Ένα πιάτο με πλούσιο χρώμα, άρωμα και γεύση. Δοκιμάστε το αυτό το κατσίκι που ψήνεται με θυμάρι και καρότα στη γάστρα, είναι ιδανικό για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  3 κιλά κατσίκι, κατά προτίμηση σπάλα και μπούτι, με το κόκαλο, σε κομμάτια των 200 γρ.
  •  2 κιλά καρότα, όσο γίνεται πιο μικρά, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες των 2 - 3 εκ.
  •  τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1½ κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
  •  4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
  •  1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
  •  1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
  •  χυμός από 2 πορτοκάλια χυμός από 1/2 λεμόνι
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για το κατσίκι με θυμάρι και καρότα στη γάστρα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Βάζουμε το κρέας στη γάστρα και το τρίβουμε με αλάτι, πιπέρι και τη μισή ποσότητα θυμαριού.
  3. Τρυπάμε σε διάφορα μέρη το κρέας και παραχώνουμε τη μισή ποσότητα σκόρδου.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρότα και το υπόλοιπο σκόρδο, το υπόλοιπο θυμάρι και αλατοπίπερο, και τα σκορπίζουμε γύρω από το κατσίκι.
  5. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το μέλι, τη μουστάρδα, τους χυμούς εσπεριδοειδών και το λάδι και περιχύνουμε το κατσίκι και τα καρότα.
  6. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και τα καρότα.
  7. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160° C.
  8. Βγάζουμε για λίγο τη γάστρα από το φούρνο, γυρίζουμε το κρέας, ανακατεύουμε ελαφρώς τα καρότα και συνεχίζουμε το ψήσιμο με σκεπασμένη τη γάστρα για άλλα 20 λεπτά.
  9. Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα (προσεκτικά για να μην καούμε) και ψήνουμε για άλλα 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κρέας καλά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 317 φορές