Ο συνδυασμός του με τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και τη μαντζουράνα απογειώνει και τη γεύση, και το άρωμα.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Jessica Morfis


40' προετοιμασία
Σύνολο: 40'

Υλικά - Μερίδες: 6-8
  •  600 γρ. λάχανο λευκό, λεπτοκομμένο
  •  500 γρ. (καθαρό βάρος) κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 3-4 εκ. (βρίσκουμε και έτοιμη, κομμένη σε φέτες, σε δισκάκια, στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ)
  •  1 κουτ. σούπας μαντζουράνα ξερή, τριμμένη
  •  3 κουτ. σούπας μαύρες κορινθιακές σταφίδες
  •  τα φύλλα από 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  8 φέτες προσούτο Ευρυτανίας, σε ψιλά καρέ
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
  •  140 ml κόκκινο γλυκό κρασί, κατά προτίμηση Μοσχάτο Λήμνου
  •  1 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό, τριμμένο
  •  3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  40 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για την λαχανοσαλάτα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
  2. Απλώνουμε την κολοκύθα σε μία στρώση, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο
  3. Σκορπίζουμε το προσούτο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα
Για την σάλτσα
  1. Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το κρασί με το εστραγκόν σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μειωθεί κατά το ήμισυ η ποσότητα και να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Προσθέτουμε το λάδι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να αναμειχθούν
Για την σαλάτα
  1. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε το λάχανο με τις σταφίδες, τον μαϊντανό, τη μαντζουράνα και αλατοπίπερο.
  2. Σκορπίζουμε την κολοκύθα και το προσούτο, περιχύνουμε με τη σάλτσα κρασιού και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 129.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 268 φορές