουμε στο τηγάνι.
  6. Δίνουμε μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  7. Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  8. Σερβίρουμε τη φάβα με την κάππαρη.
Μυστικά

Η φάβα μαγειρεύεται με μπόλικο λάδι, κάτι που της δίνει γλύκα και ωραία, κρεμώδη υφή. Τη συνοδεύουμε με μια εξαιρετική ανηθάτη, ξιδάτη σάλτσα κάππαρης, ελαφρώς κοκκινιστή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 241 φορές