Την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 93 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο την περίοδο 2008 έως 2011 ζητά με πρόταση του στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Πούλιος.


Ο Π. Πούλιος ζητά παράλληλα από τους δικαστές του Συμβουλίου την απαλλαγή συνολικά 53 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετούνται σε βάρος τους οι αποδιδόμενες πράξεις.

 

Ο εισαγγελέας με την περίπου 4100 σελίδων πρόταση του περιγράφει σωρεία εγκληματικών ενεργειών χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων, εκβιασμών και απειλών.


Στην εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών γίνεται αναφορά σε συνολικά 51 στημένους αγώνες, της επίμαχης περιόδου, σε όλες τις κατηγορίες (Super League, Football League, Κύπελο Ελλάδος) με την εμπλοκή παραγόντων του ποδοσφαίρου.

 

Ο Π. Πούλιος αναφέρεται μεταξύ άλλων σε απειλές και εκβιασμούς για την χειραγώγηση αγώνων και "πονταρίσματα" μέσω του ΟΠΑΠ σε "στημένα παιγνίδια" που είχαν ως αποτέλεσμα την ζημιά του Οργανισμού.

 

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης , της απάτης κατ' επάγγελμα και συνήθεια, της εκβίασης με απειλή βλάβης του εξαναγκαζομένου, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα.

 

 

Για να φτάσει στην παραπεμπτική πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός αναλύει έναν προς έναν του 40 χειραγωγημένους αγώνες που η UEFA χαρακτήρισε από ύποπτους ως διεφθαρμένους την περίοδο από το 2008 ως το 2011.


Μάλιστα επικαλείται κατάθεση του ειδικού στοιχημάτων της UEFA Dhont KARL ASTERE σύμφωνα με τον οποίο «παρατηρείται συστηματική χειραγώγηση στα ελληνικά παιχνίδια, βάσει δεδομένων στοιχηματισμού από Ευρωπαϊκές και Ασιατικές εταιρείες στοιχημάτων, όταν δε στην οικεία αναφορά της UEFA σημειώνεται ότι, ένας αγώνας είναι "διεφθαρμένος", ακόμη κι αν χαρακτηρίζεται ως "ελαφρώς ύποπτος", αυτό είναι 100 % ακριβές, χωρίς να υπάρχει ποσοστό σφάλματος, εν όψει του ότι, οι ειδικοί της UEFA καταλήγουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα μετά από παρακολούθηση χιλιάδων ελληνικών ποδοσφαιρικών αγώνων».


Ο εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Ήδη από τα μέχρι στιγμής εκτεθέντα στοιχεία προκύπτει ότι, οι ως άνω αναφερόμενοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για την Super league (2009-2010), το Κύπελλο Ελλάδος (2009-2010, 2010-2011) και τη Β΄ Εθνική (Football league / 2008-2009, 2009-2010, 2010-2011), είναι στο σύνολό τους "χειραγωγημένοι", με σκοπό την «στοιχηματική απάτη» σε Ελλάδα και εξωτερικό».


Για τη στοιχειοθέτηση των αξιοποίνων πράξεων ο εισαγγελέας περιγράφει τη δράση των εμπλεκομένων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι :
«Οι "απατεώνες του στοιχήματος", δηλ. τα φυσικά πρόσωπα που κινούν τα νήματα δίνοντας εντολές σε τρίτους και συγκεκριμένα, σε προπονητές, παίκτες και διαιτητές να «στήσουν» ένα παιχνίδι που συμμετέχουν, είναι οι ίδιοι οι παράγοντες των Ελληνικών Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.).


Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ομάδας Α δίνει εντολή στον προπονητή Β και τους παίκτες Γ, Δ και Ε, να έχουν μειωμένη απόδοση στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας.


Ταυτογχρόνως, ο πρόεδρος της ομάδας Α συνεννοείται πριν από το συγκεκριμένο αγώνα με τον πρόεδρο της ομάδας Β, που είναι ο αντίπαλος, με σκοπό να επιτύχουν ένα ή περισσότερα Στοιχήματα, στα οποία θα παίξουν ο πρόεδρος της ομάδας Α, ο πρόεδρος της ομάδας Β, δηλαδή της φιλοξενουμένης ομάδος, και, ενδεχομένως, και προπονητές, παίκτες και διαιτητές, ακόμη και τρίτοι, οι οποίοι λαμβάνουν τη σχετική πληροφορία πριν ή ακόμη και κατά τη διάρκεια του αγώνα από τον «απατεώνα του στοιχήματος», δηλαδή, το φυσικό πρόσωπο, που δίνει την αρχική εντολή, για το «στήσιμο» ενός αγώνα.


Το «στήσιμο» αγώνων με σκοπό τη στοιχηματική απάτη φαίνεται ότι έχει εδώ και χρόνια - τουλάχιστον στη Β' Εθνική Ελλάδος - και πλάτος, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ύποπτων αγώνων και την εμπλοκή μεγάλου αριθμού συλλόγων σε αυτούς, αλλά και βάθος, σε ό,τι αφορά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τόσο σε επίπεδο εντολοδόχων για το «στήσιμο», όσο και σε επίπεδο φυσικών προσώπων, τα οποία καλούνται, να εκτελέσουν αυτή την εντολή σε έναν αγώνα, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους προπονητές, παίκτες και διαιτητές, που συμμετέχουν σε αυτόν


Ο εισαγγελέας αναφερόμενος στην εμπλοκή του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη αναφέρει ότι: «Δεν προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος εγνώριζε την συγκρότηση και την δράση της διευθυνομένης από τον κατηγορουμένο Αχιλλέα Μπέο προαναφερθείσης εγκληματικής οργανώσεως και ότι, παρέσχε, με πρόθεση, οποιαδήποτε συνδρομή πριν ή κατά την τέλεση των υπό της εγκληματικής οργανώσεως αυτής τελεσθεισών αξιοποίνων πράξεων».

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή μη όλων των κατηγορουμένων έχουν τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών , τα οποία με βούλευμά τους θα αποφασίσουν για την ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων.


Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν τελικά οι δικαστές καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα με τον εισαγγελέα, η δίκη που θα ακολουθήσει θα είναι μία από τις πιο πολυπρόσωπες στα ποινικά χρονικά της χώρας μας.

 

 

 

Προβλήθηκε 1237 φορές

Γ.Σ.Ηλιούπολης VolleyBall Γυναικών. Κληρώθηκε με αντίπαλο την ΑΕΚ στο δρόμο για τον τελικό του Final 4 του Κυπέλλου Γυναικών

Tην Παρασκευή 4 και τo Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 τα βλέμματα των φίλων του βόλεϊ θα είναι στραμμένα στη Χίο, που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά το Final 4 του Κυπέλλου Γυναικών.   Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης Ελλάδος σε συνεργασία με το Δήμο Χίου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Τοπική Επιτροπή βόλεϊ αλλά και του Εμπορικού Επιμελητηρίου του νησιού, θα συνδιοργανώσουν στο νέο κλειστό Καμποχώρων το διήμερο 4-5 Μαρτίου 2016 τη μεγάλη γιορτή του Κυπέλλου Ελλάδας γυναικών.

Στο final four o Γ.Σ.Η

Η Ηλιούπολη συμπλήρωσε το παζλ του Final-4 του Κυπέλλου Γυναικών που θα διεξαχθεί 4-5 Μαρτίου στη Χίο. Μετά τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, η Ηλιούπολη προκρίθηκε στην τετράδα, καθώς επικράτησε 3-2 σετ της Ελπίδας στο κατάμεστο κλειστό των Αμπελοκήπων.