Με αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας θα ήθελα να καταγγείλω τη δημοτική αρχή της Ηλιούπολης, για την αξιοσημείωτη αδυναμία-αδιαφορία της να απορροφήσει επαρκή αριθμό δημοτών βρεφών και νηπίων στα παραρτήματα αγωγής.

 

gliati andrianna

της Ανδριάννας Γκλιάτη

(από ilioupolisonline.gr)

 

Οι «άρχοντες» της πόλης μας αποφάσισαν να ενταχθεί ο Δήμος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για φορείς/δομές και ωφελούμενες μητέρες».

 

Βάση του προγράμματος αυτού δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ενδιαφερόμενες των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ, αντίθετα στις αιτήσεις για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, μοριοδοτούνται εισοδήματα εως και 50.000 ευρώ.

 

Επιπλέον κριτήριο επιλογής και μοριοδότησης του ΕΣΠΑ δεν αποτελεί η εντοπιότητα πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ενδιαφερόμενη από κοντινούς και μη δήμους μπορεί να επιλεγεί. Σε αντίθεση με αυτό, βασικό κριτήριο επιλογής στις αιτήσεις του Δήμου για τους βρεφονηπιακούς αποτελεί η εντοπιότητα, αποσπώντας μάλιστα το μέγιστο αριθμό μορίων.

 

Επιπροσθέτως, σαν μοριοδοτούμενο κριτήριο του ΕΣΠΑ αναφέρεται η ανεργία, κριτήριο που αποτελεί λόγω απόρριψης αίτησης για το Δήμο της Ηλιούπολης.

 

Όλα τα παραπάνω φυσικά αποτελούν ένα καλοστημένο θέατρο του παραλόγου με θιασώτες τον αξιότιμο κύριο Δήμαρχο και τους αυλοκόλακες-δημοτικούς συμβούλους του , που έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην επιλογή βρεφών και νηπίων ,καθώς απο τη μια (ΕΣΠΑ) η μη εντοπιότητα, η ανεργία και η εξευτελιστικά χαμηλή φορολογική δήλωση αποτελούν λόγο αποδοχής, ενώ από την άλλη (αίτηση στο Δήμο) η μη εντοπιότητα και η ανεργία αποτελούν αναμφίβολα λόγω απόρριψης.

 

Και όλα τα παραπάνω φυσικά δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα εάν ο Δήμος, αφού κάλυπτε πρωτίστως τις ανάγκες των δημοτών του παραχωρώντας τους τις κενές θέσεις των παραρτημάτων Αγωγής, έδινε κατόπιν ό,τι περίσσευε στο ΕΣΠΑ.

 

Αντίθετα ο Δήμος παρόλο που δεν είχε επαρκή αριθμό θέσεων ώστε να καλύψει τους δημότες του, μοσχοπούλησε τις λιγοστές θέσεις των παραρτημάτων-συγκριτικά με τον αριθμό των αιτήσεων- στο ΕΣΠΑ για 2.500 ευρώ/θέση, και τα ψίχουλα που έμειναν, τα πέταξε στους δημότες του.

 

Αυτό μεταφράζεται επιγραμματικά με δυο μόνο προτάσεις:
217 θέσεις στο ΕΣΠΑ
82 θέσεις στους δημότες


Σας ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε που φροντίζετε εμένα, τη δημότη σας, που χάρη στη δική μου ψήφο ανεβήκατε για δεύτερη φορά στο βάθρο του νικητή, έχοντας τους αυλικούς σας να σας λούζουν με σαμπάνιες τη μνημειώδη νύχτα της εκλογής σας και που χάρη στη δική μου ψήφο θα εξακολουθείτε να λαμβάνεται τον παχυλό μισθό σας, χωρίς να ανησυχείτε εάν ο μισθός αυτός φτάνει για να πληρώσετε τον ιδιωτικό σταθμό του παιδιού σας -μιας και ο δήμος όπου κάνατε την αίτηση αρνήθηκε την συμμετοχή του στα παραρτήματά του εφόσον το κεφάλι του παιδιού σας αξίζει κάτι λιγότερο από 2.500 ευρώ- και παράλληλα να καλύψετε τα μηνιαία έξοδα της οικογενειάς σας.

 

Σας ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε που φροντίζετε εμένα, τη δημότη σας, που χάρη στη δική μου ψήφο, αποφασίσατε εσείς ?με την αποδοχή ή την απόρριψη αιτήσεων- για το ποια παιδιά έχουν δικαίωμα στην μόρφωση, στην κοινωνικοποίηση, στην ομαλή μετάβαση από τον παιδικό σταθμό στο νηπιαγωγείο.

 

Προφανώς κύριε Δήμαρχε, έχετε πειστεί και προσπαθείτε να πείσετε κι εμένα, ότι υπάρχουν παιδιά 2 ταχυτήτων :

 

Εκείνα, που τα εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειάς τους δεν ξεπερνούν τις 27.000 ευρώ, που ίσως δεν είναι δημότες, που ενδεχομένως κάποιο από τα μέλη της οικογένειας τους να είναι άνεργο λόγω κρίσης ή από πεποίθηση ή ακόμα και άεργο-δεν υπάρχει κανένας περιορισμός- και που το κεφάλι τους για σας κοστίζει 2.500-3.000 ευρώ .

 

Και τα υπόλοιπα , τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, όπως το δικό μου και τόσων άλλων οικογενειών, που, δυστυχώς για εκείνο, είναι δημότης, που κάθε μήνα η οικογένειά του σας πληρώνει τα δημοτικά τέλη, που δυστυχώς για εκείνο, η φορολογική μας δήλωση άγγιξε φέτος το υπέρογκο ποσό των 28.000 ευρώ, που δυστυχώς για εκείνο και οι δυο γονείς του δουλεύουν για να καλύψουν τις ανάγκες του και της αδελφής του και που εάν δεν πάει σχολείο φέτος, -δυστυχώς για εκείνο και την οικογένειά του- η μητέρα του θα αναγκαστεί να εργαστεί λιγότερες ώρες για να τον προσέχει .

 

Αυτό το τελευταίο, βέβαια, κύριε Δήμαρχε θα μπορούσε να θεωρηθεί και ευεργεσία από μέρους σας, γιατί σίγουρα τον επόμενο χρόνο η φορολογική μας δήλωση θα μας άνοιγε διάπλατα τις πόρτες για μια θέση στα παραρτήματά σας!!

Και φυσικά επειδή αυτομάτως αποκλείστηκε από την διαδικασία επιλογής μέσω ΕΣΠΑ, αποκλείστηκε προφανώς και από το δήμο, εφόσον οι 82 θέσεις που ελεήσατε να δώσετε στους πολίτες σας δεν καλύπτουν ούτε τα μισά από τα παιδιά που έχουν μείνει εκτός, γιατί εντωμεταξύ οι υπόλοιπες ΕΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ!

 

Σας ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε που φροντίζετε εμένα, τη δημότη σας, που χάρη στη δική μου ψήφο ανεβήκατε για δεύτερη φορά στο θρόνο σας και αποφασίσατε ότι το παιδί μου δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθεί σε κάποιο από τα λιγοστά παραρτήματα Αγωγής, τα οποία έχω χτίσει εγώ, ο πατέρας μου, ο παππούς μου, ο προ-πάππους μου κ.ο.κ και ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ κύριε Δήμαρχε.

 

Με τα δικά μου χρήματα κύριε , ανοικοδομήθηκαν τα παραρτήματα, από τα οποία εσείς διώχνετε τώρα το παιδί μου.

 

Με ποιο δικαίωμα κύριε Δήμαρχε?
Αλλά ξέχασα.. Το κεφάλι του δεν κοστίζει 2.500 ευρώ!

 

Σας ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε που φροντίζετε εμένα, τη δημότη σας, που χάρη στη δική μου ψήφο καθίσατε για δεύτερη φορά στην καρέκλα σας και με κάνετε να αισθάνομαι επαίτης για μια θέση του παιδιού μου στον παιδικό σταθμό, που αναμφίβολα του ανήκει.

 

Αφού ξεπουλήσατε 217 θέσεις στο ΕΣΠΑ πετάξατε τα αποφάγια σας στους δημότες σας, που περίμεναν πάνω από 1 μήνα, πότε θα αποφασίσετε να βγάλετε τα αποτελέσματα και να δώσετε τις 82 (!) θεσούλες- θαρρείς και τους κάνετε χάρη - .

 

Και αφού αναρτήθηκαν οι περίφημοι πίνακες, γέλασα πολύ κύριε Δήμαρχε, όταν είδα ότι οι επιλαχόντες κάθε έτους είναι περισσότεροι απ όλα τα ωφελούμενα παιδιά, σε όλα τα παραρτήματα Αγωγής !

 

Σας ευχαριστώ που από σήμερα-6 Οκτωβρίου ? που επιτέλους βγήκαν τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς, αφουγκραστήκατε τις ανάγκες μιας εργαζόμενης μητέρας 2 ανήλικων παιδιών με χαμηλό εισόδημα και με βάζετε στη διαδικασία να ψάξω από πού θα «κόψω» ώστε να στείλω ιδιωτικά το παιδί μου σε σταθμό για να μην στερηθεί τη χαρά της συναναστροφής με συνομήλικους, εφόσον εσείς είσαστε ανίκανος ?αδιάφορος να το εντάξετε σε κάποιο από τα παραρτήματά σας.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους κύριε Δήμαρχε, είμαι πολύ περήφανη που αυτή τη φορά η ψήφος μου έπιασε «τόπο» .

Προβλήθηκε 1097 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…