Μια πανεύκολη και νόστιμη μακαρονάδα με τόνο και κόκκινη σάλτσα, που όλοι μπορούν να φτιάξουν, έτοιμη σε περίπου μισή ώρα.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλαϊκος - Βοηθός Φωτογράφου: Αντώνης Καβούρης


30' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  400 γρ. ζυμαρικά πένες
  •  700 γρ. ντομάτες, ξεσποριασμένες και τριμμένες στον χοντρό τρίφτη ή 1 κονσέρβα ντοματάκια, χτυπημένα ελαφρώς στο μούλτι με 200 ml νερό
  •  400 γρ. τόνος κονσέρβας, διατηρημένος σε λάδι
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  2-3 κουτ. σούπας κάππαρη ή μερικές ελιές, ψιλοκομμένες
  •  1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος ή ρίγανη
  •  6 κλαράκια μαϊντανός, ψιλοκομμένος + λίγος ακόμα για το σερβίρισμα
  •  60 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  λίγο ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε φοιτητική μακαρονάδα με τόνο, ξεκινάμε βάζοντας την ντομάτα σε μια κατσαρόλα και τη σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, να δέσει ελαφρώς (αν χρησιμοποιήσουμε ντομάτα κονσέρβας, θα τη βράσουμε τον μισό χρόνο). Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Όση ώρα βράζει η σάλτσα, βράζουμε τις πένες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τις πένες. Τις βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφουν οι οδηγίες του πακέτου. Τις σουρώνουμε, αλλά κρατάμε λίγο νερό από αυτό όπου τις βράσαμε.
  3. Επιστρέφουμε την άδεια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μισό ελαιόλαδο και το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να ροδίσει απαλά.
  4. Προσθέτουμε τη βρασμένη ντομάτα και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε.
  5. Έπειτα, θρυμματίζουμε από πάνω τον τόνο, προσθέτοντας και το λάδι από την κονσέρβα, και ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο ή τη ρίγανη και την κάππαρη ή τις ελιές.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά στη φωτιά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
  7. Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα μαϊντανό, λίγο ωμό ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 359 φορές