Δεκάδες ακτιβιστές ξεκίνησαν από τα Χανιά σήμερα με δύο ιστιοφόρα και ένα καϊκι, τον στολίσκο διαμαρτυρίας για την υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Ο στολίσκος θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το πλοίο "Cape Ray" που βρίσκεται ανοιχτά της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το "Cape Ray" και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν πλέουν με σβηστούς ασυρμάτους ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν. Ήδη από την περασμένη Κυριακή που ολοκλήρωσαν τον τριήμερο αποκλεισμό στη Βάση της Σούδας και στην περιοχή Μαράθι, οι φορείς είχαν ενημερώσει για την πρόθεσή τους να φθάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο "Cape Ray" με σκάφη, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους για τη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών.

Η αποστολή και στα τρία πλοία αποτελείται από συνολικά 36 άτομα, μέλη της Πρωτοβουλίας, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη και Ιταλούς ακτιβιστές από την Καλαβρία. Μιλώντας στην "Αυγή" ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η συμμετοχή του στην εν πλω διαμαρτυρία, εκτός από «κοινοβουλευτικό καθήκον», αποτελεί και μια «συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα του κρητικού λαού σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας που έρχεται τώρα να καλύψει το κενό που άφησε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα μας ήταν η μοναδική από τη Μεσόγειο που σιωπηρά αποδέχθηκε την τέλεση αυτού του επικίνδυνου πειράματος». Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, που συμμετέχει ενεργά στον στόλο διαμαρτυρίας, επεσήμανε πως «ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο την Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά όλους τους λαούς της Μεσογείου που θέλουν τη θάλασσά τους καθαρή από χημικά».

Στον στολίσκο συμμετέχει και το καΐκι «Άγιος Νικόλαος», το οποίο είχε πάρει μέρος στο πρώτο επιτυχημένο σπάσιμο του αποκλεισμού στη Γάζα το 2008. Η απόσταση υπολογίζεται στα περίπου 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σύμφωνα με τον Αντώνη Σκαμνάκη, «για να προσεγγιστεί η περιοχή, θα χρειαστούν περίπου 28 ώρες, ενώ συνολικά το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει, εκτός απροόπτου, περίπου τέσσερις ημέρες μαζί με την επιστροφή».

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Ηρακλείου αναφέρει: «Από τις αρχές Ιουλίου ανακοινώθηκε η έναρξη του εγχειρήματος για την εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο. Εμείς που εδώ και επτά μήνες αγωνιζόμαστε για να μην πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα δεσμευτήκαμε απέναντι στους συντοπίτες μας, απέναντι στον κρητικό αλλά και τον ελληνικό λαό και βέβαια απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς, όπως εξάλλου αναφέραμε σε κάθε εκδήλωσή μας, στο Αρκάδι, το Ηράκλειο, στα Χανιά, ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, ώστε η Μεσόγειος να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού». Μετά από πολύ μεγάλες προετοιμασίες και επίπονες προσπάθειες όλων των συντονιστικών της Κρήτης ξεκίνησε χθες η εν πλω διαμαρτυρία και η προσπάθεια προσέγγισης του M/V "Cape Ray", πλοίου του Αμερικανικού Ναυτικού που εκτελεί το «πείραμα της Μεσογείου». Τα συντονιστικά της Κρήτης καλούν τους πολίτες «να ενώσουν όλοι μαζί τη φωνή μας σε έναν δύσκολο αγώνα, σε ένα δύσκολο εγχείρημα που σκοπό έχει να αποτρέψει, με μη βίαιο τρόπο, την εξουδετέρωση των δικών τους χημικών στη δική μας θάλασσα», ενώ καλεί και σε «συνεχείς πανελλαδικές δράσεις ενημέρωσης για όσο καιρό θα βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα», καθώς, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, «η ασπίδα προστασίας μας είστε όλοι εσείς». Σε τηλεφωνική επικοινωνία της Αυγής με τον Αντώνη Σκαμνάκη που έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή των τριών σκαφών του στολίσκου έγινε γνωστό ότι παράλληλα με την εν πλω διαμαρτυρία και την επιχείρηση προσέγγισης του Cape Ray «λειτουργεί ήδη καθημερινά ομάδα επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων του ανοικτού συντονιστικού Χανίων με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών σε περίπτωση εμπλοκής».

Είναι χαρακτηριστικό πως για τους ακτιβιστές που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία θεωρείται δεδομένο πως τα τρία πολεμικά πλοία που επιβλέπουν την περιοχή όπου πραγματοποιείται η υδρόλυση των χημικών θα παρεμποδίσουν την προσέγγιση του στολίσκου. «Εμείς θα προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε όσο πιο κοντά είναι δυνατόν» λέει ο Αντώνης Σκαμνάκης, υπενθυμίζοντας τον ειρηνικό χαρακτήρα του εγχειρήματος.