Μπορεί να μην έχει κρέας, αλλά είναι πεντανόστιμο αυτό το φρικασέ! Εύκολο, με απλά υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι: μανιτάρια, σπανάκι, ρύζι, ένα ωραίο αυγολέμονο και… τρώμε.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου


30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  800 γρ. μανιτάρια λευκά, χοντροκομμένα
  •  10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  400 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
  •  1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  100 γρ. ρύζι γλασέ
  •  150 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
  •  2 κρόκοι αυγών
  •  χυμός από 1- 2 λεμόνια
  •  2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα μανιτάρια φρικασέ με σπανάκι, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί καλά.
  3. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και τον άνηθο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  5. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  6. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5-6 λεπτά.
  7. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι της.
  8. Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, χτυπάμε τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ.
  9. Ρίχνουμε σταδιακά ζουμί (περίπου 2 κουτάλες της σούπας) από το φαγητό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο.
  10. Περιχύνουμε το φαγητό και σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 212.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 298 φορές