Τι καλύτερο από ένα φρεσκοψημένο, αχνιστό καρβέλι; Φτιάχνουμε σπιτικό ψωμί με αγιορείτικη συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου.

Μοναχός Επιφάνιος

Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή


45' ψήσιμο
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 45'

Υλικά - Τεμάχια: για 1 μεγάλο καρβέλι
  •  750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  •  50 γρ. νωπή μαγιά
  •  αλάτι
  •  χλιαρό νερό
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τον άρτο ξεκινάμε και λιώνουμε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό.
  2. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε περίπου 3 κουτ. σούπας από το μετρημένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ώστε να σχηματιστεί ένα παχύρρευστος χυλός.
  3. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5-6 ώρες, να φουσκώσει.
  4. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το μείγμα της μαγιάς με τα άλευρα και το αλάτι.
  5. Ρίχνουμε σταδιακά χλιαρό νερό (περίπου 600 ml) και ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια λεία και σφιχτή ζύμη (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο νερό).
  6. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2-3 ώρες, να φουσκώσει καλά.
  7. Μετά το ξαναζυμώνουμε ελαφρώς, το πλάθουμε και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
  8. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά, για να ξαναφουσκώσει.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  10. Φουρνίζουμε το ψωμί και το ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 517 φορές